Last news in Fakti

25 Юни, 2012 16:47 3 276 5

Леко възраждане на ваканционния пазар

  • свети влас-
  • ваканционни имоти-
  • апартаменти-
  • чероморие

Несъмнено, съществуването на пазара на ваканционни имоти по българското Черноморие през последните две-три години се дължи на интереса на руснаците, които след началото на кризата изместиха англичаните. През това лято обаче се наблюдава леко завръщане на последните. Този факт безспорно е интересен и може да се тълкува като индикация за възстановяване на пазара на имоти във ваканционни сегмент. Друга радостна новина е, че на места, като „Свети Влас” например, се наблюдава увеличаване на продажбите. „Отчитаме 5% ръст в броя на сключените сделки в сравнение с 2010  г. Хит в момента са имоти в комплекси от затворен тип. Най-голямата група чуждестранни купувачи са руснаците, следвани от украинци, молдовци, англичани. Българите са последни в списъка на желаещите да придобит ваканционен апартамент”, казва Иван Николов, кмет на Свети Влас.

Интересът е насочен към студия и двустайни жилища с големина между 40 и 60 кв.м. Цените се определят по няколко критерия. На първо място е местоположението. От 23 000 EUR започва стойността на ваканционни апартаменти с големина от 40 кв.м, показва справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Двустаен апартамент от 60 кв.м се оферира на цена от 28 000 EUR. Срещу тази сума клиентът получава апартамент в сграда разположена на тихо и спокойно място в близост до центъра на Сети Влас. Най-скъпи са имотите до яхтеното пристанище. Там двустайно жилище от 52 кв.м, разположено в тухлена сграда ново строителство се продава срещу 99 000 EUR. Комплексът разполага с амфитеатър, кинотеатър, детски център, SPA, фитнес, басейни, ресторанти и барове. Апартаментът се продава обзаведен.

„Незастроена земя в града остана малко, има възможност за издигане на още пет-шест комплекса и най-вероятно през следващия туристически сезон ще има ново поскъпване на имотите. В никакъв случай не може да се говори за отлив на туристи. Свети Влас не е курорт за социално слаби и пенсионери. Освен качеството на базата и на предлагания туристически продукт се промени и качеството на туристите, идващи тук, коментира Николов. Свети Влас ще продължава да е търсена дестинация за инвестиция във "втори дом", а причините са  комбинацията от море и планина, чист въздух, качествено развитие на морския туризъм, лукс строителството, изключително чистата плажна ивица и други”, обяснява кметът на града.

Стартира изграждането на мащабен център за лечение на различни заболявания на белите дробове и дихателните пътища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    1 2 Отговор
    Рано или късно всички пазари се връщат към фундамента !
    ---------------
    За Апартаментите фундамента (платежеспособносттта)
    е горе-долу следния:
    --------------------------------
    1- тухла в София - 400 - 700 евро/кв
    2- тухла в Пловдив,Варна,Бургас-350 - 650 Евро/кв
    -------------
    всичко останало е отсъствие на здрав разум

    имаше хора,които купуваха долари по 3200 лв през 2006 ..........и имат още от тях
    --------------------
    Пазарът е конкуренция - ако всички продават на 700 Е/кв - значи цената не е 700 Е/кв
    ----------
    Няма "уникални" имоти , нито "лоши" имоти - има Неконкурентни имоти !
    Който не гледа а слуша-винаги греши !

    Коментиран от #2

  • 2 случайно минаващ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "аноним":

    прав си , но освен фундамент - Пазарът има Бенчмарк и Сентимент
    ----------
    1-Фундамент - това което пишеш

    2-Бенчмарк - това което виждаш т.е. предлагането
    (ако не се предлагат на 700 - значи цената е НАД 700 Е/кв , без значение от себестойността , дори да е 100 Е/кв)

    3-Сентимент - това което чуваш !
    ако това което виждаш не го чуваш - значи си .....кофти ;)
    ако това което чуваш не го виждаш - ПАК си кофти ;)
    --------
    обикновения човек трудно се ориентира , осочено ако има алчност или страх ;)
    --------
  • 3 Грую

    1 0 Отговор
    Дано с това презастрояване да не дойде време да ти дават пари за да придобиеш имот на любимото ни Българско черноморие. Ако имотът е предвиден за събаряне и следва да се платят разходите по събарянето му, освен ако не си го събориш сам и си изнесеш боклуците. Та при тези обстоятелства може и такива оферти да се появят.
  • 4 чудя се

    1 0 Отговор
    ".......... а причините са комбинацията от море и планина, чист въздух, качествено развитие на морския туризъм, лукс строителството, изключително чистата плажна ивица и други”

    Къде е тази изключително чиста плажна ивица на Свети Влас ? Въобще къде е плажната ивица? Такова презастрояване каквото има в този район, никъде другаде няма.Години ще продават .... ако има въобще кой да купи.
  • 5 1111

    2 0 Отговор
    Добре,че са чукчите-брокерите се нагушили с комисионни от тях ,по 1000 сделки на месец правели-идвали насам с елени,кучета,шейни,кожи и други атрибути-сделките се осъществявали,защото икономиката им била в разцвет и под 25 000 евро сделки не сключвали,а пък лихви за ипотечен заем под 11.5% не искали и да чуват,скоро очакваме и аборигени и местни от Нова Каледония-там също преживявали икономически разцвет,а ипотечните лихви биле около 15%,може пък да искат да се натурализират,знае ли човек от кой ъгъл ще изкочи късмета...