28 Октомври, 2018 12:21 6 505 4

Берлинчани дадоха мощен отпор на Google

  • берлин-
  • google-
  • сграда-
  • протест

Протест

Берлинчани дадоха мощен отпор на Google - 1
Снимка: Shutterstock

Жителите на Берлин успяха да спасят една от сградите на германската столица от това тя да отиде в ръцете на интернет гиганта Google. Намеренията на компанията бяха да придобие стара промишлена постройка в берлинския район Кройцберг и да я превърнат в "инкубатор за стартъпи". Представителят на Google за Германия Ралф Бремер, обаче заяви, че помещението с площ 3000 кв.м. ще бъде отдадено за безвъзмездно ползване на неправителствени хуманитарни организации. Причината за подобно решение е „обсъждане предназначението на имота от страна на редица заинтересовани лица, включително местни общества и политици". Запознати със случая не изключват решението да е било взето и на база протестите от страна на местни жители. Близо 2 години активисти се опитват да стопират намеренията на интернет гиганта.

Един от доводите в Кройцберг да няма подобен инкубатор е, че наличието му ще доведе до повишаване на наемните нива. Не може да се каже, че опасенията на протестиращите са безпочвени. Само за периода 2016-2017 г. имотите там са поскъпнали със 71%, а по данни на консултантската компания Knight Frank, на територията на Берлин за разглеждания период увеличението е 20.5%, като експерти очакват поскъпването да продължи.

Кройцберг дълго време беше един от най-достъпните райони на германската столица. Това го направи любимо място за живот на студенти, имигранти, художници и активисти. Но в последните години започна да се населява и по-заможни хора, което води до социално напрежение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо

    15 0 Отговор
    Click bait - Столичани с мощен отпор на Google ...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Грешен код от картинката

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мишо":

    Авторката е като от инкубатор за старъпи
  • 3 КАК СЕ ПРАВИ СМЕТКАТА

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мишо":

    Кои столичани - Единият милион синчета на ДС-та или Двата милиона които издържат 2.5 милиона пенсионери, 1 милион инвалиди /550.000 менте/ и 2 милиона севериновци до 5г
  • 4 Турист

    2 0 Отговор
    Тия , дето карат на социал , да не се натискат в Берлин , а да изчезват за източно германските села