10 Януари, 2020 09:37 3 762 4

Община продава 163 имота

  • пловдив-
  • община-
  • имоти-
  • продажба-
  • покупка

Пловдив купува терени за 5.6 млн. лв.

Община продава 163 имота - 1

Община Пловдив изкарва 163 имота за продажба, става ясно от Годишната програма за разпореждане с имоти общинска собственост. Това е с близо 200 имота по-малко отколкото програмата на Община Пловдив през 2019 г. От тях 87 са общински апартаменти, които ще се продадат на наематели, а 76 терена ще бъдат дадени на собствениците на сградите или чрез търгове, уточнява TrafficNews. От общинските терени 32 ще бъдат продадени на собственици на сгради, които са построени върху тях с право ползване. Така на практика имотите, които могат да бъдат изкарани на търг са 44.

Друг любопитен факт е, че за първи път разходите за закупуването на имоти ще са повече от приходите от продажба. В програмата е записано, че Община Пловдив очаква 900 хил. лева от наематели, а 1,3 млн. лева от продажба на общински апартаменти. 1 млн. лева пък са очакваните приходи от продажба чрез търгове. Общата сума е 3,2 млн. лева, а към тях от градската администрация очакват приход от 771 лева от концесионни договори.

От другата стана градската администрация ще похарчи 5,6 млн. лева за закупуването на имоти. 3,9 млн. лева от тази сума е за отчуждаване на терени, нужни за реализация на инфраструктурни проекти, а за друго придобиване сумата е 1,7 млн. лева. Така само от разпореждането с общински имоти ще лъсне 1,5 млн. лева дефицит, който трябва да бъде компенсиран с други приходи от бюджета.

Имотите, които иска да купи Община Пловдив са площадното пространство до кино „Фламинго“, както и 11-те декара на частния английски фонд край Гребната база за изграждането на дублиращ канал.

Най-много терени за продажба са заложени в индустриалната зона на район „Тракия”, като там е и най-големият парцел вкаран в програмата, с площ от 78 670 кв.м.

Още през 2016 година градските власти наложиха възбрана за продаване на общински имоти за жилищни нужди в района заради презастрояването през последните години. Поради това акцентът пада към продажбата на промишлени парцели.

Още 15 имота в „Индустриална зона – Тракия” попадат в графата за продажба, а големината им е между 1000 и 10 000 кв.м. Огромният парцел от 80 декара се намира в самия край на промишлената зона на улица „Недялка Шилева”. Въпреки че в момента там е поляна, в кадастъра е записано, че имотът е с предназначение за производство и складова дейност.

Друг голям терен, който е заложен за продажба чрез търг са 5-те декара зад мол „Пловдив“, който е отреден за училище. Продажбата на имота няколко пъти бе вкарана в Общинския съвет, като дори се тръгна към разделяна на имота. В крайна сметка решението бе отложено.

Други големи общински терени в Пловдив не се предвиждат за продажба през следващата година. В районите на града са заложени парцели между 300 и 1000 кв.м, които могат да бъдат закупени чрез търг.

Не всички имоти, които са вкарани в програмата обаче ще бъдат продадени. За всеки един от имотите трябва да се вземе самостоятелно решение от Общинския съвет, който да определи цена, а след това да се насрочи и търг.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жалко

    7 1 Отговор
    Като знам на какви цени се продават имоти на наемателите, то май не трябва да се води продажба а подарък. Иначе е обществена тайна, че масово наематели на общиснки жилища реално нямат право на тях.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 onq s konq

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "жалко":

    Към продажната цена добави рушвета даден "под масата" или услугата която трябва да върнеш "в бъдеще" и ще разбереш че не е "подарък" ами си е истинска продажба.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 балон

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "жалко":

    цените отдавна да балонни, всичко над 100 Е квадрата е пладнешки обир! Алчните баннки, брокери и пловдивска община надуха балон, който се спука вече и ще залее цялото пловдивско поле!