22 Ноември, 2018 09:21 3 804 1

Мечтата на инвеститора купил сграда архитектурен паметник

  • варна-
  • къщи-
  • паметник-
  • култура-
  • състояние-
  • бузев

Само чуждестранни предприемачи пазят културната ценност

Мечтата на инвеститора купил сграда архитектурен паметник - 1
Снимка: М. Богданова ©

Проблемът със сградите паметници на културата не касае само София. Много, както на брой, така и на възраст, са сградите в редица големи градове. Един от тях е Варна. Към момента близо 110 сгради със статут паметник на културата са в тежко състояние, каза за ФАКТИ главния архитект на града Виктор Бузев.

Арх. Бузев, какъв е броят на паметниците на култура, които са в лошо състояние?

Около 110 сгради. Дали сме предписание на собствениците и сме ги насочили какви проекти трябва да подготвят съответно спрямо състоянието на сградата и за щастие 40 от тези сгради се обезопасиха. Имаше провисвани тераси, еркери. Проблемите са отстранени и започна същинското укрепване на сградите и реставрация. Собствениците на 20 къщи определено не искат да се занимават с укрепването им и заявяват, че това не е тяхна работа, а фактически са собственици. Смятам, че с постоянството, с което подхождаме, този процес ще бъде овладян, а на местата, където категорично се отказва, законът дава право на общината да влезе и да извърши тези мероприятия като ипотекира имота.

Частните собственици са ги купили с инвестиционна цел. Какви са най-честите им намерения?

Искат да ги събарят и да построят блок. Това е мечтата на инвеститора. Малко са хората, които искат да запазят функцията на сградата и да я реставрират, но има и такива. Това, което е странно, че чужденците искат да запазят сградата. Ние още не може да осъзнаем богатството, с което разполагаме. Явно хората го знаят, ценят го и те търсят да купят специално паметници на културата. Не ги интересуват други сгради. Жалкото е, че процесът за реставриране е само от страна от чужденци.

Каква е е съдбата на „Дупката”?

На първо място трябва да завършим с археологията. Тя е консервирана преди 30 години с пясък и бетонна настилка, която сега трябва да бъде махната, да се продължат разкопките и когато се анализират резултатите и се види колко ценни са те, трябва да се експонира и чак тогава ще се вземе решение, тъй като това ще един от основните ограничители на който и да е проект.

Ще се направи минимум един национален конкурс, в който ще се сблъскат предложения, идеи, за да се избере най-добрия.

От ваша гледна точка като архитект, а не като главен архитект на Варна, какво смятате, че е най-добре да има?

Смятам, че това трябва да стане градски площад с експонирана археология, с възможност за малък форум, в който може да има дори и културни събития, музикални и моята мечта е Варна да има монумент на братята Кирил и Методий или поне на учениците им. Мисля, че това е място, което е най-подходящо за тази цел, което да е един естествен завършек около манифестациите, които се правят около 24 май. В крайна сметка азбуката е размножена и тръгнала по света именно от Варна и е добре да получи достоен символ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vvvvv

    4 3 Отговор
    Дупката е скъпа и си е рушвет за Гергов. А мястото, където е открито Варненското златно съкровище на повече от 6000 години е буренясало и даже няма табелка. Това е ГЕРБ и милиционерското управление.