Last news in Fakti

13 Януари, 2020 06:21 3 333 4

Нов световен рекорд в имотния бранш

  • оае-
  • дубай-
  • 3d-
  • принтер-
  • сграда

В Дубай построиха най-голямата сграда на 3D принтер

Днес в Дубай се намира не само най-високият небостъргач в света, но и най-голямата сграда напечатана на 3D принтер. Двуетажната административна сграда е с разгъната застроена площ от 650 кв.м и височина 9.5 метра. Проектът е дело на нюйоркското архитектурно бюро Apis Cor. Компанията нашумя през миналата година, когато спечели конкурс под егидата на NASA за проектиране на 3D къщи на Марс.

Сградата е монтирана директно върху парцела без никакви допълнителни строителни работи. За изграждането ѝ е използван 3D принтер производство Apis Cor. Площта на принтера е била по-голяма от тази на сградата и затова се е наложило да се използва мобилна установка, която е премествала отделните напечатани панели. Огромната сграда е построена с помощта само на един 3D принтер. При строителството на многоетажна сграда с помощта на 3D принтер от ключово значение е напасването на етажите.

Друго усложнение при изграждането са били природните условия. Печатането се е реализирало на открита площадка, където не е могло да се контролира температурата, а в емирството тя не е от най-подходящите за подобен вид строителство. Въпреки това сградата е успешно пусната в експлоатация и в бъдещите проекти на инвеститора е да напечата цял район с подобни сгради.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иде Я

    6 1 Отговор
    Може да напечатат цял квартал и да ги продават в папка, после пускащ ксерокса и правиш град ))
  • 2 активиа

    5 0 Отговор
    Дубай-изкуствен град построен в/у пустиня и температури от порядъка на +50,населен с араби.
  • 3 kola

    3 1 Отговор
    В БГ жилищата са колиби за хиляди лева

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.