3 Май, 2019 21:11 7 481 16

София вече не е на първо място по издадени разрешителни за строеж

  • строителство-
  • разрешителни-
  • жилища

Пловдив изпревари столицата

София вече не е на първо място по издадени разрешителни за строеж - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първото тримесечие на текущата година в София са били издадени 213 броя разрешителни за строеж. Със 7 броя повече, или 220 са разрешителните за строеж в Пловдив, сочат данните на Националния статистически институт. Така вторият по големина град след София вече е първи по строителство. Двойно по-малко – 107, е броят на издадените разрешителни във Варна, а в Бургас техният брой е 96.

На база издадените разрешителни се очаква в столицата да започне изграждането на 2906 жилища, а в Пловдив – на 1389. Следват Бургас и Кърджали, съответно със 620 и 600 апартамента. На пето място остава Варна – 582 броя.

От началото на годината до края на март e зaпoчнaло строителството нa 871 жилищни cгpaди c 4481 апартамента в тяx и c 625 846 ĸв.м oбщa зacтpoeнa плoщ, нa 17 aдминиcтpaтивни cгpaди/oфиcи c 30 743 ĸв.м PЗΠ и нa 644 дpyги cгpaди c 573 305 ĸв.м PЗΠ.

Cпpямo пpeдxoднoтo тpимeceчиe зaпoчнaтитe жилищни cгpaди нaмaлявaт c 6.8%, апартаментите в тяx - c 23.8%, a oбщaтa им зacтpoeнa плoщ - cъc 17.4%. Бpoят нa зaпoчнaтитe aдминиcтpaтивни cгpaди нapacтвa c 54.5%, a тяxнaтa oбщa зacтpoeнa плoщ - c 216.4%. Зaпoчнaтитe дpyги видoвe cгpaди сe yвeличaвaт c 3.2%, дoĸaтo тяxнaтa PЗΠ e пo-мaлĸo c 2.2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тттттнтннн

    13 27 Отговор
    Голяма беднотия всеки строи. Виновен е Бойко.

    Коментиран от #7

  • 2 iv4o

    42 5 Отговор
    Балон
  • 3 Балон

    25 9 Отговор
    Цените в София вече са под нулата, инвеститори се редят на опашка, за да пробутат някой апартамент за без пари, ама будалите вече свършиха. Всеки момент следва Пловдив, там цените са малко над нулата с тенденция да падна още

    Коментиран от #6

  • 4 Ние номер 1 по

    17 5 Отговор
    Краденето. Ще крадем. Защо да работим цял живот за 600лв на работодателя? Като дойдат роботите да ни вземат работите какво ще правим ? Ще крадем. Много просто. Дори с универсалният инкъм който Илън Мъск говори пак ще се краде. Ще се краде от алчност. Но само не трябва да се убива. Все някое легло в затвора има изписано с нашето име. Защо целия свят не е затвор? Като искаме да крадем ? Защото вече сме в затвора дори да не сме в затвора. Ние сме затворници на планетата земя и в системата която живеем. Кифли , биячи , наркомани , алкохолици , серийни убийци , изнасилвачи , педофили , крадци , цигани с брадви всичко иска пара и то много пара. Много кръв и конфликти се леят. Затова много нарушават закона. Парите. Е тази торба с 💰 тази хартия е причината на такава омраза и такава неравност в обществото. И проблеми като домашно насилие и експлоатация проституция или трафик на хора. Таз торба 💰 прави хаус.
  • 5 хаххаха

    24 3 Отговор
    Ходих си на село. Лоши новини нося. Вече няма балъци да идват и да купуват. Свършили са се. Чак след 10 години ще се измътят някакви.
  • 6 Реалист

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Балон":

    Кога се броят пилците, наблюдателю?
  • 7 Бг мен

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тттттнтннн":

    Не всеки Пешо ! Строи строителната мафия на Борисов ! С тайната надежда да изработи още няколко хиляди селяни и жители на малки градчета като ги направи "софиянци" , "пловдивчани" и т.н.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тролл2

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анализатор":

    Ама не е честно, не е! Ей т'ва ме дразни! Всеки може да краде, по-трудно е спазването на правилата.
  • 10 056

    7 0 Отговор
    Бургас се презастрои. Няма градинки, места за паркиране. Хората вървят по улиците, а колите са по тротоарите и в градинките. Строи се и в парковете в кварталите - пример парка в Славейков. Има случаи на дадено разрешение за строеж на терени, остоящи на 5 м до 18-етажна сграда. Не трябва частният интерен да надделява над обществения, но в случая дестилетия става така. Непрозорливостта и безочиета на сегашните власти превърща квартарите с толкова плътно застрояване, че не може да се живее нормарно. Камо ли да говорим за спокойна и подредена градска среда. Унищожина Бургас.

    Коментиран от #15

  • 11 гощо

    6 1 Отговор
    Ако па обявите и Пловдив за столица и да идат малко натам индианци,че тука нема место вече тцтцттцтц
  • 12 4422

    12 3 Отговор
    смешковците, които строят - куцо, кьораво и сакато и тези, които в момента купуват на зелено такава водица ще глътнат, че бедна ви е фантазията. Кризата настъпи навсякъде, а се строи ли строи. За кого? 70 000 души отрицателен прираст годишно на България, дори и София намалява.
  • 13 София

    16 2 Отговор
    В София точно за 3.5 години си изкарах разрешително за пристройка към къщата при положение, че докумените са ми изрядни. За каквото можеха да се заядат - се заядоха и после една година ме връщаха даже без да ми казват по каква причина - защото каквото бяха поискали го свършвах веднага. Вие си направете изводи администрацията за хората ли работи. Естествено купа хартия ми струваше 7-8 хиляди + 2 хиляди на общианта таски ... така че може хем да е скъпо, хем да се поиграват и да те бавят. Евроценност номера 2 ... веднага след лицемерието на ЕС.
  • 14 Всяко кътче ше бъде залято с бетон

    7 0 Отговор
    Пък кво ще да става😂😂😂😂мафияя
  • 15 Баба електричка

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "056":

    И във Варна задръстиха с много нови блокове.Всяка малка дупка която намерят ,веднага се застроява.Задушявяме се вече от сгради.Пфу,няма край бе!Не свършиха ли тези петна за строеж?Байгън
  • 16 Баща ви

    0 0 Отговор
    Хайде само да правим разлика между издадени разрешения в област Пловдив и град София.