Last news in Fakti

14 Март, 2012 11:09 7 877 22

Бавен спад на цените на къщи

  • imot.bg-
  • къщи-
  • цени-
  • софия
Бавен спад на цените на къщи - 1
Снимка: М. Богданова ©

В периода март 2007-март 2008 г. цените на къщите в София и околността се повишиха с 30%-40%. В Лозенец и Бояна за година увеличението беше съответно с 54% и 58%. Темпът на поевтиняване се оказа значително по-бавен в сравнение с ръста. За четири години спадът в цените е около 20%-25%, сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg, което означава, че средно за година цените са спадали с около 5%.

За разглеждания период най-голям е спадът в Лозенец (-29%). Следват Бояна и центъра на столицата, където към днешна дата могат да се купят къщи с 25% по-евтино в сравнение с март 2008-а. С 19% по-ниски са стойностите в Малинова долина и Княжево.

Като цена на квадратен метър днес най-скъпи са центъра на София и Лозенец, съответно 1683 EUR/кв.м и 1652 EUR/кв.м. В Бояна и Драгалевци квадратният метър е около 1000 EUR/кв.м. За сравнение, преди кризата в Бояна цените бяха достигнали почти 1500 EUR/кв.м. Както преди началото на кризата, така и към днешна дата по-евтино излиза покупката на масивна постройка в Горна баня. Днес подобна инвестиция ще струва на купувача средно 746 EUR/кв.м, посочват от imot.bg.

В по-близките градове и села около София също се наблюдава тенденция на поевтиняване на къщите с около 25%. В Банкя в годините преди промяната на икономическата ситуация се построиха много къщи. Средната им цена на квадратен метър беше 938 EUR. Днес на пазара се предлагат около 300 къщи срещу 752 EUR/кв.м, или с 20% по-евтино. В Бистрица, Владая, Волуяк, Иваняне и Нови Искър корекцията на цената е между 27% и 29%. В района на Панчарево цените са коригирани с 39% надолу – от 1233 EUR/кв.м на 753 EUR/кв.м.

През последните четири години най-силно се е увеличило предлагането на къщи в Бояна, Драгалевци и селата Владая и Мировяне. През март 2008 г. в Бояна са се оферирали 141 имота, а към момента клиентите могат да избират между 231 къщи. От 168 на 246 са се увеличили предложенията в Драгалевци. Двоен ръст на предложенията се наблюдава в Панчарево – от 50 на 105 имота.

Цени на къщи в някои квартали на София (в EUR/кв.м)

  Март.08 Март.12 изм. %
Бояна 1497 1137 -25
Горна баня 981 746 -24
Драгалевци 1250 1087 -14
Княжево 1000 811 -19
Лозенец 2300 1652 -29
Малинова долина 1193 971 -19
Симеоново 1175 907 -23
Център 2250 1683 -25

Цени на къщи в някои населени места около София (в EUR/кв.м)

  Март.08 Март.12 изм. %
Банкя 938 752 -20
Бистрица 1072 790 -27
Божурище 782 579 -26
Владая 852 630 -27
Волуяк 929 666 -29
Иваняне 825 597 -28
Мировяне 605 544 -11
Нови Искър 727 517 -29
Панчарево 1233 753 -39

Източник: imot.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарът е Избор

    3 1 Отговор
    или избираш или те избират ;)

    собствениците на апартаменти ги избират

    Собствениците на Къщи обаче са малцинство , така че там е по-различно
    --------
    Къщата е Къща - апартаментът е жилище - който иска къща трябва да има пари , със спекулации не става ;).....

    ако тръгне да строи сам, ще разбере защо строителството е печеливш бизнес ;) ,
  • 2 тренд

    4 0 Отговор
    Къщите няма да падат (много). Това е общо взето световна тенденция, и българинът, макр и бавно възприема нещата. При апартаментите обаче трендът е трайно надолу.
  • 3 Васил

    5 0 Отговор
    Лично мое мнение е ,че и колкото да падат цените на къщите никога няма да са по евтини от апартамент .
    защото каквито и згоди предлага една къща един апартамент не може да го предложи .
    В апартамента се съобразяваш с тези над вас който денонощно блъскат ,тропат ,викат ,пускат казанчето в тоалетната ,абе изобщо трябва да търпиш какви ли не неизгоди ,които в една къща който и каквото да ми говори ги няма .
    Отгоре на всичко колкото и дърва да отиват за огрев на една зима е два пъти по евтино отоплението от колкото да плащам парно в апартамента ми и пак в апартамента си е студено . ок някой ще каже ами пътя ,ако сте малко в страни от софия , прмер - взимаме село; григорево или околните около него ,елин пелин или мусачево те са на 15 мин път от примерно : подуяне или кв.дружба значи аз мога да стигна по ботевградско шосе по бързо и с по малко гориво до паметника левски от колкото някой дето ще пътува от люлин или от младост 4 по задръстванията и светофарите - а от тук се пътува само по ботевградско и има два светофара !!! така че реално погледнато където и да си дали в самата софия или около нея е многократно по добре според мен и по удобно да се живее в къща с двор самостоятелно,от колкото в апартамент - кутийка от панели с съседи от който денонощно трябва да се търпят какви ли не неща .
    Пак повтарям това си е лично мое мнение не карам никой да се съобразява с него така ,че моля избягвайте коментари от рода да ама така не живееш в самата София ,или нещо подобно ,защото 35 години живях в софия и много добре познавам всичките лоши и неизгодни страни на това да си в апартамент и да плащаш страшно високи сметки и отгоре навсичко там стана толкова пренаселено ,че няма човек къде да си паркира автомобилът .
  • 4 ;) ;) ;)

    1 3 Отговор
    Коментар до #2:
    Коментар до #3:
    ---------

    така е , спокойствието е най-важното , но и нагласите са важни!

    ако си живял цял живот в апартамент -
    да не си луд да се набутваш с покупка на къща -
    може да е лудница в апартамента , но е икономично
    За къща трябва друга ценностна система , която не се изгражда в Люлин,Младост ако щете и в Лозенец и Иван Вазов и с наемна работа от 8:00 до 17:30

    дали човек ще е зависим или независим зависи от доста неща

  • 5 Коментар до #4::)

    5 1 Отговор
    НЕЗНАМ КАКВА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА ТРЯБВА :))) НО ЗНАМ ЧЕ В АПАРТАМЕНТ И ТО В БЪЛГАРИЯ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ Е ПО ИКОНОМИЧНО ,ОТ КОЛКОТО В КЪЩА ДУМА ДА НЕ СТАВА ИЗОБЩО ЗА СРАВНЕНИЕ ЧЕ В АПАРТАМЕНТА СМЕТКИ ЗА ВОДА ТОК,ПАРНО ПОД 600 ЛЕВА НЕ ПАДАТ . А В КЪЩА ТОК -100 ЛВ ,ДЪРВА ЗА ОГРЕВ НА МЕСЕЦ -130 , ВОДА ОТ ХИДРОФОР КОЙТО ВЛИЗА В ТОКА ТАКА ,ЧЕ =230 НА МЕСЕЦ .!!! КЪДЕ СА 600 КЪДЕ СА 230 ????? ИКОНОМИЧНО НЯМАМ ДУМИ !!! ЦЕННОСТНАТА НИ СИСТЕМА НЯМА КАК ДА Е ДРУГА СЛЕД КАТО ЖИВЕЕМЕ ТОЗИ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ. ДАЖЕ И ДА НИ Е БИЛА ДРУГА ТЯ СЕ Е ПРОМЕНИЛА В СЛЕДСТВИЕ НА МНОГО ФАКТОРИ .
  • 6 Психоза Масова

    4 0 Отговор
    Само да направим една проста сметка. Да вземем кв. Лозенец. Цените са се повишили с 54 %, т.е. ако една цена е била 100 е станала 154. Впоследствие са спаднали с 29 % - с 44,66 в нашия случай, т.е. сега имаме цена 109,34. Ами всъщност сме близо до изходната позиция.
  • 7 прав си

    3 0 Отговор
    Коментар до #5:
    ------
    Съгласен съм с теб - животът в къща е по-евтин и по-уютен
  • 8 Bossman

    3 0 Отговор
    Най-добре се живее в къща.Причината:нямаш съседи,които да ти тропат на главата,не плащаш такса вход и асансьор.За инвестиция къщата е най-добрия вариант.
  • 9 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Благодарим на организаторите за информацията от този форум!
  • 10 Димитър

    3 0 Отговор
    Мога да ви кажа, че място за сравнение между апартамент и къща НЯМА! Живея в къща в Бистрица, живял съм и в апартамент (за кратко), винаги ще предпочитам къщата, но тя не е за мързеливи хора... имайте предвид, че тази къща си иска поддръжка, ако имаш камина, иска дърва, лятото трябва да си окосиш тревата, зимата трябва да си почистиш алеите... разбира се това важи за хора, на които им пука, ако си мързел и не те интересува, къщата ти винаги ще прилича на изоставена!
  • 11 Публикацията е неточна

    2 2 Отговор
    Паднаха цените на скъпите къщи-строени по време на бума!
    Къщите около себестойността - 650 - 700 Евро/кв , в т.ч. и Двора не са паднали , просто защото няма предлагане и едва ли ще паднат - има Монопол , каквото и да означава за купувачите .
    Трябва да се търси изгодна оферта-най-конкурентната което не значи че ще е под себестойност .
    човек купува това което иска или това за което има пари или си стои в апартамента.има и друго предлагане-напудрени стара къща с нова боя и изолация отвън +нов покрив на добри цени - това е за тези които търсят евтиното.иначе строителите са кучета - говорят за евтини цени докато те качат на пързалката-после няма спиране
    а истината е,че къщата трябва да е МИНИМУМ три пъти по-скъпа от апартамента - защото се плаща всичко - няма общи стени,общи подове,тавани а парцела е отделно - който вярва в мечти ще го разбере късно
  • 12 аноним

    2 1 Отговор
    и тук като навсякъде - за всеки влак си има пътници
    едни ще намерят това което търсят , други това което заслужават
    инфлацията не прощава
  • 13 къща в Лозенец

    2 0 Отговор
    че какъв е смисъла от къща - пак в блъсканицата,в шума - това е за комплексари
    бих си купил на по-отдалечено място , да съм сама , да спя спокойно,да си гледам градината
  • 14 не всички къщи са еднакви !

    0 0 Отговор
    до 20 км от Плевен , Варна,София,Бургас,Пловдив ,Русе - това се търси
    Къщи предлагащи добър начин на живот , с удобства , с комуникации - това е бъдещето
    къщи в провинцията - те нямат цена защото никой не се интересува от тях
    -------------
    къща в "Кайлъка" е цяло богатство но на 30 км от Плевен часовниците са спрели

    Коментиран от #15

  • 15 аноним

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "не всички къщи са еднакви !":

    @14
    ----------
    а Реклама де
    ----------
    който иска и има пари-ще купува , който само иска .........
    -----------------
    поздрав към форумаджиите с една айрън песен от доброто старо време
    ---------------
    http://www.youtube.com/watch?v=o6J4kFC7hrg
    ----------

    Коментиран от #16

  • 16 AXXX

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "аноним":

    @15

    Един поздрав и от мен:
    http://vbox7.com/play:7dccfa46
  • 17 Не "Ги" пуска да си отидат

    0 0 Отговор
    Коментар до #16:
    ------

    дали някои ще "забелят" бананата , как мислиш

    Имотният Пазар "Ги" поздравява: http://www.vbox7.com/play:35561590

    иска ги - харесва ги , не може да им позволи да си "отидат"
  • 18 AXXX

    1 0 Отговор
    Мисля, бананата некои ще я забелят, а некои ще я рупнат направо с кората... при тая либов пазарна...
  • 19 В Павлов

    1 0 Отговор
    "Най-добре се живее в къща.Причината:нямаш съседи,които да ти тропат на главата,не плащаш такса вход и асансьор.За инвестиция къщата е най-добрия вариант." написа Bossman

    Прав си по принцип, но си пълен смешник, ако те притесняват парите за вход и асансьор :))))
  • 20 Bossman

    2 0 Отговор
    Не ме притесняват парите за вход и асансьор все пак това са режийни и трябва да се плащат.Но предимствата да живееш в къща са много повече околкото в апартамент.Живееш си със семейството си,в гаража е хубавата ти кола,двора ти е целия в райграс,кучето ти гледа мързеливо от своята си къщичка.А в големият ти хол на плазмения ти телевизор гледаш екшън със семейството.
  • 21 тония

    1 0 Отговор
    АМ, те ще падат цените по простата причина ,че народа се завръща,а и съседите обедняха , аз имам съседки който си доведоха по един дядо коя от гръцко, коя от кипърско , коя от немско , ама и те захитряха и сега ще почакат доста дълго стройтелите
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.