Last news in Fakti

13 Юни, 2012 18:02 2 153 2

Истанбул строи еко район

  • истанбул-
  • турция-
  • район-
  • инвестиция-
  • екология

Докато в някои региони имотният пазар продължава да се задъхва в резултат на кризата, на други места – процъфтява. Проектът за нов екологичен район в най-големия турски град беше завършен през 2011 г., а това лято се дава старт на реализацията му. Той ще се казва Енишери, което в превод означава „Нов град”. В проектирането участва и едно от известните американски архитектурни бюра – Urban Green Global. За най-подходящо място за изграждане на новия район са отредени 40 000 хектара земя по северното Черноморско крайбрежие.

Екологията е главната концепция на Енишери. При проектирането му е помислено как да се пести водата, енергията и в максимална степен да се намали замърсяването на въздуха с въглероден диоксид. Благодарение на строителството на новия район, в черноморските кариери ще се възобнови добивът на камъни.

Предвидено е Енишери да се населява от 1 милион души. В неговите граници ще влязат и 10 села, сред които Сариер, Чаталджа и Еюб. Изграждането на „Новия град” ще създаде 400 000 работни места.

Истанбул е един от кандидатите за домакин на Олимпиада 2020 г. Ако спечели надпреварата, в Енишери е предвидено строителството и на Олимпийско градче, на чиято територия ще се разположат редица спортни съоръжения, комплекс за състезателите и още един за представителите на медиите. Жилищните обекти ще са с капацитет 25 000 души.

На територията на Енишери ще бъдат изградени два университета за 25 000 и 15 000 студенти и център за медицински изследвания. „Новият град” ще окаже положително влияние и върху екологията на Истанбул. Селскостопанските обекти, които ще бъдат изградени на територията му, ще осигуряват 20% от търсенето на плодове и зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 румен

    0 0 Отговор
    Ашколсун комшу.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.