Last news in Fakti

26 Юни, 2019 10:43 3 912 3

Строителен консорциум издавал фиктивни фактури

  • фиктивни фактури-
  • строител-
  • консордиум-
  • ддс-
  • нап

Целта му е била да спести 100 000 лв. ДДС

Смолянски консорциум за саниране на сгради е уличен, че с фиктивни фактури е опитал да си спечели данъчен кредит от близо 100 000 лв. Ревизия на НАП обаче пресича всички опити на консорциума, а чрез действията си той дори е избегнал плащане на корпоративен данък в размер на близо 50 000 лв. с лихвите. Така "Консорциум Уондър билд - Русев и КО ООД" ще трябва да връща 112 000 ДДС на НАП, както и корпоративния данък.

Консорциумът е създаден през 2016 година с цел участие в обществена поръчка по линия на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, уточнява Trafficnews.bg. Без особени проблеми консорциумът спечелил една от обособените позиции за изпълнение на санирането на жилищна сграда на ул. "Наталия" в Смолян, като срещу това получили 1 421 160 лв. с ДДС. За да не плащат ДДС върху такива стойности обаче, консорциумът завел няколко фиктивни фактури от страна на едното от двете дружества, които всъщност го създават, а именно "Уондър билд" ООД.

Агенцията по приходите обаче засекла данъчната врътка, след като дружеството вече успяло да си спести 100 хиляди лева ДДС и още близо толкова корпоративен данък. В консорциума и фирмите му влезли данъчни и започнала цялостна ревизията. Установено били, че има 3 фактури издадени от “Уондър Билд” ЕООД и 33 фактури, издадени от “Роял Голд БГ” ЕАД за строителни материали на стойност общо 464 429 лв. Такива материали и доставките им обаче според НАП, а и според Административния съд - няма. Така разходите по фактурите не са признати.

Доставчикът “Уондър билд”ЕООД не разполагал с материална, техническа и кадрова обезпеченост - обект, от където да се извършва дейността, нито наети лица. Според съда не може да се докаже осъществен транспорт на доставките, за които пък била наета другата фирма в консорциума "Русев и Ко". Освен това фиксалните бонове били по-късно издадени.

На няколко пъти консорциумът се е опитал да оспори ревизионния акт на данъчните, ала с последното решение на Пловдивски административен съд, актът е потвърден. Така обединението, санирало блока в Смолян, ще трябва да плати 162 хиляди лева заедно с натрупаните лихви от 2016 насам за опита за ДДС финт и корпоративния данък.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    22 0 Отговор
    Е, Кражбите на политягите няма да имат Край, ако не им причиним КРАЙ. ИЛИ НИЕ ИЛИ ТЕ. КАКВО НЕ Е ЯСНО?
  • 2 Гербераси долни

    21 1 Отговор
    Превърнаха България в страната на "Големите измами" имали нещо направено без кражби по държавна поръчка?
  • 3 Пешо

    1 0 Отговор
    Никой не връща пари на държавата. Сега някой клошар ще "купи" фирмата - длъжник и държавата ще пие една студена вода.