Last news in Fakti

17 Януари, 2019 14:21 6 795 23

По-малко сделки с имоти

  • сделки-
  • имоти-
  • пазар-
  • българия

Малко над 63 000 покупко-продажби през четвъртото тримесечие на 2018 г.

По-малко сделки с имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Несъмнено през 2018 г. пазарът отчете ръст относно цената на квадратен метър жилищна площ. Донякъде това е и обяснението за спад на сделките през последното тримесечие на миналата година. По данни на Имотния регистър към Агенцията по вписванията по-малко сделки е имало и през цялата 2018 г.

Едва в 2 от 10-те най-големи български града се отчита ръст в броя на покупко-продажбите на недвижими имоти.

За периода 1 октомври – 31 декември са реализирани 63 048 сделки по покупко-продажба на имоти. Това е с 5.07% по-малко спрямо последните три месеца на 2017 г. Понижението за 10-те най-големи пазара на имоти е 5.32%. Най-голям спад има в Русе (-13.49%), Бургас (-11.45%) и Ямбол (-10.03%). В София сделките са с 3.24% по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г., докато в Пловдив и Варна понижението е съответно 7.71% и 4.61%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер

    32 3 Отговор
    На снимката блоковете до моста от Захарна Фабрика. Катакомби
  • 2 Умен

    39 1 Отговор
    Почна се!!!
  • 3 sdsfs

    37 1 Отговор
    БРАВО!
    Някои да каже че "В София сделките са с 3.24% по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г"
  • 4 Гладен брокер

    45 7 Отговор
    Ама как така ще публикуват статия в която има думата "спад" и "по-малко". Аз съм гладен. Много гладен. Очаквах статии за ръст на цените в София. Статии не писаха първите две седмици. После се появи един измамник ДОбромир Ганев по Блумбург и "прогнозира ръст от 3-4%" през 2019. Тъкмо викам, ще пълня тумбака. Още една подобна статия и ще се обидя и няма да продавам имоти. Ще копая на нивата.
  • 5 Бай Пешо

    33 13 Отговор
    Хората поумняха -вместо да влагат парите си в ниско качествено ново строителство в София ,започнаха да влагат в Исамбул .В София цената стигна 1400 евро на квадрат - при комшиите е 850 евро за квадрат .Да четат малоумните брокери и да останат малко гладни сега!!!Основните измамници в България са Брокерите .Скоро започва проверка от данъчните за това как брокерите си плащат данъците и при сключване на сделка дават ли касова бележка!!!
  • 6 Другия с коня

    23 0 Отговор
    Добрата Новина е,че има ръст в покупките ,ама те са Кеш.....Циганите масово завземат изоставените села къща по къща за без пари....Да ви е Честито ....После секат Балкана,крадат,плячкосват изоставени къщи...Това могат...това правят...
  • 7 krasen

    24 5 Отговор
    балона вав варна се пукна сега руснаци са6то се 4удиат кат така купих за 5 а сега струва 1 и аз му казвам 4е водката коиато е пил преди сделката е менте ...сега цените надоло стига с тез строители да се правивиат на мутри с бмв а ми да си намалиат пе4албата и да дават на нормални цени добружанци ве4е купиха а земиата е по рентабилна
  • 8 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 5 Отговор
    Бих купил евентуално ако имам пари само кеш да не храня юдеите по банките и то кокошарник само в затворен комплекс другаде не
  • 9 Имотен балон

    23 2 Отговор
    Не купувайте на тези цени в момента. Банките заформиха нов извратен жилищен балон!
  • 10 Безплатен урок от Брокера

    6 23 Отговор
    Надей се к...ре на пияна жена. И през 2019 г. цените ще продължат умерено нагоре. При положение, че се очаква икономически растеж 3-4% , няма как цените на недвижимостите да останат на същото ниво, не променени. Растежът раздвижва икономиката и стимулира търсенето .Когато търсенето е по-голямо от предлагането цените вървят нагоре. Ако започне финансова и политическа криза, повишение на лихвения процент и др. може да има спад на цените, но преди това НЕ. Чакащите ниски цени през 2019 г. отново ще бъдат разочаровани и отново на губещата страна.

    Коментиран от #11

  • 11 Умен

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Безплатен урок от Брокера":

    Правиш ли разлика от очакван и реален растеж? Лихвите ще се качат, гарантирано е от ЕЦБ. В САЩ също качват и виждаш какво става там. Тука няма да е по различно. Чети икономически статии и се ограмоти икономически. Инвеститорите изкупуват злато вече. Сети се кога се купува злато!
  • 12 Хмммм

    11 3 Отговор
    А знаете ли какво е какво е да НЯМА сделки. И да намалеят още повече.
    Това се получава когато продавача иска 100 000 € за апартамент 52 м2 а купувача казва "Ще чакам"
    Това е 0 лв комисионни за брокера и може да продължи една-две години докато 3-те страни по сделката - продавач купувач и брокер намерят някакво равновесие

    Коментиран от #17

  • 13 брокул

    14 1 Отговор
    Не, това не требе да става, цените требе само да ръзтат, иначе че фалираме и требе да си одим на село и да не сме Софианце
  • 14 koko

    19 1 Отговор
    Колега не говори глупости,беше ясно че ще стане така с цените.Знам че се надяваш да не се пукне балона,но повярвай ми,за всички ще е по-добре.Очевидно не използваш бутончето с червената и зелената стрелка в ИМОТ ВГ.Цените не само че ще паднат,но ще паднат с между 20-30%,това е нормалното ниво за БГ,иначе и аз имам продажби на 2500 евро,но това са единични сделки,който изкривяват пазара.СЛЕДИ СТРЕЛКИТЕ........
  • 15 Българин 1

    10 1 Отговор
    Не купувайте имот без 2.5 парко места ако искате да живеете на хубаво место.
  • 16 Гост

    10 0 Отговор
    Разбира се че ни очаква плавен ръст, не съм очаквал друго. За плавен ръст не знам но студен душ ще има скоро
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ричард

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "Марто":

    Добави още 40% обещетение за собственика 20 % ДДС и останалото е печалба до 1200 евро.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 еиии гасимуси

    5 0 Отговор
    Как така. Ами какво ще се случи със всички тези строежи. Ми че то се строи навсякаде. А клиента го няма още от сега. Дано да се появят някакви марсиянци да купуват,щото ние маи вече изхарчихме балъците. Банката даже раздаде 100% финансиране,последния жокер е долу и пак спад.

    Коментиран от #21

  • 21 Има и още жокери

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "еиии гасимуси":

    Банката може 110% да даде. Купуваш и с останалите 10% отиваш за месец на Малдивите.
    Аз ли да ти обяснявам колко празни хартийки е запечатала ЕЦБ за 5 години ...

    Коментиран от #22

  • 22 цъкам видео игри

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Има и още жокери":

    Хем дава хем спад в продажбите каква е тази мистерия. Нормално ли е това. Според мен е знамение хахахахха. Между другото ако си достатачно шантав да вземеш 90% ипотека. Тогава си достатачно щур да купиш и на тази цена. Така че спадане на цената няма да спаси работата.
  • 23 ммм

    3 0 Отговор
    Ами сега, какво ще папкат брокерчетата, ако им паднат комисионните. Как в обезлюдяваща се западнала държавица да има постоянен ръст, ми няма как да стане. Вижте Слънчев бряг, от колко години имотите са се сринали, по 11 000 Евро гарсониери и пак никой ги не ще. То не може дамо да лапате, няма как.