Last news in Fakti

20 Ноември, 2019 10:15 3 071 5

Наемодателите да бъдат регистрирани

  • общини-
  • жилища-
  • наем-
  • наемодател-
  • регистър

Става дума за собственици, които отдават жилищата си на краткосрочен принцип

Наемодателите да бъдат регистрирани - 1
Снимка: М. Богданова ©

Общините искат регистър на апартаментите за краткосрочен наем. Това е станало ясно по време на проведеното във вторник в курорта Боровец заседание на Националния съвет по туризъм. Според Николай Ангелов, кмет на Балчик, въпросът е изключително важен за общините, особено за курортните селища и градовете, посещавани от повече чужденци. По думите му въпросните квартири се отдават под наем без категоризация. „Същото важи и за жилищата в апартаментните комплекси, които ги има навсякъде, като се ползват интернет платформи“, каза той, цитиран от „Монитор“. „По този начин не се плащат данъци и не се декларират доходи, не се внасят и такси. В същото време те реално извършват туристическа дейност“, поясни кметът на черноморското градче.

„Предлагаме те да излязат на светло, а не да продължават да работят в сферата на така наречената сива икономика. На заседанието се коментираха няколко предложения. Най-важното от тях е по някакъв начин да бъдат задължени платформите да пускат само обяви, към които има специален код за идентификация, което означава, че всъщност квартирата е категоризирана по Закона за туризма“, поясни Ангелов. Той припомни, че подобни изисквания са въведени в други страни в ЕС, сред които са Германия, Гърция, Франция.

„Надявам се, че няма да сме последните“, каза по този повод кметът на Балчик. Борис Павлов от фирмата, представляваща у нас една от големите платформи, подкрепи необходимостта от плащане на данъци и такси.

„Преди това обаче трябва да се преразгледа процесът по категоризация на местата за настаняване. В момента той е един и същ и за хотел, и за апартамент. Освен Закона за туризма е нужно да се промени и ЗУТ. Някои общини го интерпретират, че даването на апартамент за краткосрочен наем е промяна на предназначението на имота. Вече сме имали подобен казус. Едва след като се изчистят тези неясноти, трябва да се мисли за идентификационни кодове на обектите“, смята Павлов. Следващата мярка, която е била обсъждана на заседанието е да бъдат направени законови промени и ясно да бъде дефинирано какво е краткосрочен договор за наем.

Относно идеите за категоризация на жилищата, давани под наем през мрежата, той смята, че подобна мярка не е удачна и ще бъде пречка за бизнеса. На заседанието в Боровец вчера е било дискутирано и евентуалното увеличаване на минималния праг на застраховката на туроператорските фирми, уточниха от министерството на туризма.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виме

    20 4 Отговор
    Хотелите фалираха и търсят откъде да смучат кинти та решиха да криминализират конкуренцията ако не им плаща разликата. И сега баба Кина, която прави баница за гостите от Австралия, дошли с раниците и колелетата и платили 20лв. за 2 легла ще трябва да се регистрира, да купува касов апарат и да плаща на счетоводител и на комисия да и категоризира къщата и леглата!!!! Ненормално за България!! Спомнете си оная простотия, дето бяха измислили - всеки отишъл на гости да се води ТУРИСТ и да се регистрира ако остава за повече от 24ч. !!!! Моля, редактора да приложи като възможност бърза връзка към статия от този сайт, за да си спомнят хората и това безумие
  • 2 Джоко Цоков

    14 3 Отговор
    И защо да се регистрират собствениците? За да има откъде имотната мафия да гепи списъци и по тях да рекетира?!? Поредното малоумие... Нали трябваше да има имотен регистър?!? Де го, а?
  • 3 Мориното

    10 4 Отговор
    Тези няма ли да измислят нещо в полза на народа, за 30 години ни вкараха 30 метра под земята
  • 4 Кой68

    4 5 Отговор
    Открихте топлата вода?Изобщо трябва да има регистър на наемодателите без това дали е краткосрочно или дългосрочно.Да се контролират и отчетност........
  • 5 браво краво

    0 0 Отговор
    нищо не трябва да има, има си закони , на идиоти само не е ясно че трябва да се плащат данъци, но обикновено не ги плащат политици,за тях говоря, те има от какво да спестяват..Те имат несметни богатства,недвижими имоти ,но за данъци ще търсят баба уйна за една убита стаичка..където взема 5лв. за нощувка.