Last news in Fakti

26 Февруари, 2019 13:12 4 563 18

Нотариуси искат мерки срещу имотната мафия

  • имотна мафия-
  • имот

Достъп до нотариалните актове на апартамента имала само една жена

Нотариуси искат мерки срещу имотната мафия - 1
Снимка: БГНЕС

Нотариуси искат законови промени, с които да се ограничат имотните измами. Поводът е разследване на "Нова телевизия", в което беше показано как с фалшиво завещание измамници са отнели апартамент на 10-годишно сираче.

Според председателя на дисциплинарната комисия към Нотариалната камара Димитър Танев сега всеки може да напише завещание от чуждо име, а законът не осигурява достатъчен механизъм, по който измамата да бъде установена при нотариуса. Затова били необходими нови правила, отбелязва Дир.бг.

"В конкретния случай имаме съставено самолично завещание, което е депозирано при нотариус. Всяко лице може да го напише и, след като почине лицето, някой да го занесе", обясни той.

По думите му нотариусът не може да извършва експертизи относно автентичността на смъртния акт. Той допълни, че съгласно Закона за наследство завещанието може да бъде депозирано в запечатан плик и нотариусът не знае какво има вътре.

Измамата е извършена, след като 10-годишното момиченце получава в наследство имущество за милиони - четири апартамента в София - един на морето, земи в Бистрица и магазини.

"Дядото, по професия доктор-травматолог, притежаваше много имоти, които впоследствие тя наследи - апартаменти в София и в провинцията", каза лелята на детето Елеонора Савова, която сега е настойник на малката Александра.

Достъп до нотариалните актове на апартамента имала само една жена, която някога се грижила за десетгодишното момиче и за богатия ѝ дядо преди да почине. Така един от тях изчезва и едно от жилищата е продадено, а после и препродадено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Така един от тях изчезва и едно от жилищата е продадено, а после и препродадено." Какво ще стане сега, кой ще пие студена вода, първият ограбен собственик или последният ?!

    Коментиран от #9

  • 2 стоян

    18 2 Отговор
    Явно е че нутариуса е в играта -ако не е , значи е толкова тъпа да подпише тази сделка и как са и дали разрешително . И в двата случая е за затвора
  • 3 vankicha

    21 2 Отговор
    Че те половината нотариуси са в играта.Крадеца вика дръжте крадеца
  • 4 Ломбев

    20 3 Отговор
    НЕ СЪМ ЧУЛ ЗА НОТАРИУС ИЛИ СЪДЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ В ЗАТВОРА ? ЯВНО Е ВРЕМЕ ДА СЕ НАВАКСА ОТКЪМ ПРАВОСЪДИЕ
  • 5 Notary Fan

    6 1 Отговор
    Биха искали къде хартийка се подпише в държавата да е с нотариална заверка...
  • 6 Ломбев

    12 2 Отговор
    НОТАРИАЛНИТЕ ТАКСИ КОЙ ГИ ОПРЕДЕЛЯ ? ЩОТО ГИ ПЛАЩА НАРОДА

    Коментиран от #12

  • 7 Гюнеш от Максуда

    15 4 Отговор
    Само едно нещо не мога да разбера..Един брокер който изкарва десетки хилади на месец от посредничество при евентуална инфекция не поема никаква вина.Един нотариус който също изкарва десетки хиляди на месец - също няма вина ако нещо есе окаже че не е наред ? Защо аджеба тогава тия хора вземат главозамайващи суми за услугите си.Да не говорим че брокерите са основните виновници на напомпаните цени.Всички необходими за една сделка документи (те не са кой знае колко) се вадят за един ден.Всеки полуграмотен може да го направи

    Коментиран от #8, #10

  • 8 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "Гюнеш от Максуда":

    Работата на брокерите не е да събира само документи, а да ти помогне да си купиш или продадеш имота на цена, която устройва и двете страни. Никой от брокерите няма как да определи цените на имотите на пазара, определят го продавачите, купувачите и най вече даденостите на самият имот /град, район и още десетки критерии/. Ти като продаваш искаш една цена, съответно като купуваш искаш определена сума. Няма как някой да те принуди да дадеш повече пари или да вземеш по-малко пари, това не зависи от брокера а от двете страни,т.е. от продавача и от купувача. Брокера е ПОСРЕДНИК и работата му е да следи всичко да бъде законно и да стане по-най бързия и без излишен стрес и за двете страни начин, т.е. да не си продадете имота на страшно ниска цена, както и да не си купите имот на безбожно висока цена. Не се изказвайте без да разбирате от тази материя!

    Коментиран от #13

  • 9 Брокерът

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "ДДРОнег":

    Отговарям ти: Лелята завежда дело срещу първия купувач, съдът определя сделката за нищожна и се разпорежда имотът е собственост на детето. Всички оостанали участници в препродажбите водят отделни дела, всеки срещу всеки за да си получат загубените пари. Това може да трае 10-15 г. и много пари по съдилища и адвокати. Таксата на съда за имотни дела е 25% от стоиността на имота. Търсете услугите на специалисти при покупкопродажба на имоти защото може да ви струва солено.
  • 10 Брокерът

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гюнеш от Максуда":

    Отговарям ти, при тази сделка най вероятно не е имало брокер затова се е стигнало до тази измама. Ако сделката е била през агенция документите за собственост се разглеждат обстойно и при най малко съмнение се търсят нови доказателства или се разтрогва сделката.
    При фалшифицирани документи измамамата лъсва на по късен етап нотариусът и брокера няма как да са виновни, че някой си е решил да фалшифицира документи. За това са предвидени законови мерки в НК. Ако някой пробута на магазинер фалшиви пари магазинерът отива ли в затвора, затова че не ги е разпознал?
  • 11 бббббб

    0 1 Отговор
    Нотариалните такси са определени със закон.
  • 12 бббббб

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ломбев":

    Нотариалните такси са определени със закон.
  • 13 123

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Искам да се изкажа от името на човек който е препатил и помъдрял от т.н. брокери. Има такива трътльовци които дори не събират документите, не проверяват имота за нередности, обещават ти как всичко е наред и накрая като се светнеш че не всичко е "розово" и отидеш при тях с адвокат който разбира се оказва че имота не е наред. Точно за това си купих жилище без посредник, минах само и единствено през адвокатка която си провери всичко което трябваше, взе ми 30% от това което трябваше да дам на поседника и така и аз и продавача останахме пре-доволни.
    Колкото до напомпването на цените - е няма такива алчни к....ца като брокерите, никой не може да ме убеди че това не е тяхна вина, ходя да гледам апартамент 38 000 евро, пълен боклук но ми беше в квартава. Естествено излъгаха и за квадратура и за разпределение и за възможното преустройство на банята, техни специалисти казали че може да се бутне носеща колона за да се направи място за душ кабина, абе абсурди само и само да им мине номера. Същия апартамент след 7 месеца беше надут на 58 000 евро. Познайте, друга агенция но същия брокер... Явно бяха уж друга фирма която го предлага а цената с 50% отгоре. Каквато и инфлация да има апартамента не струва 40000 евро, да не говорим че заради разположението и 30 не бих дал...

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    не знам дали сте ходили при легарна фирма или при хора, които само се представят за такива. Но пак ви казвам, цената не я определят брокерите, а собствениците, той само ви предава това което му е казал собственика. По отношение на квадратурата- собственика може да не е предоставил копие от нотариалният си акт и няма как брокера на око да ви каже с абсолютна точност каква е.
  • 15 mediator37

    0 0 Отговор
    Доколкото разбрах проблемът е, че слугинята написва завещание в своя полза и го отнася на нотариуса, като казва, че завещанието е написано от доктора. Нотариусът му дава ход безпрекословно, защото такъв е закона, без да има право да се усъмни и да иска експертиза дали почеркът и подписът са на доктора. Ръйш ли...
  • 16 Група пострадали българи от имотната маф

    0 0 Отговор
    Нека оцелелите и пострадали хора се обединят и да организират национален протест пред правителството и искане на оставката в присъствието на международни медии,който да отразят случващото се в България.
    Смяна на властта- това е решението и момента да потърсите справедливост. Събудете се. И не забравяйте: Обединението прави силата !
    И обратното: Разединени или по единично случаите сте глас в пустиня!
  • 17 Ххххх

    0 0 Отговор
    Що за лицемерие е тази произведена и подвеждаща новина,визирам заглавието и.
    Дрън дрън,как ще си режат клона на който седят Нотариусите,и самите те участват пряко в тази дейност -Измами,Имотна мафия и т.н.Егати лицемерието !!!
  • 18 Елена

    0 0 Отговор
    Каква реална възможност имат пострадалите и съсипани физически и психически, а също и финансово хора за защита в България?
    Освен търсещите сензация и хранещи се от чуждото нещастие медии кой друг би отразил една история и би помогнал? Съществува ли в България национално сдружение, което да събира данни и да настоява за реални законови промени? Интересът ми уви е породен от семейната ни история.