Last news in Fakti

25 Юни, 2019 11:11 4 551 3

Рекорден брой сделки с имоти при съседите

  • гърция-
  • имоти-
  • инвестиции-
  • чужденци-
  • рекорд

Очаква се да бъдат продадени жилища и къщи за 3 млрд. EUR

Рекорден брой сделки с имоти при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Гърците не са доволни от финансовото си положение. Това обаче не им пречи да купуват имоти. Доказателство за това е, че сегментът се развива с бързи темпове и това ще продължи през цялата настояща година.

Чужденците също не се притесняват от инвестиции. Със 130% са нараснали техните вложения през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата, сочат данните на Националната банка на Гърция. Основно интересът от страна на руснаци и турци. В случай, че и през следващите три тримесечия темпът на ръст се запази, то за цялата 2019-а ще бъдат продадени имоти на обща стойност 3 млрд. EUR. Това ще е нов исторически връх, прогнозират анализатори.

През изминалата година увеличението беше 172% спрямо 2017-а, като тогава се реализираха сделки на обща стойност 1.3 млрд. EUR. От тях половината са били чуждестранни инвестиции, а останалата половина са вложени в строителство на нови и обновяване на стари жилища.

Очакваната възвръщаемост в краткосрочен план е основният фактор, който развива пазара. Висок процент от жилищата, които се купуват с инвестиционна цел се отдават под наем на хотелски принцип. Така месечната рента е много по-висока, отколкото имотът да се отдава на дългосрочен принцип.

Програмата „Златна виза” също не е фактор за пренебрегване, когато става дума за нарастване на инвестициите в недвижими имоти. Тя дава възможност на граждани, които не живеят в държави членки на Европейския съюз да получат гражданство, ако купят имот на стойност над 250 000 EUR. От началото на година до юни по програмата са кандидатствали 4645 души.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганай

    3 2 Отговор
    ...и пак е по - хубаво от тук

    Коментиран от #2

  • 2 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ганай":

    сигурен?
    - разходи малко в София събота и неделя: да видиш кой пазарува по веригите супермаркети тоалетна хартия и пилешко!
  • 3 Да ама не

    0 0 Отговор
    Почивам на българското море 10-тина дни и в чужбина една седмица- предпочитам отлично уредените турските курорти - по-евтини и на-много по-високо ниво хотели, храна и обслужване.