Last news in Fakti

19 Март, 2012 16:27 4 912 5

Кризата стопи със 60% цените на имотите

  • цени-
  • жилища-
  • криза-
  • европа

Най-силно поевтиняване на имотите в Европа е регистрирано в Атина и Дъблин. Луксозният сегмент е пострадал минимално от влошаването на икономическата ситуация преди три години и половина. Положението в Испания продължава да се влошала, като към момента обект на продажба са близо 1 милион жилища. Испански анализатори прогнозират лек ръст при сключването на сделки, но общата тенденция на пазара ще остане негативна поне още няколко години.

„Пониженото търсене на имоти в Мадрид и Барселона е причината за спад на цените на жилища и къщи там с почти 50%”, обяснява Паоло Джанасо, брокер в агенция Scenari Immobiliari. Имотите от луксозният сегмент загубиха едва 10-15% от стойността си. Причината е, че повечето от тях са разположени във ваканционните курорти.

Преди няколко години станахме свидетели и на рязко поевтиняване на имотите в Дълбин с 50%-60%, но последствията продължават да се усещат и днес. „Дъблинският имотен пазар не може и не бива да се сравнява с лондонския, нито в дългосрочен план, нито от гледна точка на спекулативност”, допълва Джанасо.

Пазарът в Централна Европа се описва като „незрял” и с висока степен на риск. В Будапеща например, се отчита спад от 30% за последните няколко години.

Цените на имотите в Атина са спаднали със 60%. Диаметрално противоположна е ситуацията на гръцките острови – където имотите се изкупуват от чужденци. На остров Миконос цената на квадратен метър варира от 900 EUR до 3500 EUR, а на Скопелос началната стойност е 500 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илич Рамирес

    3 0 Отговор
    Конкретно за България пак нищо не се споменава.

    Коментиран от #2

  • 2 qwerty

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Илич Рамирес":

    @1 Е тя е ясна ситуацията - по-зле сме от испанците.
  • 3 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    Уважаема г-жа БОГДАНОВА,
    Ако имате информация за цените на недвижим имот на о.ПОРУС,моля да ни информират,чрез САЙТ №1!Благодарим ВИ!
  • 4 Гладен Брокер

    3 1 Отговор
    Аз съм си добре - качествен имот с добра локация - имам гарсониера с вече опадала мазилка в зоната между гетото и Овча купел
    Няма мърдане надолу!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.