Last news in Fakti

31 Май, 2019 10:11 10 945 10

Ритейл парковете ще изместят моловете

  • мол-
  • ритейл паркове-
  • търговски центрове-
  • пазар-
  • тенденции

Търговците желаят да се разрастват към по-малки населени места

Ритейл парковете ще изместят моловете - 1
Снимка: М. Богданова ©

Строителството на молове вече не е целесъобразно. „В първите години от развитието си пазарът на търговски площи растеше предимно в сегмента на шопинг центровете. Смятаме, че потенциалът за нови проекти в него вече се изчерпва и виждаме развитие на други формати, като ритейл парковете в по-малките областни градове“, казва Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton. В унисон с европейския тренд, българският пазар навлиза в по-зрял етап от развитието си с по-умерен ръст на предлагането, по-конкурентна среда и по-отчетлива сегментация.

Първото тримесечие на 2019 г. приключи с лек ръст на предлагането на търговски площи извън София, показва тримесечният доклад на компанията. Най-големият проект, който отвори врати беше Delta Planet Mall във Варна – 37 000 кв.м отдаваема площ. Това е и единственият нов търговски център в Морската столица от 2010 г.

С този проект, градът се изкачи на втора позиция по обем в страната – с общо 122 000 кв.м площи в шопинг центрове.

Бъдещето са ритейл парковете. Основният фактор за тяхното развитие е, че търговците желаят да се разрастват към по-малки населени места.

В София пазарът остава доминиран от търговските центрове, като делът на свободните площи в тях остава около 9%. Очакванията са към средата на 2019 г. той да намалее чувствително до приблизително 5%-6% от общото предлагане. Прогнозната е свързана с очакваното отваряне на част от освободените от Carrefour и Piccadilly площи в търговски центрове, които бяха отдадени на нови наематели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    52 1 Отговор
    Госпожо Богданова, с всичкото ми уважение към Вас, ще ми поясните ли какво означава думата РИТЕЙЛ. Инцидентно съм научил няколко думи от английски език и фонетично свързвам думата РИТЕЙЛ с английската дума RETAYL. Не ходих много на училище, а и по рождение съм с умствено ограничение, но въпреки всичко се мъча да бъда все още ЕВРОПЕИЗИРАН БЪЛГАРИН.

    Коментиран от #5

  • 2 сноу

    20 2 Отговор
    Милено ,Милено-о ,че ти щом не можеш на български да пишеш ,как на журналист те прекръстиха.Поне си драсни два реда ,че трудно го схващаш, а не е лошо и да се прекръстиш на Милейн ,та съвсем да сме наясно кое ти е българското.
  • 3 Тарабойша Хитранов

    22 1 Отговор
    Конгратулейшан форр ди елекшан оф Мария Габриела фор ейропейзан сенатор.Конгратулейшан анд фор дис артикъл.Тенькю баба тенькю.
  • 4 Защо олигарсите ше определят

    11 0 Отговор
    Начина ми на живот?не искам бетонените им лабиринти направени с една цел да прибират милионите на населението и да е по крупно и лесно да прилапкат париците
  • 5 uuuuuu

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    ... ритейл парковете в по-малките областни градове“, казва Иван Граматиков, мениджър...
    Питай Ванката. Това в статията е цитиране на идказване.
  • 6 Ишиаса

    13 0 Отговор
    Съпортвам ритейл парковете. Много се енджойвам.
  • 7 Вуте

    11 0 Отговор
    Днеска ше одим до ритейло на шопинг та да бъде хепи бабата с такъв хъзбънд като мене!!! А бе на 24-ти май какво беше че забравих?
  • 8 Токо

    5 1 Отговор
    Това е селски НАРКООП завит във целуфан .

    Коментиран от #9

  • 9 Телето

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Токо":

    Тчно така селски наркооп със голяааам паркинг и автомивка за левче .
  • 10 222

    0 0 Отговор
    То убаво, ама какво им е,, на дребно,,. То за един ден не може да обиколи такъв парк.,, Парк,, аве 😁складове на дребно🤔😁, преди си бяха, складове на дребно, станаха 😁търговски центрове, шопите ги кръстиха,, молове,, а,, селяндурите,, сега им казват,, ретейл,, паркове, аве 😁по нашему закрит пазар си е.