31 Май, 2019 11:11 3 456 12

Кварталите на бъдещето

  • швеция-
  • стокхолм-
  • боклук-
  • събиране-
  • рециклиране

Боклукът се изсмуква по тръби и отива директно в завода за рециклиране

Нов екологичен начин за събиране на боклук експериментира Стокхолм. Вместо използването на камиони отпадъците се изсмукват вакуумно и преминават по подземен тръбопровод. Човек само отваря една вратичка в една тръба и пуска торбата с боклука, обясняват авторите на проекта.

Сензорна система отчита, когато тръбите са пълни и започва да ги изпразва. Важно е да се отбележи, че тръбите са за разделно събиране на отпадъци. "По тях боклукът стига до най-близката инсталация за преработка на отпадъци. Хартията и опаковките се рециклират", обясняват авторите на проекта, цитирани от Deutsche Welle. Остатъците от храни произвеждат биогаз. Той се използва като гориво за автобусите на градския транспорт.

В проекта Royal Seaport urban development участват хиляди домакинства и офиси от шведската столица. Резултатите показват, че те използват 40% по-малко енергия от други сгради в скандинавската държава. За съжаление, обаче това не се отразява върху наемите на жилищата, които използват програмата. Те продължават да са високи. Основният фактор за това е дефицитът на жилища, от който страда пазарът през последните близо 20 години. Въпреки това, анализатори прогнозират, че в най-скоро време подобни квартали с екожилища могат да се появят и в други шведски градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    25 1 Отговор
    нашенец сигурно си мисли : какво ли ще стане ако сипя в тръбата 2 торби цимент?

    Коментиран от #8

  • 2 изобретател

    7 3 Отговор
    Боклукът трябва да се унищожава в домът. Машина колкото хладилник. Която да гори горимото, правиго на пелети. А не горимото го топи. Същата машина, или друга толкова голяма, може да прави ток. С елементи на Пелтие, нагряване от едната страна, а от другата охлаждане, 2000 такива плочки-пелтие. Който няма такава машина ще ползва обществена, наемна, или на съседът.
  • 3 Шансу Имамов

    7 2 Отговор
    Ако метна две шашки вътре кво ли ще стане???

    Коментиран от #6

  • 4 изобретател

    1 1 Отговор
    ... Къща която се отоплява от слънце, отпадъци, пелети от прахът във въздухът, вятър - чрез нишке.и дърпани от вятъра - дърпащи магнити индуциращи ток. От въздухът може да се прави енергия, която е заредена от слънчевата радиация, йонизация. Къща която да прави храната, хапчета, сладолед, локум, маршмелоу, съдържащи глюкоза, витамини, минерали, вкус, аромат, пептиди, аминокиселини, .. Чрез бактерии, мая, водорасли, в компактен уред. Квадрокоптер с крака ходещ, с колела като ролери за хубав път, ходене при лоша настилка, квадрокоптерът и той да е като дом, и да дава храна. Енергия и материал от трева, клони, листа, бурени,.. Целолозата става на нишесте, а то на захари. И да плува тази машина. Ел мотори задвижват колелата и помпите за плуване. Един писател ще има възможност да пише без да работи, като пътува без пари в което кътче иска. Но кои ще купи книга без пари, любов като пари, признателност. Но ще е скучно, за какво ще пише. БЕДНОСТТА ЩЕ Е РЕШЕНА, КОМУНИЗЪМ? ИНДИВИДУАЛИЗЪМ?
  • 5 анализатор

    3 0 Отговор
    Това в България няма да може да се приложи през близките 100 години.
  • 6 критик

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шансу Имамов":

    Заради такива като теб градовете ни приличат на кочина. Ти си същия като тези, които драскат или пръскат със спрейове глупости по чисто новобоядисани стени.
  • 7 гост

    10 2 Отговор
    У нас животните не могат да се научат кой отпадък в кой контейнер да се сложи, не че искат да разделят боклука си. Говоря и с по-възръстни и те въобще не искат да го правят. Аз им обяснявам, че това е добро за внуците им, а на тях не им пука от това и продължават да си блъскат всичко в един контейнер. Другото е, че никой не се интересува какво се хвърля, например някой си има гараж и го ползва за склад като изхвърля по една купчина кашони около кошовете всеки ден, ама никой не се интересува. Пак същото е при ремонти, чували със строителни отпадъци, стари мебели и обзавеждане, всичко това отива до коша, а реално трябва да се вземе контейнер и да се изхвърли, макар че има предупредителни стикери, от комуналните събират боклука и го мятат в камиона вместо да попитат той ремонтира и да му съставят акт. Културата е твърде ниска. В Германия пенсионерите просвещаваха младите, те се бореха за уреждане на много неясноти, правни, морални, молби до община и др., понеже имат много свободно време и го изпозлват да са полезни. У нас пенсионер не можеш да го накараш да измете стълбите, да полее цветята в градинката, камо ли да я поддържа или да пуска молби до общината за нередности и облагородяване. Изключително големи мързели и напълно незаинтересовани от случващото се, вместо да се хванат и с труд да поддържат и да облагородяват общите части и да правят нещо добро за всички останали. Заключили се в мизерните си жилища, пълни с егоизъм и непокизъм, кой да научи малките

    Коментиран от #12

  • 8 име

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не знам за нашенеца, ама ти вече си го помислил.
  • 9 Госあ

    4 0 Отговор
    Чудесно,но дори и с камионче на метан или ток да се събират, по важното според мен е да бъдат събирани разделно и да се наблегне на опаковки които лесно и чисто се рециклират,че в днешно време опаковките ни превзеха
  • 10 123

    1 1 Отговор
    В София до година, първо по Графа. За три до пет години е готов. “ Графа “ и още 25 мил. усвоени.
  • 11 3333

    2 0 Отговор
    Тука ако се направи подобно нещо ще започнат да си изхвърлят строителните отпадаци и ще съсипят тръбопровода за два 2 дни. Ганьо още неможе да разбере, че когато руши обществените придобивки си бърка в собствения джоб.
  • 12 Бай Яни

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    При вас поне изхвърлят в контейнерите, а при нас 😁някой,, граждани,, си изхвърлят отпада ите направо в коритото на реката, а колко ниви стават незаконни сметища😁. Жалка картинка. После само псуват като се на пият и се правят патриоти на маса, все някой друг им е виновен. Вариго, печиго Байти Ганя си остава Ганя😁🤔.