25 Септември, 2019 15:10 6 523 10

Строителството – сред най-рисковите сектори

  • строителство-
  • злополуки-
  • риск
Строителството – сред най-рисковите сектори - 1
Снимка: М. Богданова

От началото на годината Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ участва в разследването на серия инциденти на работното място, причините за които са идентични и най-общо са свързани с пренебрегване на правилата за безопасност, неосъществен ефективен контрол или недооценяване на рисковете на конкретните работни места, съобщава Trafficnews.bg. Според направените анализи в голямата си част тези инциденти са били напълно предотвратими.

Предвид постоянните усилия на ИА ГИТ за повишаване информираността на работодателите и работещите за техните права и задължения с цел превенция на трудовия травматизъм, се подготвят и ще бъдат разпространени серия информации, насочени към типичните причини за тежките трудови злополуки в отделни сфери на трудовата дейност.

Повтарящи се причини за инциденти при строително-монтажни работи

Статистиката за трудовите злополуки, показва, че сектор „Строителство“ е един от най-рисковите за инциденти на работното място, водещи до смърт или инвалидност. По-тревожен е фактът, че има повторяемост не само на причините за тези злополуки, но и на действията, респективно бездействията, на работещите и длъжностните лица, довели до тях.

С известни отклонения на относителната им тежест през годините основните причини за тежките злополуки в строителството се степенуват по следния начин:

- Падане от височина – причина за 40% - 50% от всички тежки злополуки в сектора;

- Притискане, премазване, прегазване от тежка строителна механизация – между 10% и 20%;

- Затрупване от земни маси – между 10% и 20%. Когато се разглежда тази причина следва да се отчита обстоятелството, че като времетраене при повечето строежи земните и изкопни работи са сравнително кратки, поради което те, независимо от по-ниския относителен дял в разглежданата статистика, също следва да се отнесат към едни и най-рисковите.

- Удар от електрически ток – отново между 10% и 20 %

Почти всички злополуки по причина падането от височина – безспорния лидер в класацията, са свързани с извършване на работи при необезопасени работни места, или подходите към тях – етажни плочи, асансьорни шахти, технологични отвори, стълбищни площадки и рамене, работни площадки на скелета. Общото при тях е липсата на колективни средства за защита – най-често липсват ограждения, които да са достатъчно високи и да са изградени най-малко от защитна бордова лента за крака, главно перило за ръце и средно перило за ръце. Често не се използват и лични средства за защита, в случая колани. Тревожно е и обстоятелството, че немалка част от злополуките по тази причина са възникнали при работа на относително малка височина и обикновено с кратка продължителност. Няколко примери в потвърждение на горното:

- Работник пада от височина около 2 метра при преминаване по талпа над изкоп за основите на новострояща се сграда, в случая не е осигурен безопасен подход – достатъчно широк и със защитни перила;

- При декофриране на кофражни платна, без работникът да е обезопасен срещу падане от височина с лични предпазни средства (предпазен колан/сбруя), той пада от височина около 4 метра;

- При извършване на довършителни работи от площадка на подвижно скеле пада от височина около 3 метра, тъй като скелето не е обезопасено.

Всяка от тези злополуки е довела до смърт.

Подобна повтаряемост има и при злополуките, причинени от затрупване от земни маси. При тях основната причина е извършване на работи в изкопи, които не са обезопасени чрез укрепване на стените, или чрез подходящ ъгъл на откоса. И отново злополуките най-често са при дейности, които се извършват за много кратък период от време - „за един миг”. Това често е причина да се пренебрегват правилата за безопасност, тъй като времето за обезопасяване може да е по-дълго от времето за извършване на работата. Пример: Работник бива затрупан, след като слиза в изкоп след премахване на крепежа, за да почисти за „няколко секунди” мястото на съединяване на две положени тръби от паднала при отстраняването на крепежа пръст. И не излиза.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пфу

    6 3 Отговор
    Не знам рисково ли е, но знам, че тая паплач строителната, е от най-големите замърсители. Тонове прахоляк се разнася от всеки строеж.
  • 2 Фернандо Алонсо

    5 1 Отговор
    Моля всички, които работят в най-безумната държавна агенция, сами да напуснат, ако имат поне малко достойнство. Безумно е да плащаме огромни средства от бюджета за заплати, командировки, сгради, гориво за тези пиявици от ИА ГИТ, за да проверяват, дали е документирано, пе някой е инструктиран, да не бърка в контакта с голи ръце. Поредната излишна държавна структура, през живота не са работили, но дават компетентно мнение, отделно имат "таргет" и се чудят за какво да глобяват и натискат бизнеса, без реална полза. В цял свят тази функция се изпълнява от частни организации, тип синдикати, които си избират компетентни лица и не ходят да глобяват фирмите, а да договарят условия, заплащане, начин на заплащане, допълнителни бонуси, мерки за безопасност и т. н. Тук всичко е обратно, държавата се меси там, където няма работа. Съгласен съм, че има полуидиоти, които не са в състояние да отстояват исканията си, защото са неграмотни и тъпи и не знаят, какво подписват, но не е работа на държавата да се меси в двустранен договор между работодател и работник и ако някоя страна нарушава задълженията си, има съд, а не тъпа, безсмислена, държавна агенция. Закривай!
  • 3 Радо

    6 3 Отговор
    300 евра е квадратният метър като себестойност - 25-30% за собствениците на парцела, ако има такива - т.е. около 400 евра им излиза себестойността на строителя - оттам нагоре смятайте колко ви клатят докато ви се завие свят от клатене.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Кура

    0 2 Отговор
    Така е
  • 5 Шпионин

    0 1 Отговор
    Мишо от бл 6 ще го гази валяка скоро
  • 6 Ганай

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Колкото е във Видин, толкова е и в столицата. Всичко от горе е алчност.
  • 7 наблюдател

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    клати и ти, кой те е спрял. Намари достатъчно добър парацел, разбери се с 10ките наследници, извади няколкото десетки документа нужни за новата сграда, плати на архитекс, построй сградата, въведи я в експлоатация и после клати бе, клати и ти
  • 8 Технически ръководител

    3 0 Отговор
    За всяка злополука го отнася техническият р-л! Ние е сме безотговорни хора. Стремим се нещата да са както трябва, но имаме началници и управители, които са всякакви но не и строители. Те искат големи печалби и всякакви други разходи се игнорират. Освен това БЪРЗАТ! Целта им е БЪРЗИ И ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ НА ВСЯКА ЦЕНА. За това сме принудени да правим ГЛУПОСТИ. Бързането убива хора!

    Коментиран от #9

  • 9 Този

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Технически ръководител":

    Точно така колега, всички проблеми идват от непосилните срокове за които са се разбрали възложител и изпълнител. Не е особено голяма тайна колко пари се вадят на квадрат от възложител и изпълнител. Балами са хората които се съгласяват да купуват на такава цена. От построяването на една сграда вадиш пари за още 3-4. Ей на това явление викат бум на строителството. Обаче на теб не ти стига само да правиш пари, ами трябва да правиш пари бързо, да плащаш малко и сроковете ти да са убийствени. Честито на най западналия сектор в подем.
  • 10 Алехандро

    1 0 Отговор
    В момента не е за продажба. Цените на старото строителство са ниски. За новото няма какво да говорим - фейк отсекъде. Не може една къща със 1,5 дка двор до голям областен град да струва колкото едно ново ауди 4 , например. Който нема пари за купчина тенекия на колела да не ходи да си купува недвижимо имущество.