Last news in Fakti

25 Септември, 2018 13:11 3 824 14

Имотите в Чехия са надценени

  • чехия-
  • жилища-
  • цена-
  • преценка
Имотите в Чехия са надценени - 1
Снимка: Shutterstock

Над 80% от чехите са на мнение, че недвижимите имоти са надценени. Повечето от тях смятат, че мерките предприети от Централната банка за охлаждане на пазара, посредством по-високи лихви на ипотечните заеми, няма да дадат търсения резултат. Към момента цените на жилищата надвишават 6.8 пъти средногодишния доход в страната, сочи доклад на IPSOS.

В Прага разликата е малко по-голяма. За покупката на обикновено жилище човек трябва да даде цялата си заплата за последните 11 години, въпреки че доходите в столицата са с около 30% над средните за Чехия.

Междувременно чешките власти възнамеряват да повлияят на цените на имотите, не само като повишат изискванията за отпускане на жилищни кредити, но и чрез облекчаване процедурата за получаване на разрешително за строеж. Сега тя отнема няколко години, а се очаква да бъде сведена до максимум една.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    19 4 Отговор
    А в София България все едно не са?! Защо не пишете истината за пазара в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и т.н. С ширещата се инфлация тука адски забогатяхме.
  • 2 Реализъм

    10 0 Отговор
    Цлта е да се намали процента на местното население със жилища и да се вържат до живот на такса към банка или наемодател-фирма със 100 апартамента...
  • 3 смях

    13 3 Отговор
    А в София на един апартамент с приемлива локация му искат от 120 000 евро нагоре, средната заплата е 600 евро, значи средно около 17 години един работещ човек на средна заплата трябва да си дава всичките пари за да си купи жилище. Кое не му е добре на това?
  • 4 ауууу

    21 2 Отговор
    Къде е Прага, къде е София. Тук в "елитните" квартали няма един читав тротоар, улиците са на дупки, шофьорите паркират по джунглите (защото на запад са градинки, но у нас са храсталаци и змиарници) между сградите, няма паркинги, градинки, улично осветление, да не говорим за пешеходно такова.
  • 5 мале

    20 2 Отговор
    Супер сме, до година-две ще минем и чехите по цени на жилищата, та малкото които перат пари с имоти да си ги събират и разменят като картинки от дъвки Турбо. Останалите малко по малко ще използват София само за трамплин към белия свят. Цените у нас ги вдигат точно тези които взимат пари под масата, под масата се плаща и голяма част от апартамента, за това и в договора сумите са смешни. Ако работеше поне една от десетте агенции против корупцията... Но пазара ще се орегулира сам, намаляващото население на България и скоро на София и продължаващото мащабно строителство вещаят само едно - апартаменти на безценица след още няколко години. Пък тези които имат по 15-20 да му мислят.
  • 6 Kaloyan

    8 20 Отговор
    Ако искате да паднат цените до 50000 евро тристаен апартамент в София и всеки да си купи по два, три апартамента за да ги отдава под наем,а? Големи тарикати сте... Още по-високи ще станат цените. На бас се хващам
  • 7 Kaloyan

    2 15 Отговор
    И този:ayyy
    Хабер си няма този от инфраструктурата ма София. Всеки ден се вижда, как тротоари в централните райони все по-добри стават... Явно живее на село.
    Нямало тротоари в София..
  • 8 шницел

    7 2 Отговор
    Господарите евреи искат да направят цените на жилищата по 200 годишни заплати

    Вече го постигнаха в Швеция

    Скоро и във Бугарския вилает
  • 9 Зара

    12 0 Отговор
    За разлика от България в чужбина има закони, които задължават инвеститорите преди да строят блок да направят тротоари,осветление и асфалтирана улица за достъп до имотите, не като в Манастирски ливади блокове на зелено по 120 000 евро, а отпред кал и мизерия. Всеки си прави каквото иска защото няма държава, има само лапачка и интереси.
  • 10 426

    3 2 Отговор
    определено в София има търсене, след като цените само се вдигат, до кога не се знае, но има много чужденци за които 500евро наем не е проблем, наемат бързо и хората "инвестират" на зелено. Дали ще реват след 2-3 години - ще видим, засега поне строителите печелят много добре, хората "инвестират" с кредити и треперят а тези които са си имали от преди само потриват ръчички от наемите които "баламите" им наливат
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дам

    4 1 Отговор
    Абе хора, защо не си купихте в гадната София преди 15 години, когато средната цена на квадратен метър в София е била 250 долара
    Днес е около 1000 долара, но вие не спирате да мрънкате.
    Преди 5 години беше 600 долара ...
    След 5 години пак може да стане толкова, но вие ще продължавате да си пишете и да се оплаквате.
    Никой на сила не кара да купува каквото и да е било в София.
    Перник е на 20 км от София , купувайте там има и по 450 евро на квадрат, не по 1000.