29 Януари, 2020 09:21 8 524 3

Нова голяма инвестиция в имоти край Пловдив

  • пловдив-
  • бойково-
  • комплекс-
  • инвестиция-
  • имоти

Частно лице планира да изгради близо 50 къщи в едно от любимите родопски места на пловдивчани - село Бойково. Все още не е ясно дали идеята е създаване на ваканционни селища за отдаване на вили под наем или продажба на сгради в затворени планински комплекси. Документите за инвестиционното намерение са подадени от Ивайло Иванов, който според книжата е собственик на земи в две местности към Бойково - "Големи ливади" и "Келевото". Проектът му е обявен като "Жилищно застрояване и рекреационни дейности” и е подаден пред РИОСВ за преценяване дали има нужда за извършване на оценката на въздействието върху околната среда.

Това се налага, тъй като строителните дейности могат да представляват съществено нарушение на екосистемата в района, уточнява TrafficNews. В близост до терените се намира защитена зона по Натура 2000 ”Брестовица”. Едновременно с това се пораждат редица въпроси по отношение на водовземане, заустване на обратните води, строителна и битова смет, но и сеч, промяна на релефа. А всички тези реформации в природната среда са абсолютно наложителни, предвид че терените са земеделска земя от различен вид - ливади и ниви, според официалните документи.

В общ план намеренията за всеки от осемте терена е предвидено изграждане на една по-голяма жилищна сграда от 100 кв.м. и "къщички за отрих и рекреация, всяка от които с площ до 50 метра". За всеки парцел броят на къщичките е различен, като за по-големите терени не се дава конкретна информация чрез еднотипната формулировка:

"В началото ще бъдат изградени около 8 къщички. Увеличаването на техния брои ще зависи изцяло от търсенето и достигането на максималната плътност и интензивност на застрояване но одобрения план."

Местност "Келевото" е в близост до едно от най-святите места в района манастирът "Св. Богородица", където всяка година на 15 август стотици преспиват на поляните на манастира за здраве, а на следващия ден се раздава курбан. Там се предвижда строителство върху три парцела, водещи се ливади с обща площ от над 8 декара, залепени до стръмния черен път към манастира. Според инвестиционното намерение трябва статутът да бъде промененен за застрояване, като за трите парцела в началото ще бъдат изградени 3 по-големи къщи и 13 по-малки с горепосоченото уточнение за увеличение.

Местност "Големи ливади" се намира по околовръстния път към Плочник. Там се иска промяна на предназначението на 5 ниви с площ от почти 12 декара. Предвижда се изграждане на 5 по-големи къщи и 28 по-малки.

От РИОСВ са върнали становище за задължителна оценка на въздействие върху околната среда.

За коментар за новото инвестиционно намерение за застрояване потърсихме кметския наместник Иван Пачеджиев. Той обясни, че току що документите са му представени от РИОСВ.

"Не познавам лицето собственик на имотите, нито до момента бях запознат с инвестиционните му намерения. Тепърва ще изискам допълнителна информация за проекта. На първо четене специално към местност "Келевото" всичко е гори. Как ще се строи там, не знам. Ако зависи от мен, не бих разрешил подобно строителство. Предстои да обявя това и на таблото в селото, за да може хората да вземат отношение", посочи пред наш репортер Пачеджиев.

Той подчерта, че все още не е запознат в дълбочина с плановете и дали става дума за изграждане на ваканционни селища или комплекси за продажба.

В село Бойково, което обхваща и Горен и Долен Плочник и местностите в района, има 520 къщи. Постоянно живущите са около 114 човека, въпреки че по адрес се водят 85. Лятото обаче селището е изключително популярно и става дом на над 2000 души. В селото има две къщи за гости, хотел, три магазина и ресторант.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тролл2

    4 0 Отговор
    Безсилиетп на брокерите.
  • 3 факт

    0 0 Отговор
    утре тоя с каскета ще ги конфискува!?