Last news in Fakti

1 Март, 2019 06:21 12 169 16

Свидетелка разкри как се крадат имоти в София

  • имотна мафия-
  • софия-
  • сирак-
  • апартамент

Обвинените нямали постоянна работа, но демонстрирали висок стандарт на живот

Свидетелка разкри как се крадат имоти в София - 1

Нови разкрития по схемата за имотни измами, в която е участвал и бивш нотариус. Обвинените за присвояване на над 20 имота в София нямали постоянна работа, но демонстрирали висок стандарт на живот, разказват пред „Нова телевизия“ разследващите.

Майката на Елисавета Александрова е една от жертвите на измамниците. Отнели ѝ два и половина декара наследствена земя в столичния квартал „Кръстова вада”.

„1 500кв. през 2005-та година, две жени от Смолян си изваждат нотариален акт за давностно владение. Месец по-късно, майката го дарява на нейната дъщеря. Два месеца по-късно те го даряват на трето лице. По закон знам, че за да направиш давностно владение, минимумът, трябва да го владееш десет години”, казва Елисавета Александрова.

Няколко години по-късно имотните измамници отнемат още декари земя от семейството. "И за тях, че някой друг си е изкарал нотариален акт. По същия начин давностно владение. Реално от нашия имот към днешна дата нямаме нищо”, коментира още - Елисавета Александрова.

Земята била открадната чрез подставени свидетели, част от групата на задържаните. „Доколкото знам по закон, когато се прави такъв нотариален акт, въпросните свидетели трябва да се разпишат също”, казва Елисавета.

Днес нотариален акт за земята имат както законните собственици, така и имотните измамници. Срещу единият от задържаните - бившия нотариус Борис Янков имало 14 жалби, обясниха от специализираната прокуратура. „Осъждан е затова, че е заверил документи, които впоследствие са ползвани за прехвърляне на гробно място, ползвани са пред гробищни паркове”, коментира прокурор Ваня Христева.

Голяма част от откраднатите имоти били прехвърляни на жената, с която Борис Янков живеел на семейни начала. „Намерени са множество документи на личния му компютър. За част от тях е установено,че са ползвани впоследствие при прехвърлителни сделки, предмет на разследването”, каза още Христева.

Бившият нотариус обяснил, че документите се озовали в личния му компютър, защото давал консултации по сделки. Така се изхранвал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИК ниймеген

    2 12 Отговор
    Тъпаци такива.

    Коментиран от #4

  • 2 Темидец

    41 3 Отговор
    20 години минимум.

    Коментиран от #11

  • 3 среднощен

    10 9 Отговор
    Никой не е застрахован от такива измами. Когато си съдействал на измамниците, било неволно, било поради незнание, глупост или някаква друга причина, в последствие е много трудно да се защитиш. Собствеността е преди всичко отговорност..!!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    32 1 Отговор
    Когато няма адекватни наказания е така.
  • 6 mediator37

    23 4 Отговор
    Основава се на лъжесвидетелстване. Трима свидетели като кажат и подпишат пред нотариуса, че съм владял Дунав мост 10 години и 1 ден и той ми издава нотариален акт- такъв е законът. Точка.

    Коментиран от #8

  • 7 Балон

    11 2 Отговор
    Защо още никой не е писал, че се е надул балон и при крадените имоти?!!??
  • 8 Адв. Данчев

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    Няма давностно владение от 10 год. За държавна земя, каквато се явява Дунав мост...
  • 9 мда

    17 0 Отговор
    Не би трябвало да има изобщо такова нещо като владеене по давност. Те циганите така се заселиха в цяла БГ. и накрая ще се окаже че всичко ще е тяхно. Ако си плащаш данаците няма значение че не живееш там. Ако пък не плащаш данаците имота би трябвало да отива в държавата по давност а не на някой самонастанил се ?!?
  • 10 Перър

    14 1 Отговор
    и аз съм от потърпевшите на такъв вид измама но не в София. Схемата е същата. Давностно или със свидетели трябва да се спре изобщо тази практика.
  • 11 342

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Темидец":

    А според теб за какво ще се дават 30 години и доживотен ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Грую

    6 0 Отговор
    Владение по давност се доказва чрез така наречената "обстоятелствена проверка" . Обстоятелствената проверка обаче не е въвод в собственост, а издаденият на нейно основание нотариален акт се нарича "констативен нотариален акт" . Този констативен нотариален акт може да бъде оспорван от първоначалния собственик на имота без значение колко пъти е продаден същия. Нещата се затягат обаче ако изтекат 5 години от препродажбата и закупилият имота го е владял добросъвестно през тези пет години след покупката, защото тогава влиза в сила неговата давност за добросъвестно владение на имота, който той честно е заплатил. Тогава ако се стигне до съд и аз не знам какво би отсъдил съдията по подобен казус?
  • 14 Националист

    8 1 Отговор
    Давностно владеене на имот е странична врата за крадци да ограбят някого. Имот, който някой може да ти го вземе без твое съгласие и да получи документи за собственост справедливо ли е?
  • 15 Антон

    1 1 Отговор
    Разстрел за такива, това за мен е равносилно на мародерство. Не понасям комуняги ама по бай тошово време такива щяха да ходят за захранка на прасетата в регионалния месокомбинат, след като са яли бой цяла нощ в мазето на районното. Ама сега сче демокрация, и не е толерантно да недоволстваме,
  • 16 072021

    0 0 Отговор
    Бългaри aкo имaтe имoти прoвeрeтe кaквo ce cлучвa c тях.Имoтнaтa мaфия крaдe имoти нa пoрaзия и нямa кoй дa ги cпрe.Кмeтoвe издaвaт зaпoвeди зa нoви eлeктрoнни кдacтрaлни плaнoвe cмeнaт ce нoмeрaтa нa пaрцeлитe и coбcтвeнocтa ce Aктувa c рeшeниe нa oбщинcки cъвeт.Вcички ca в cхeмaтa Кмeт, гл. Aрхитeкт, Чacтни фирми кoйтo трacирaт и зacнeмaт плaнa,Cлужбa впиcвaния, cлужбa кaдacтър.C пocтoяннaтa cмянa нa нoмeрaтa нa пaрцeлитe в кaдacтърa ce губи иcтoриятa нa имoтитe.