Last news in Fakti

10 Юли, 2012 18:42 11 928 25

Инж. Ирена Перфанова: Не търсете дъното на имотния пазар

  • imot.bg-
  • инж. перфанова-
  • цени-
  • жилища
Инж. Ирена Перфанова: Не търсете дъното на имотния пазар - 1
Инж. Ирена Перфанова – президент на ФИАБЦИ-България

- Инж. Перфанова, първото полугодие на тази година по-добро ли е в сравнение със същия период на миналата година по отношение интензивност на търсене на имоти, сключване на сделки и ако „да” в кои сегменти се наблюдава възход?

- Пазарът е относително стабилен. Общото количество на сделки в страната има леко покачване в сравнение със същия период през изминалата година. Има увеличаване на броя на сделките в Бургас, Несебър, Пловдив, Разлог, Ямбол и София. Интересна ще бъде статистиката и след края на летния сезон, когато ще можем да отчетем движението на пазара в морските ни курорти, който в момента е в разгара си. Статистиката все пак показва, че второто тримесечие на миналата и тази година са били по-силни и динамични, отколкото първите им тримесечия.

Пазарът продължава да бъде по-стабилен в сектора на жилищните и ваканционните имоти, продажбата на малки парцели за еднофамилни къщи, както и пазара на земеделски земи. В по-големите градове се наблюдават и някои нови проекти, чието строителство започва в момента. Това показва, че се сбъдват прогнозите ни, че след големия застой на ново строителство се очаква да се реализират в някой райони и нови проекти.

Независимо обаче от голямото предлагане на пазара, остава дефицитът на хубави и функционални апартаменти, към каквито клиентите проявяват интерес. Това е и една от основните причини търсенето на жилище да отнема често повече от три месеца.

- Данните на сайта imot.bg показват, че за периода януари-юни 2012 г. цените при жилищата в София продължават да спадат средно с 5%. В някои квартали като Гео Милев, Левски, Люлин, Докторски паметник се наблюдава спад над 10%. На какво се държи това според Вас?

- Да не забравяме, че това са офертни цени. Реално на пазара няма такъв спад, специално в София. По-скоро има свиване на процента отстъпка при пазаренето на продажната цена или казано с други думи доближаване на офертната цена до действителната продажна. Оферти, които са застояли на пазара по-дълго време са с намалени цени в момента и системата отчита това като спад на цените.

- Когато, в началото на годината, специалисти анализираха жилищния пазар през 2011 г., те се обединиха около мнението, че „дъното” е достигнато и през тази година може да очакваме стабилизиране на пазара. Факт е, че спадът е по-малък, но той продължава да е налице. От тази гл.т. като че ли не сме достигнали дъното. Какво е Вашето мнение?

- Аз никога не търся дъното на пазара. Там много лесно се затъва. Радвам се, че все повече хора мислят като мен и затова все пак имаме пазар.

Факторите, които могат да повлияят на доближаването му или отдалечаването от него са много, а в момента те са глобални. Виждаме в Европа върви втора рецесия, която се очакваше да се случи. И там отново ще търсят дъното на своя пазар. При нас нещата се движат с леко закъснение във времето и с по-малка сила, защото сме по-слаб пазар като цяло, но едва ли ще ни заобиколят.

Най-важното е не да търсим дъното, а да анализираме онова, което до момента се е случило на нашия и международния пазар, за да предвиждаме бъдещите си действия. В този контекст бих казала дори, че в някои райони в страната цените толкова паднаха, че имотите там се продават под себестойност на строителство. Това не е ли дъно! В други – цените продължават да са сравнително стабилни и поддържат нива, а в някой голф игрища и при земеделските земи има ръст на цените.

Дъното за всеки инвеститор се намира на различна дълбочина. А добрите търговци продават преди големия пик на цените и купуват преди пазара да е стигнал дъното.

- При наличието на продължаващ спад в цените на жилищата, какви са Вашите прогнози относно второто полугодие на 2012 г.?

- Не очаквам да отчетем в края на годината спад на цените по-голям от 5%-6%, поне на местата, където основно се реализират сделки в момента. Ако говорим за по-сериозен спад, то трябва да разглеждаме пазара по-дългосрочно. Въпреки, че преди едно следващо понижаване на цените може да бъдем свидетели и на леко покачване, което да компенсира част от падналия процент. И това би било най-естествения ход на пазара.

- Как се измениха изискванията на клиентите, желаещи да купят жилище през последната една година? Има ли някаква промяна спрямо миналата или по-миналата година?

- Клиентите стават все по-критични и взискателни. Преди повече от 10 години рядко в България се намираха жилища в такова състояние, че след покупката веднага да можеш да заживееш в него. А новото строителство се продаваше 100% без довършителни работи. След навлизането на повече чужденци на пазара ни, се промениха и нашите критерии. Все повече българи търсят покупката на нови направени жилища, а за чужденците това е задължително условие.

Променят се също така изискванията на клиентите към състоянието на сградите – общи части и фасади, размера на спалните, възможностите за паркиране, гледки, детски площадки. Все повече стават предпочитани затворените комплекси от младите семейства, поради условията на сигурност, възможност за създаване на социална общност, ниво на обслужване, условия за детска среда на открито и още други планови екстри.

За съжаление обаче все повече се задълбочава проблема с проектирането и изграждането на малки спални помещения, което е в противоречие с търсенето на българина. Такива модели са приемливи за ваканционните ни имоти, но не и за тези, предназначени за постоянно местожителство. Продължава също така търсенето на самостоятелни кухни в новопостроените сгради, което като че ли почти изчезна като предлагане на пазара през последните години. В процеса на проектиране на жилища трябва да се има предвид не само модерното, но и историческите навици на българина. Всеки народ има свои привички. Това са неща, които не могат да бъдат промени с една модерна вълна. Затова и много жилища остават без собственик в пазар като сегашния. Когато бях студентка в учебниците по вътрешна архитектура никой не ни е учил как да проектираме помещенията, за да печели повече инвеститора, а как да ги направим такива, че те да бъдат максимално комфортни за обитателите. Като че ли все още са малко предприемачите, които осъзнават, че и те ще печелят повече, ако проектите им са по-практични и не се презастроява.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цървул

    7 0 Отговор
    На някои хора не им се иска да търсят дъното,други не се интересуват как се движат ипотечните лихви в други държави,трети изобщо не ги интересува,че скъпи,удобни,елитни имоти са по евтини на квадратен метър отколкото квадратният метър на панелка в Младостите или ново строителство-цитирам оферта-ателие-таван-партер....Различни хора,различни интереси,а истината е една-пазарът на имоти за сега е в дълбока рецесия.Един съвет уважавайте веждите,цървулите или там както ги наричате,защото факта,че трудно си харзулкате барутниците не прави вашите евентуални клиенти глупаци,търсещи да ударят кьоравото.Който повярва на брокита и на банкерчета сега са му изнесли багажа на улицата-днес ЧСИ предлагат 3100 имота на вярващи.Наздраве и дано тая година е последна от -седем годишното висене по сайтовете-продава!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Bossman

    1 2 Отговор
    В момента пазара на недвижими имоти се подържа предимно от чужденци/руснаци,украинци,англоговорящи/.Българските купувачи търсят предимно малки жилища/гарсониери и двустайни/до 40 000 евро.
  • 4 куку

    3 0 Отговор
    Боце, по морето сигурно...в София не, тук са си /дежурните/ муцуни.
  • 5 Ха сега де....

    4 2 Отговор
    Много добра статия за,който може да чете м/у редовете! С по-прости думи казано (за да ме разберът "веждите" : който не е на зор да не копува! Задава се втория транж на веселбата!Щом европа сега е пак в криза това означава,че тя е в БГ след година и половина/две... МАКС! От сега запазвам билети...шоуто предстои лейдис анд джентълмен.... Уил енджой'ит! Бабъле.... кО шЪ каЙш баце? евтина си е България и тУй то.... збирам пачка от сега и догодина здраве и живот към края се хвърлям в интензивни покупки! Клуб 200€ май са прави? ;))))
  • 6 пилот

    5 5 Отговор
    ще паднат с 30 на 100 в следващите 3 години.най вече имотите в градовете.сметнато е преди 10 години това което се случва сега и утре и вдруги ден.не се шашкайте адът ще дойде със страшна сила.ще скачат от блоковете за по лесно.ще вървят и падат от глад ще умират.това не е филм или виц.

    Коментиран от #15

  • 7 хаха

    3 1 Отговор
    По-зле от това няма накъде,пазара е умрял защото нищо качествено не се предлага-правят някакви фалшиви ремонти да ти замажат очите и продават.За три месеца търсене в Пловдив намерих 2 хубави апартамента ама много скъпи,а за 30 хил. евро само кочини е нямам повече пари...
  • 8 veritas

    3 4 Отговор
    не боите се сега сте дойдат психиатрите АХХХ и бъбле да ра3дадат упойките...сте са им нужно около 3-4 дена да премерят дозите :))) апокалипсиса идва с страшна сила! не е далеко времето когато апартамент сте се разменя за 20 литра бензин или 10 хляба.и това не е виц!!!
  • 9 гражданин

    6 3 Отговор
    Цените падат и ще падат още. Имотите в по-голямата си част са некачествени.
  • 10 Bossman

    0 1 Отговор
    До Ку-ку:Покрай дежурните муцуни добави двама австралийци,унгарец,трима германци и няколко руснаци.На тях един колега им продаде апартаменти тук в София.
  • 11 Bossman

    1 2 Отговор
    До коментари № 7 и 9:Кочините след един хубав ремонт могат да станат много добри места за живеене.При положение,че са на хубаво място и етаж.
  • 12 аноним

    3 0 Отговор
    Инж. Ирена Перфанова: Не търсете дъното на имотния пазар
    ----------------

    Права е въпр. госпожа (независимо че е заинтересована)

    понятия като ДЪНО и ВРЪХ на Пазар са понятия от техническия анализ на финансовите пазари

    а това е понятно на 50 - 60 човека в БГ .........и който твърди обратното ще греши,защото никой знаещ няма да коментира кога и къде е дъното на една акция,валута и пр. -

    все едно да съобщи предварително печелившите числа от ТОТОТО
    ---------
    Имотния пазар е пазар за овце - които слушат какво се говори по ТВ и винаги има две противоположни мнения !

    Който е Срещу ТВ - винаги губи

    кога поевтиняват и кога поскъпват имотите са съобщава по ТВ - спомнете си откъде разбрахте за поевтиняването на имотите-обратното също е вярно..........

    и винаги има глупаци които не вярват.......те плащат сметката накрая !
  • 13 ;) ;) ;)

    4 0 Отговор
    Когато се налага да се свалят цените - посяват страх,вадят аргументи за разни кризи.......и цените падат от страх,че който не продаде днес-ще продаде утре на загуба

    когато трябва да се вдигат цените - произвежда се оптимизъм,позитивност ,разтеж - и цените растат от страх , че който не купи днес - ще купи утре на по-висока цена
    ------

    първото сме го гледали - сега предстои обратното ;)
    и винаги има губещи !
  • 14 ангелов

    3 0 Отговор
    Изискванията на хората са се покачили,не защото много чужденци си накупиха имоти в България,а защото много хора излязоха в чужбина,живяха,работеха,видяха други неща,друг начин на живот цивилизован,други разбирания,различни от нашите и затова имат вече претенций към по-качественото,по-хубавото и т.н.За съжаление обаче това нещо не са го разбрали предприемачите все още и затова предлагането е огромно спрямо търсенето.Не е възможно,например да ми предлагат,хамбар от 30-40кв.м.тъй нареченото(студио) и да ми искат 20-30хил.ев.за една нищо и никаква стая в която трябва в единия ъгъл да готвя,в другия да се храня и в третия ъгъл да спя.Като изляза на балкона си,ако има такъв да не мога да се обърна на него,защото е 1,5-2кв.м.и т.н.и т.н.
  • 15 Соломон

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "пилот":

    Много филми гледаш пилоте!Оди пилотирай на Луната и се не връщай-там ще ти е най-добре!!!!!!!!!!!!11
  • 16 Бутам цените

    4 0 Отговор
    Прочетох началото на интервюто с въпросната дама и веднага ми стана ясно че това е отново хвърляне на прах и празни приказки и спря да чета. Примерно - системата го била отчитала спада, а той реално не съществувал, т.е."Оферти, които са застояли на пазара по-дълго време са с намалени цени в момента и системата отчита това като спад на цените.' Ами много ясно - като няма търсене, падата цените, точно в това се изразява спада, тя в какво друго очаква да се изрази спад на цените?... В други нейни думи също личи липсата на достатъчна компетентност по темата за имотния пазар в БГ....
  • 17 ангелов

    0 0 Отговор
    с такива агенции като "ПАРМА" цените още ще спадат
  • 18 AXXX

    0 2 Отговор
    тя в какво друго очаква да се изрази спад на цените?
    ............
    Ако тухлен двустаен на 2-ри етаж, югоизточен, в Младост, се е предлагал в имот.бг за 55000 евро, но през декември се е продал за 50000, а през юни тухлен двустаен, тавански, западно изложение, в Младост, се е предлагал в имот.бг за 52000 евро, но се е продал за 51000, според тебе, цените на тухлените двустайни в Младост паднали ли са, или са се вдигнали?
  • 19 Кацата

    0 0 Отговор
    Прави ми впечтление че интервюто е пълно с безмислени и невярни статистики което говори,че на въпросната дама най вероятно не и дреме за пазара.Какви цени какви 5лв.Кой продава вече имоти.В днешно време да си продадеш жилището е лудост защото цените не са реални.Не може едно жилище да струва 50 работни заплати макар че и тези 50000лв трудно някой ще ги изкара от джоба в тази криза.Не,че няма хора с пари. Продават се жилища основно изостанали непродадени от преди началото на кризата в строителния бранш собственост на разни "предприемачи" и то от около 45-55кв метра .Продават се и жилища от хора които са изпаднали в неплатежоспособност а също и такива които са отнети от съдия изпълнител.Ако това е пазар добре но реални сделки почти липсват а се и задълбочават нещата .Истината е ,че който има пари трябва да се оглежда и да купува сега и в близко бъдеще.
  • 20 Харалампи

    1 0 Отговор
    Вчера другия инженер-Страхил Иванов ни убеждаваше в подобни глупости, явно е, че са пред умиране но не разбраха ли, че с подобни алабала публикации вече няма кой да излъжат.
  • 21 пилот

    0 0 Отговор
    до соломон.такива като теб ще ревнат първи но всичко с времето.тогава ще направиш джъмп в орбита.после ми кажи колко си хепи.
  • 22 Дядо поп

    1 0 Отговор
    За съжаление Пилот е прав.Нищо хубаво не ни очаква в следващите години.Затова който може и е млад да хваща самолета и да изчезва от това блато.
  • 23 weiss

    3 0 Отговор
    Аман от инженери...
  • 24 КАМАЗ

    2 0 Отговор
    С тези заплати изхода е само на летището!В тази скапана страна само се подиграват с труда на хората!
  • 25 veritas

    0 2 Отговор
    в българия до дъното стигат само удавниците :))))