Last news in Fakti

28 Юни, 2012 14:26 1 988 3

От строителство към реставрация

  • белчин-
  • самоков
От строителство към реставрация - 1
Снимки: М. Богданова ©

Кризата в строителството продължава. Доказателство за това е, че повечето строителни фирми или фалираха, или успяха да се насочат към реализиране на инфраструктурни проекти, а по-големите – да се насочат към реализиране на проекти зад граница. Новата ниша, обаче към която се насочиха част от тях, е реставрацията и археологията.

Поредното доказателство за това е реставрацията и консервацията на римската крепост „Цари мали град” в село Белчин, община Самоков, чието начало беше поставено днес.

В рамките на една година строителната компания „Главболгарстой” ще реставрира крепостта. Стойността на проекта е 5.3 млн. лв.

„Това е само началото, с което ще дадем възможност този регион да бъде познат не само с минералните води и потенциала за туризъм, но България да покаже своето културно историческо наследство. Над 300 млн. лв. инвестираме в културно-исторически атракции, които да покажат уникалната ни история”, каза по време на официалната церемония Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройство. Тя допълни, че ще бъдат открити 60 постоянни работни места.

„Над 40 действащи археологически обекта в момента се реализират по оперативните програми по регионално развитие. Досега не е имало такава бройка, което означава, че политиката и отношението на държавата към българската история, е приоритет”, допълни при откриването Вежди Рашидов – министър на културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bossman

    0 0 Отговор
    Предприемчивите строителни фирми няма да фалират.Просто пренасочват усилията си към друго място от където може да падне някой лев.В случая реставрацията на обекти свързани с историята ни е и благородно.Поне ще остане и за в бъдеще това,което ще се реставрира.
  • 2 благородна кауза

    0 0 Отговор
    ГБС пак ще усвои пари а на работниците ще плати....
  • 3 bubblehead

    0 0 Отговор
    Идеята е чудесна разбира се и няма никакво откриване на топлата вода тука поне за някои които е виждал как три крана издигат Акропола в Атина ... с европейски пари разбира се също ...