12 Октомври, 2018 09:37 2 701 1

За пръв път поевтиняване от 29 месеца насам

  • хонг конг-
  • жилища-
  • цени-
  • пазар-
  • охлаждане-
  • балон

Далечни пазари

За пръв път поевтиняване от 29 месеца насам - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищата в Хонг Конг отчетоха поевтиняване през август и очакванията са обезценяването да продължи, като се има предвид, че лихвените проценти по ипотечните заеми растат, а китайско-американската търговска война още повече смрачава перспективите за ръст на местната икономика.

Цените се понижиха с 0.1% през август на месечна база. За много пазари, това на практика е липса на промяна, но за такъв, който през последните 29 месеца отчиташе непрекъснат ръст и се бореше „със зъби и нокти” за „укротяване” на пазара, това е ключовата крачка към охлаждане. От началото на годината цените са се повишили с 11.7%, а за изминалите 12 месеца ръстът е 16%, сочат данните на Агенцията по вписвания на Хонг Конг.

Свръх ниските лихвени проценти, ограниченото предлагане на жилища и силните потоци на капитал от купувачи от континентален Китай, спомогнаха за ръст на цените от 165% за последните 10 години, което накара властите нееднократно да предупреждават участниците на пазара за опасността от възникване на имотен балон.

Рязкото поскъпване на недвижимите имоти предизвика недоволство сред жителите на Хонг Конг и принуди правителството да отреди парцели, върху които да се строят държавни жилища. Също така властите въведоха и по-висок данък за пустеещите жилища ново строителство, за да „озаптят” строителните предприемачи. Последният доклад на UBS Global real estate bubble index оцени Хонг Конг като град с най-висок риск от образуването на имотен „балон”.

Висококвалифицираните специалисти със среден годишен доход трябва да работят 22 години, за да могат да си позволят жилище с площ от 60 кв.м. Този период се е увеличил с 12 години за изминалото досетели. Жилище с подобен размер е струвало средно 1.4 млн. USD през август тази година. Има и доста „по-впечатляващи” имоти. Така например, за малко старо жилище се искат рекордните 446 000 USD.

Търговските банки на Хонг Конг обаче повишиха основните си лихвени проценти по ипотечни заеми в началото на септември 2018 г. за пръв път от 12 години насам. Очаква се през 2019 г. лихвените проценти да се повишават с още по-бързи темпове.

На фона на тази картина намалява броят на потенциалните купувачи. Съгласно направено наскоро допитване, 33% от анкетираните заявяват, че обмислят възможността за покупка на жилище през следващите 12 месеца. Това е по-малко в сравнение с 36%, които са заявили това си намерение в анкета проведена през второто тримесечие на текущата година и 64% през първото.

Очакванията са, че общият обем сделки ще се намали и ще достигне най-ниските си нива от юли 2017 г. За да могат да привлекат повече клиенти строителните предприемачи им продаваха нови жилища на цени близки до тези от вторичния пазар. Редица инвестиционни банки и посредници актуализираха прогнозите си относно движението на цените на имотите в Хонг Конг. Те прогнозират ръст между 10% и 15% през следващите 12 месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДуДуу

    1 0 Отговор
    Търся апартамент във Видин!