17 Юли, 2019 09:37 2 867 4

Чужденците спасяват гръцкия имотен пазар

  • гърция-
  • цени-
  • чужденци-
  • сделки

Ръст от 130% на сделките с тях

Чужденците спасяват гръцкия имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Чужденците се грижат за доброто развитие на пазара на недвижими имоти в Гърция. В анализ на компанията Geoaxis Property & Valuation Services, се отбелязва, че преобладаващата част от купувачите, осигуряващи положително развитие на пазара, са именно чужденците. Част от тях през миналата година са се стремили не само към покупка на имот в южната ни съседка, но и получаване на гражданство чрез програмата “Златна виза”. Ръст от 130% на сделките с чужденци отчита Централната банка на Гърция през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2018-а.

От Geoaxis също така отчитат и значително поскъпване на ваканционните апартаменти. Най-силен ръст се регистрира на Санторини. На известният Кикладски остров средната цена на квадратен метър е 1820 EUR, което е с 2.45% повече спрямо миналата година. В Кеа и на Миконос цените са се увеличили с над 2% спрямо 2018 г., съответно до 1665 и 2220 EUR/кв.м. На Парос и Китнос ръстът е с 1.35% и 1.15%, до 1800 и 1340 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕкакМоже

    9 0 Отговор
    Как може вече по цял свят ... няма значение в коя джунгла си ... един квадрат да струва 2000 евро ... няма улици, няма ток ... но цената е тази. Спрете да купувате безмислени неща и цените ще си дойдат на място. В София е същото положение - купуват се "ново строителство" ... дето за нищо не става и го ремонтираш с години като се нанесеш, ама било "ново" ... и затова да го купим вместо да ползваме старите и добри сгради.
    Не съм видял в Италия, Франция, Англия ... мания да предпочитат ново строителство пред старо )

    Коментиран от #3

  • 2 Тва е така щото😂😂

    0 3 Отговор
    Първо че в бегето никои не продава и второ още цените са много ефтини като станат 20 000 евро квадрата тогас😂😂
  • 3 ЦЦветанов

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЕкакМоже":

    И аз това се чудя. Не е ли по-добре да си купиш къщичка с двор, отколкото задушени апартамент. Аз например купих имот 360 м с построила, ток, вода, законно на Касандра за 25000. Сега познати искат да ми го купят.
  • 4 Димитър Попов

    0 0 Отговор
    „За Бога, братя, не купувайте!“