6 Ноември, 2018 10:47 1 679 2

Разноцветен небостъргач (ВИДЕО)

  • небостъргач-
  • марсилия-
  • нувел-
  • цвят

Архитектура

В 27 различни оттенъка на червено, бяло и синьо е боядисана офисната сграда La Marseillaise, дело на френския архитект Жан Нувел. Небостъргачът, чиято височина е 135 метра, е разположен във финансовия център на Euroméditerranée на Марсилия, в близост до пристанището на града.

Целта на Нувел е била да създаде сграда, която да се превърне в „новия архитектурен химн на региона”. Именно поради това архитектът е решил да украси сградата в множество оттенъци в трите най-подходящи за Марсилия цветове. Синият символизира небето над Марсилия. Червеният има за задача да е в синхрон с керемидените покриви на повечето сгради, а белият съвпада с цветовата гама на планинския масив Massif des Calanque, който се простира от Марсилия до Касис.

„Всички небостъргачи по света изглеждат по един и същи начин. Те трудно се превръщат в символ на града, независимо, че се открояват със своята височина, тъй като обезличени. Моята кула е уникална. Тя принадлежи на цялото Средиземноморие”, казва Нувел.

La Marseillaise разполага с 35 000 кв.м офис площи. На 12 етажа от общо 31, са разположени помещенията на Aix-Marseille-Provence Metropolis. Също така на разположение на служителите има ресторант и детска градина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    1 1 Отговор
    Прилича на кървясало ренде. Тия французи съвсем са изпращяли...
  • 2 гост

    3 0 Отговор
    ръждясала