Last news in Fakti

24 Октомври, 2018 16:43 3 536 10

Строят жилищна сграда в двора на църква

  • църква-
  • драгалевци-
  • свети георги-
  • строеж

Проблем

Съществува опасност от срутване на част от храма „Свети Георги” в столичния квартал Драгалевци. Причината за напукването на някои от стените на паметника на културата е строителство на 4-етажна жилищна сграда в двора на църквата. За опасността е подаден сигнал от граждани в Дирекция „Национален строителен контрол”. От своя страна, църковното настоятелство е сезирало районната община, но оттам твърдят, че пукнатините не са заради строежа.

Допреди няколко години въпросната строителна площадка в "Дървеница" е била зеленчукова градина. Преди няколко месеца обаче започват изкопни дейности, уточнява dnes.bg. Визата за проектиране е издадена през 2015 г. от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. В закона не е предвидено и посочено отстоянието, което трябва да има от паметник на културата до новострояща се сграда. Всички други изисквания обаче са спазени.

Храмът „Свети Георги” е построен със средства на доброволци. Парцелът е дарение на местен жител. 130 години по-късно правнук на дарителя иска да запази храма и пространството около него от инвеститорите. Те са опитали да склонят църковното настоятелство да се съгласи с изграждането на 4-етажната жилищна сграда като ползвали факта, че до църквата има незаконна кухня за бедни и заплашили, че ще бъде спряна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недоволен

    8 1 Отговор
    Това го даваха по сутрешния блог на нова още преди една седмица
  • 2 Хойо

    0 1 Отговор
    Другата седмица почват и хотел.
  • 3 живея до църквата

    25 1 Отговор
    Къде "Драгалевци" там и "Дървеница". На автора главата е пълна с дървеници.
  • 4 Константинова

    6 2 Отговор
    Дървеница и Драгалевци са различни квартали!
  • 5 хрс

    3 1 Отговор
    Важното е кеш да се прави. Парите преди всичков българския капитализъм
  • 6 Бай Благой

    8 0 Отговор
    Сума ти дворове на Черкви осъмнаха със сгради в тях.
    Явно има доста продажни попове и нахални "инвеститори".
    Друг пример е огромния скъп ресторант, който направиха в двора на черквата Преображение Господне в Лозенец. Скандали, телевизии и после тихо.
  • 7 Габито

    4 0 Отговор
    Как не ги е срам?!? Какво им пречи кухнята за бедни? От тях ли искат да откраднат?
    Да ги задави дано!!!
  • 8 Християни

    1 0 Отговор
    Разрешително за строеж е издадено на 16. 10.2017 година . Питаме се защо не е направено конструктивно обследване след земетресението от 2012 година и тогава чак да се издава разрешително за строителство. Да се види при набиването на отводнителни ,,пилоти ,, в земята Храма Свети Великомъченик Георги победоносец, ще издържи ли на вибрациите. Църквата се тресеше от строителните дейности . Едно от задължителните изисквания , което е трябвало да бъде спазено е да се направи съгласуваност с Националния институт по паметници на културата. Такова направено ли е се питаме? Тогава е трябвало чак да бъде издадено под номер 56 от 16 .10.2017 година строително разрешително.В статията се пише , че всички други изисквания са спазени. След като няма съгласуваности не е направено конструктивно обследване преди издаване на разрешително за строеж. Какъв е коментара на ДНСК? Имаше непрекъснато отводняване в началото на строежа. Маркуч изпомпваше вода .Вещо лице направи изследване на цепнатините и се установиха множество. Цитирания правнук на дарителя на земята многократно води дела със знанието на общината и там са посочени обстоятелства относно Църквата. Храмът Свети Великомъченик Георги Победоносец е Паметник на Културата от 1989 година с местно значение. Питаме се не е ли знаела общината какъв е статута единствения храм на над 130 години в кв,, Дървеница,, чак до храма в квартал ,,Слатина,,. Не е ли могло да се попита свещеника и настоятелството. В НИНКН също се съхраня
  • 9 Християни

    1 0 Отговор
    Здравейте граждани на Република България, ние през османско владичество не сме виждали къща или ,, по висока постройка -блок,, до храм църква или манастир.Важно е да изясним няколко факта:
    След изясняване на обстоятелството , че храм СВМЧ,,Георги Победоносец,, в квартал ,,Дървеница,, е паметник на културата с местно значение, от община ,,Студентска,, предварително преди да издадат разрешително за строеж под номер 56 от 16.10.2017 г., не са се съобразили с задължителното условие , да съгласуват с Националния институт по паметници на културата, преди издаване на разрешително за строеж.Няма направено конструктивно- обследване преди започване на строежа.С уважение към кмета на район ,,Студентски,, че построй параклис в ,,Дървеница,, в парка , но кой е отговорен , че сега служители на общината са се появили нови цепнатини.И тях ли след започване на строежа на жилищна сграда, ще кажат ,че са дело на земетресението от 2012 г.Нека попитат Спас Милчев направил изследване на сградата.Нека ако вярват в Бог, признаят ,там ли е мястото на тази сграда на отстояние няма и четири метра до 130 годишен храм паметник на културата, какъвто е храм,,Свети Георги Победоносец.Нека попитат защо арх.на Мин.на Културата дойде в храм видя цепнатините и строежа продължи.Бог ни е запазил храмовете през робски времена, ние трябва да знаем, че нашите прадеди са строили храмове за вечността, за вярата за Бог.Ние не трябва да мълчим, защото никъде по света блок до църква няма.Уважаем
  • 10 Петя

    0 0 Отговор
    С управлението на Герб в почти всички общини в София се "усвоиха "църковни имоти за частни цели.Сега тази сграда и всички подобни на нея да бъдат актувани като собственост на Църквите,към които са построени.