Last news in Fakti

15 Ноември, 2018 16:21 7 388 3

До 5 години ще имаме пълна информация за всеки имот

  • кадастър-
  • имотен регистър-
  • агкк-
  • йовев-
  • коритарова

Предстои завършването на имотния регистър

До 5 години ще имаме пълна информация за всеки имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

До 5 години специализирани карти към кадастъра ще дават абсолютно всяка информация за имота. Те са необходими най-вече за планирането на различните видове зони и инвестиционни намерения и ще съдържат информация за строежи, съоръжения, сервитути, подземна и надземна инженерна инфраструктура, водни източници, трайни насаждения, подземни богатства, релеф и други.

До момента специализирани карти са изработени само за зоните и обектите по Черноморското крайбрежие – охранителните зони „А“ и „Б“ и на имотите в обекти публична държавна и общинска собственост. Те ще съдържат и слоеве с карти на критичната инфраструктура – свлачищни зони, водни обекти, както и евентуални ограничения в ползването на имотите или инвестиционни намерения в тях. „Така ще създадем една пълна информационна система на кадастъра, за да се взимат по-информирани решения, както от инвеститорите, така и от кредитните и застрахователни институции, данъчните служби, приходната агенция и други”, каза инж. Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие по време на форума „Моят град, моят дом, моят бизнес”.

Необходима е изработването на нова, едромащабна цифрова топографска карта за мащаб 1:5000, защото съществуващите в момента са от 1985 г. и страната ни изостава в това отношение. Инж. Йовев заяви, че предстои МРРБ и Агенцията по геодезия, картография и кадастър да станат национален координатор по директивата INSPIRE за осъществяване на държавната политика в областта на инфраструктурата за пространствена информация, с което се очаква постигане на оперативна съвместимост и хармонизацията на масивите от пространствени данни, като така ще се осигури неограничен обмен на данни и услуги между органите на публичната власт. Предстои завършването и на имотния регистър, който към днешна дата е наличен за 6 български града.

В края на 2019 г. ще приключи нанасянето на Картата на възстановената собственост върху кадастралната карта на България. Целта е да се постигне покриваемост на около 96% от територията на страната. „Задачата ни е да предоставяме на клиентите си качествена услуга в срок, което е предизвикателство. Добре е всички институции да приемат електронната скица като официален документ. Това е разрешено от закона и добър пример са Камарата на нотариусите, които полазват нашите електронни скици“, каза изпълнителният директор на АГКК инж. Виолета Коритарова. Тя отбеляза, че собствениците на имоти освен права имат и задължения да проверяват достоверността на данните за имотите, да отстраняват грешките своевременно, а не в последния момент, преди инвестиционна сделка, за да се избегнат напрежения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Брат ми

    31 1 Отговор
    Да бе да,то и електронно правителство трябваше да има .Там се откраднаха няколко милиарда и готово.Чакайте законността и реда да победи.
  • 3 Пешо

    27 0 Отговор
    С новия кадастрален план на село в което е вилния ми имот така са оплескали нещата, че сума пари и нерви ни струваше да им оправяме бакийте. А в града апартамента ми се беше преместил на друг етаж. Просто калинки - чиновници и обръчи от фирми грабят едни много пари и създават бъркотия.