Last news in Fakti

14 Февруари, 2019 11:21 2 780 28

Собственици на протест заради ниски обезщетения

  • метро-
  • обезщетение-
  • красно село-
  • софия

Общината дава 42 000 лв. за къща с гараж

Собственици на протест заради ниски обезщетения - 1
Снимка: М. Богданова ©

Трасето на третия метродиаметър преминава през частни имоти. Поне такава е ситуацията в столичния квартал Красно село. Част от засегнатите собственици протестират срещу ниското обезщетение, което ще получат за имотите си. Така например за къща с гараж собствениците ще получат едва 42 000 лв. За сравнение, цената на свободния пазар на подобни имоти надвишава 160 000 EUR, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Къща от 146 кв.м, построена през 1962 г. се продава срещу 155 000 EUR.

Няколко са имотите, които трябва да бъдат обезщетени заради изграждането на подземната железница. Собствениците на всичките обаче са категорични, че парите, които общината е предвидила да им плати, са малко. Някои от тях ще вземат само по 6000 лв., тъй като са съсобственици на един имот.

За целите на строителство на метрото трябва да бъде премахнат и един магазин. Общината обаче го определя като павилион и обезщетението ще е много по-малко.

Към момента по всичко личи, че спорът ще бъде разрешен в съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    13 0 Отговор
    къщата не е на ФандУкова
  • 2 Иванчо

    25 0 Отговор
    Ако къщите бяха на някой "наш" човек, щяха да платят по четворна и петорна цена над реалната, ама щом е за обикновени хора - подигравка. Те гробарите си правят врътки със заменки и последващо отчуждаване точно с тая цел, ама за народа.....
  • 3 ай стига бе

    21 0 Отговор
    Нагли ей, вместо да платят нормална цена на хората те се гаврят с тях! Ама нали трябва да останат и за крадене........затова протакане и съдене до дупка, ако трябва метрото няма да минава оттам, ако пък искат да мине да им платят както трябва!
  • 4 Тодорчо

    16 7 Отговор
    Aко магазинът не беше с Разрешение за ползване като преместваем обект (малко незаконен и да се пести някой лев от данък) можеше и да иска нормално обезщетение. А тва че къща от 62ра година се продава за 160 хил евро не значи че се купува...
    Не казвам че цената която ще получат е реална,ама да не прекаляваме все пак с алчност...

    Коментиран от #5

  • 5 Дедо Грую

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тодорчо":

    Да да, ама като ти вземат къщата ще трябва да построиш или купиш нова. И тя няма да струва колкото тая от 1962г. , а на сегашни цени. Отделно цената на земята също не е като предишната. В Лудвигсхафен - Германия при разширяване на града построиха нов квартал върху ниви. Собствениците на нивите станаха милионери от това. Местните на шега ги наричаха, че станали картофени барони. А тука отрепките, самообявили се за държавници знаят само да крадът и мамят, също като родителите си - другарите, партийци.
  • 6 Миризлив пор

    3 1 Отговор
    Тук сякаш надушвам двоен стандарт. Обяснявате колко неприлично ниски били обезщетенията, колко повече "върви" къща в района нищо че онази може да е нова а тази на 60 години ама все пак собственика ощетен. Преди 2 седмици кога ставаше въпроса че се налага да се изселят 2 села заради "Марица Изток" там "всичко беше точно" защото се опирахте на Закона за енергетиката с оценки от 2005 година а собствениците алчни за повече пари? Поне като заемате страна бъдете последователни моля ви.
  • 7 mихо

    16 0 Отговор
    А на червения Гергов може да платят 43 милиона за дупка 3 декара?
  • 8 Пацо пойзана

    4 0 Отговор
    Човека взе парите и каза чекай малко.
  • 9 Бат Вал

    9 1 Отговор
    Тия от герб вече започнаха да ни взимат имотите без пари. Та да питам аз фандъкова, с тези 42 хиляди парцел ли ще си купи човек, проект за строеж ли ще си извади, или ще си построи къща? Това си е чист пладнешки обир, типичен за герберастите!

    Коментиран от #10

  • 10 Миризлив пор

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бат Вал":

    Бате т'ва е закона. За съжаление обезщетенията са според закона, според ставки, разценки и т.н. ако се даде и 1 стотинка повече (макар и пак недостатъчно в интерес на гражданина) опозицията веднага ще скочи да иска оставки за разхищения. Виж ако си като Гергов и имаш "независими оценители" и 43 милиона ще ти дадът без да ги искаш.
  • 11 Софянец

    6 1 Отговор
    Един гараж в центара е 20-25хил. евро
  • 12 дам

    0 3 Отговор
    Значи сега протестират, а иначе им харесва да плащат ниски данъци и данъчната оценка да им е 30 хиляди лева.
    В конкретния случай трудно може да се каже, че къща и гараж, защото си е направо съборетина с ламаринен гараж.
  • 13 Стойчо Караилиев

    4 2 Отговор
    Аз съм софиянец. Още като ученик съм пътувал с автобус 102 и минавал пеша по ул. Житница, където ще се обезщетяват собствениците на къщи. Та там имаше само бараки, някои необитаеми и други обитаеми къщи-развалини, съборетини и един гараж с майстори на коли. Още от 1993 година се знаеше, че ще бъдат отчуждени тези имоти, за да се разшири пътя. Тогава още нямеше проект за метрото. Нека не прекаляват собствениците, защото много добре се знае какви "къщи с гаражи" бяха там.
    За съборетини тези пари са много. Друг е въпроса за цената на самата земя, но и тя зависи от квадратурата.
  • 14 Софянец

    3 1 Отговор
    Земята е ценна драги ми Стойчо,земята

    Коментиран от #15

  • 15 Стойчо Караилиев

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Софянец":

    Първо се напиши с името си бе дради ми "Софиянец", а сигурно си софиянец, колкото папата е марсианец.
    Земята е ценна, но трябва и да я има. Стара къща без двор или 20-тина квадрата двор, колко да струва бе драги ми "Софиянец"?
    Още повече, че когато са им правили данъчните оценки, са гледали да минат тънко в лева, за да плащат по-малки данъци.
  • 16 Софянец

    2 2 Отговор
    Драги ми Стойчо,не е важно името,по важно е ,че чатиш с човек живеещ четвърто поколение в София.Преди много години когато ни бутнаха къщата за 390кв.м взехме 4ап. по 100кв. Къщата се разпадаше,беше една развалина,но на това място дигнаха осем етажен блок. Аз съм над петдесет годишен и живея в широкия център,на метри от бул. Витоша.Земята е ценна,драги ми Стойчо,земята

    Коментиран от #28

  • 17 Трудовец

    0 1 Отговор
    Явно жалките БСП отново плащат за протести! Жалка история ей
  • 18 Мори

    0 1 Отговор
    Това ми мирише на БСП,Йончева, Корнелия ... пак плащат за протести!
  • 19 Пича

    0 1 Отговор
    Младост, какво против строителството имате?! Я се стегнете, моля ви се ... и не се излагайте да протестирате
  • 20 Дино

    0 1 Отговор
    Жалка работа! От младост взимат пари от БСП, за да протестират! Аман от подкупни протестанти
  • 21 Фофо

    0 1 Отговор
    Жалка история! БСП, стегнете се, стига сте подкупвали гладния народ
  • 22 Динко Доги

    0 0 Отговор
    Какво е това? Дават им съвсем нормални обезщетения, но те получават съвети от БСП да извиват ръцете на държавата, това не е нормално
  • 23 Кинли

    0 0 Отговор
    Обезщетенията дори са високи за тези порутени къщурки на това място ..... да не говорим, че теренът не е кой знае какво.... нека да не мрънкат, а да взимат каквото им се дава
  • 24 Индианеца

    0 0 Отговор
    Стига бе хора ... какви обезщетения искате толкова?! Всичко е нормално в крайна сметка .... дават ви нормални обезщетения, стига мрънкане вече
  • 25 Колето

    0 0 Отговор
    Аз мисля, че тук БСП също имат влияние да има такива протести по простата причина, че тези протести са за глупави каузи!
  • 26 Алекс

    0 0 Отговор
    Тия протести са заради БСП, пак са плащали на разни жалки граждани да манипулират общественото мнение и да пречат като цяло!
  • 27 Ивана

    0 0 Отговор
    Е това е ужасия просто, дадат им комунистите по някой лев и вече протестират! Долу БСП !!!
  • 28 Стойчо Караилиев

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Софянец":

    Преди колко много години драги ми смехурко?
    Ако е преди 89' тогава държавата обезщетяваше много добре, а ако е 90' или кеая им, когато започна бума на строителството, тогава частниците също обезщетяваха добре, но сега вече се гледа данъчната оценка. А сега всеки иска да направи по-ниска данъчна оценка, за да плаща по малки данъци, поне с двайсет хиляди лева по-малка оценка на имота и после олеле малеле.
    Иначе само селяндури в София и придошли отвсякъде, но като стане дума всички са потомствени софиянци.