Last news in Fakti

31 Януари, 2019 15:54 7 796 10

Неремонтираните жилища са все по-популярни

  • швейцария-
  • жилища-
  • ремонт-
  • инвестиция

Близо 60% от жилищния фонд в Швейцария е над 30 години

Неремонтираните жилища са все по-популярни - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 60% от жилищата и къщите в Швейцария са построени преди повече от 30 години. Става въпрос за 2.6 милиона единици, от които 900 000 се нуждаят от основен ремонт. В най-голяма степен това се отнася за сградния фонд в Базел. Следват Ньошател и Женева. Инвестирането в имоти, които се нуждаят от реновация, стават все по-популярни сред купувачите. С 36.5% се е увеличил обемът инвестиции в подобни имоти за периода 2007-2016 гг.

Подобна инвестиция си заслужава най-много в градове с добро географско местоположение и отлична инфраструктура, смятат специалисти и посочват, че за тях най-добрият избор е град Регенсдорф в кантон Цюрих. На второ и трето място са Льо Гран Сакконекс и Бернекс в кантон Женева. Благодарение на силния прираст на населението, ниският процент на свободни площи и възможност за договаряне на отстъпка от първоначално обявената цена за сметка на реновирането на имота, може да се увеличи доходността от него.

В средата на 2018 г. на пазара на недвижими имоти в Швейцария са се появили допълнителни 7000 жилища, сочат данните на Wüest Partner. Данните на Федералната статистическа служба (FSO) са, че към момента необитаеми са общо 72 000 жилища. Процентът на свободни имоти продължава да нараства независимо от забавянето в темповете на строеж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стаайко

    6 3 Отговор
    и до Швейцария стигна дългата ръка нанашите алчни брокери, строители и банки - надуха нов имотен балон, който всеки момент ще каже пук и тогава ще си купя една 2стайка за 1 евро. От 2016 го чакам това и все остава за следващата година, нейсе

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нестайко

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стаайко":

    Ааа - балон в България няма - че какво са 90000 лева - джоб пара. А виж какво получаваш за тях - цели 85 квадрата, които всъщност са реални 65. Е, тук-там стените на сградата започнали да се цепят, бетонът около входната врата е напукан, ама нали е нова сградата - това ще да е от голямото качество и добрите материали. А и той апартаментът се саморемонтира - догодина вече ще е 110000 лева. Стига съм писал - тичам да купувам, сега е евтиното, а и нали съм умен, почти колкото "брокер"...
  • 6 Трол3

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тролл2":

    Тая панелка да не е от злато, че струва 380 евро квадрата?!? Че той животът и е почти свършил!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пламен

    0 0 Отговор
    Важно...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Трол3

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тролл2":

    Повтаряш се. Погледни, че по-нагоре вече си писал! Като въртят статиите накрая и ние троловете бързаме да пишем и се объркваме. :)
    Няма да отговарям, за да не се повтарям и аз, тъй като съм от безплатните тролове, които го правят за удоволствие и правда... :)))