Last news in Fakti

7 Август, 2019 16:05 993 2

Ръст в строителството на индустриални площи

  • индустриални имоти-
  • инвестиции-
  • пазар-
  • имоти софия

Близо 73 000 кв.м са построени през второто тримесечие

Ръст в строителството на индустриални площи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Значителен ръст в изграждането на индустриални площи се наблюдава второ поредно тримесечие. В периода април-юни са завършени 72 500 кв.м нови площи. В същото време се регистрира и висока наемна активност. „Пазарът на индустриални имоти постепенно преодолява недостига на модерни площи. Обемът новозавършени проекти е сравнително по-голям от този през същия период на миналата година, което е показателно за възстановяването в този сегмент. Очакваме делът на свободните площи за отдаване под наем да остане близък до сегашните нива, тъй като завършените през периода проекти са предимно за собствено ползване и строителство по поръчка“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Към първото полугодие на 2019 г. индустриалните имоти в строеж в района на София са 202 000 кв.м. От тях над 40% са предназначени за отдаване под наем. Интересът към строителство на логистични сгради за отдаване под наем се обуславя от повишената наемна активност и нарасналите наемни цени. Усвоените площи през първите шест месеца на 2019 г. са приблизително 45 300 кв.м. Търсенето на наемателите е фокусирано върху новите фази на индустриални и логистични паркове около София, както и сключване на предварителни договори за наем още в етап на строеж.

С въвеждането в експлоатация на няколко нови обекта, общият обем складови площи на пазара през второто тримесечие достигна 1 159 600 кв.м. Първата фаза на Логистичния център на датската компания за стоки за дома JYSK е най-големият завършен проект за периода, който се намира в Икономическа зона София - Божурище.

След няколко години на недостиг на качествени логистични имоти, ръстът в предлагането на такива постепенно ще балансира пазара. Стабилните наемни нива и ниският дял на свободните площи засилиха инвеститорския интерес към София и очакваме в следващите 2 години с увеличаването на конкуренцията да се разнообрази и изборът пред наемателите.

Първокласните логистични имоти в района на София запазват доходност от 8.5% към второто тримесечие. Наемните цени остават стабилни между 3.60 и 4.50 евро/кв. м за нови площи в зависимост от локацията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 spam news

    3 0 Отговор
    Едно си баба знае, едно си баба бае.
  • 2 Ганай

    2 0 Отговор
    Нещо ще стане в скоро време.