Last news in Fakti

16 Март, 2012 18:35 3 840 11

Сметката за парно колкото наем на жилище

  • наем-
  • жилище-
  • парно

Какъв апартамент може да наемете в София на цената на месечната си сметка за парно? Този на пръв поглед абсурден въпрос възникна през последните два месеца, когато сметките на топлинна енергия в столицата биха всички рекорди. Статистиката на „Топлофикация” София показва, че 65% от абонатите на дружеството ще платят сметки до 150 лв. Какво става обаче с другите 35%. На 5% от тях (около 21 000 абоната) сметката на парно през февруари е над 300 лв. Една трета от ползвателите на топлинна енергия пък трябва да платят между 150 и 300 лв. Суми, които се равняват на един месечен наем.

Справка в сайта imot.bg показва какъв тип апартамент в столицата може да наемете срещу месечната си сметка за парно. Към момента в София се предлагат близо 1400 гарсониери с месечен наем до 300 лв. До тази сума може да наемете и 726 двустайни жилища. Предлагат се и 55 тристайни имота до същата сума. 300 лв. е месечната рента на необзаведено тристайно жилище от 76 кв.м в „Лозенец” на бул. „Арсеналски”, както и апартамент от 90 кв.м също без мебели в централната част на града.

В ценовия диапазон между 301 и 400 лв. се оферират 2100 двустайни жилища, посочват от imot.bg. Само в центъра на София обявите в този ценови диапазон са над 200. Напълно обзаведен апартамент от 68 кв.м. се отдава за 370 лв.

Броят на гарсониерите с месечен наем между 301 и 400 лв. е 750, а тристайните имоти са почти 500.

През последната една година високите месечни сметки създават голям проблем на наемодателите, чийто имоти се отопляват с ТЕЦ. Клиенти за тях няма и причината е повече от ясна – ако си наемете жилище с централно отопление опасността наемът ви да стане двоен е напълно реална.

Брой оферти за наем на жилища в София

  до 300 лв. от 301 до 400 лв.
1-стайни 1377 750
2-стайни 726 2100
3-стайни 55 499

Източник: imot.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мадуран

    2 2 Отговор
    Това е абсолютно вярно.Статията е 100% истина.Жалко за нас,че живеем в бандитска държава,която е на мафията.Държавата не е на гражданите.......още веднъж жалко.

    Коментиран от #2

  • 2 даскала даскала

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мадуран":

    1+1=2
  • 3 Харибо

    5 0 Отговор
    Ами спрете го това парно купете си по един климатик от най-високия енергиен клас и един голям бойлер и се кефете на живота . Аз отоплявам 95 квадрата с две мицубишита най-високия клас , бойлера си седи нон-стоп включен , останалите ми уреди са нормалните за всяко едно домакинство от нищо не пестя всичко ми е най-високия енергиен клас плащам по 65лв ток зимата в най-студените месеци стигна до 80лв по-висока сметка не съм виждал откак си направих апартамента преди 3 години .
  • 4 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Много хора смятат, че качеството на живот се определя от това дали има кола, а не как живее и с какво се храни.
    Климатикът осигурява независимост от Топлофекация .
    Само, че струва колкото трошката с която ходите на работа .
  • 5 Харибо

    2 0 Отговор
    Какво общо има климатика ми с колата която карам ?? Не схващам идеята . А относно качеството на живот ... ами иди се охлаждай лятото с радиатора на парното примерно - тогава сметката за ток си остава същата . Всъщност сметката е +/- 10 лв през цялата година . Никой не те занимава със сметки дето не ги знаеш за какво са , да те зяпат със термални камери и не знам си кави джаджи , да имаш една грозотия с тръби във всяка стая която през 80% от годината не ползваш и една абсурдна инфраструктура кото издиша отвсякъде . Климатика го пускаш когато ти трябва , за колкото ти трябва и точно както си искаш . Тия топлофикации са тотална отживелица . Почнете масово да се изключвата и ще видите един феномен как монополиста почва да се клати на стола си и се оказва че всъщност цената може и да падне пък ако не падне да пада монополиста . Освен климатик има още н-брой начина за отопляване и охлаждане . Примерно наместо да давате пари за парно еми вкарайте ги в една добра изолация и ще отоплявате по десетина дни през зимата и ще охлаждате по толкова през лятото .
  • 6 симеон

    1 1 Отговор
    явно парното е проблем само в софия защото от провинцията едно че не се интересуваме от темата второ че не сме засегнати от нея
    ако питате мен софиянци едно че ги кл.тят от всякъде друго че им харесва и са мазохисти .
    явно никой не е чувал за локално парно за газификация за климатизация за енерго ефективност ине на последно място за слънчева енергия
    ами плащайте си по 5 лева на ден за топло и по още 8 за колите на свемейството за паркинг после и бензина ви е скъп а колко пари вземате никой не знае ами да сте живи и здрави зашото когато софиянецът започне да живее с парите за които плажа данъци и осигуроваки тогава ще стане гражданска война
  • 7 Тодор

    2 0 Отговор
    Съд до дупка. Всеки дребен надчет носи огромни приходи. Както казва един приятел с бакалия: Е па като му изтече срока на салама пак го продавам. От 10 човека 2 се оплакват. Аз се извинявам и връщам парите. На сметка съм. Дали ако се оплачат 10 от 10 ще си позволи да го прави? Особенно ако един викне и ХЕИто.
  • 8 Р.Овч.

    0 0 Отговор
    Не бе пичове,просто като се сринаха цените на имотите се сринаха и наемите,скоро наема ще е равен на бакшиша в кварталната кръчма.
  • 9 диан

    1 0 Отговор
    на наемодателите се определя наема от търсенето
    а на топлофикация от монопола
    там няма търсене а принудително предлагане
  • 10 онзи с климатиците

    0 1 Отговор
    само не разбрах този с климатиците 95 или 9,5 кв.м. топли за 65лв. :))))
  • 11 4овеко

    1 0 Отговор
    тази статистика показва че в София има над 2100 свободни гарсониери . Аз като брокер на недвижими имоти смея да твърдя че няма повече от 300, и ако искаш вътре да имаш нормални условия за живот (мебели/уреди и баня на под 10години) в момента няма под 320 лева