31 Януари, 2020 11:21 7 945 23

Гюнтер или Мехмет: кой по-лесно си намира жилище в Германия

  • германия-
  • жилище-
  • наем-
  • дискриминация

Всеки трети наемател с чужд произход в Германия се оплаква от дискриминация

Гюнтер или Мехмет: кой по-лесно си намира жилище в Германия - 1

"Дава се под наем: стая, кухня, баня, общо 40 кв.м. - само за германци": Хамадо Дипама от Буркина Фасо така и не бил дочел обявата докрай, когато вдигнал телефонната слушалка и се свързал с наемодателя. Но след като кандидатът се представил с фамилното си име, от другата страна веднага му подчертали, че жилището се дава под наем само на германци. Когато малко по-късно германски приятел на Дипама се обадил да иска информация за същото жилище, веднага му бил определен час за оглед.

Дискриминацията на имотния пазар е широко разпространена в Германия. Според проучване на Федералната антидискриминационна агенция, повече от една трета от чужденците в страната са ставали жертва на дискриминация при търсенето на жилище (35%). Според ръководителя на агенцията Бернхард Франке името на кандидата нерядко се става причина за това той въобще да не бъде поканен на оглед. Една четвърт от участниците в проучването споделят, че на тях им е било предложено да плащат по-висок наем, отколкото на германските кандидати-наематели, респективно –да закупят жилището на по-висока цена.

Законите срещу дискриминацията не са достатъчно ефективни

Антидискриминационният закон в страната забранява двойните стандарти по отношение на възраст, наличие на увреждания, произход, пол, сексуална идентичност и светоглед. Според Бернхард Франке, част от проблемите се дължат на самия закон: „Антидискриминационният закон допуска много изключения, които засягат например частните лица, които отдават под наем само едно жилище".

Според председателя на хуманитарната организация DPWV Улрих Шнайдер, проблемът се корени в недостига на жилища под наем на много места в Германия и съответно високата конкуренция между кандидатите.

83% от участниците в запитването смятат, че дискриминацията на имотния пазар е често явление. В същото време 41% си признават, че също биха имали задръжки да дадат под наем жилището си на чужденец. „Това показва, че предразсъдъците спрямо имигранти са толкова по-високи, колкото по-непосредствено се засягат личните интереси", казва Шнайдер.

Когато един турчин иска да наеме жилище в Берлин

Колко трудно е понякога чужденец да получи жилище под наем в Германия, разказва в „Ди Цайт" журналистът от турски произход Джан Дюндар. Иронично той отбелязва, че поканата за личен разговор с наемодателя предизвиква у кандидата почти същото вълнение, както едно предложение за нова работа или предложение за брак. А документите, които трябва да се представят в подобен случай, не са малко: формуляр с личните данни, копие от трудов договор, банково извлечение за месечните доходи и потвърждение от предишния наемодател, че няма неиздължени суми.

Наемодателите често задават и по-лични въпроси: например дали кандидатът е женен и колко деца има. Наличието на деца също може да усложни ситуацията на кандидата. Има и неформални изисквания: важно е с какво облекло се явява кандидатът за жилището, дали идва в точно уречения час или закъснява и т.н. Но преминаването през всичките тези препятствия далеч не означава, че апартаментът му е в кърпа вързан. Защото идва ред на чакането, което понякога трае месец-два. Който прояви нетърпение и се опита да подразбере какъв е окончателният избор на наемодателя, също може да бъде декласиран, твърди Дюндар.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    82 3 Отговор
    Жилището си е мое ще го давам на когото си искам кви дискриминаци кви пет лева

    Коментиран от #12

  • 2 Ако не знаеш турски в Германия

    30 21 Отговор
    Умираш от глад

    Коментиран от #19, #20

  • 3 ДДРОнег

    63 5 Отговор
    Ха-ха, германците започнаха да правят това, в което ни упрекват, когато поставяме на мястото им сиган !!
    Е, г-да шваби, знаете ли как се нарича това действие, когато критикуваш някого за същото нещо, което и ти правиш !!!
    Най-малкото е ЛИЦЕМЕРИЕ !!!
    Явно Вие, г-да германци, сте ЛИЦЕМЕРИ !!!
  • 4 zeus

    61 6 Отговор
    На Мехмет не му се налага да търси жилище, на него му се полага безплатно, понеже е гост на фрау Меркел.
  • 5 Гюнер звучи немско някак си

    35 2 Отговор
    Между Гюнтер и Мехмед печелиии.....МУСТАФА.
  • 6 .........

    28 8 Отговор
    На мехмет му е по-лесно, разбира се! Германистан стана сьщата кочина като Булгаристан.
  • 7 Мехмет е навсякъде приет

    14 24 Отговор
    Няма едрогърда германка която да откаже на Мехмед. На Мехмед германки му носят мед.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 малей смех

    17 2 Отговор
    Сега остава да въведат квота - задължен си да си даваш жилището 50/50 на германци и на джигитайци, хахахахаах
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Танас

    11 1 Отговор
    Все още има надежда.
  • 12 Morgoth

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Да, докато хората, които не дават жилища под наем, но пък имат мнозинство не променят закона, така че като откажеш на турчина да те осъди.
  • 13 7777

    6 3 Отговор
    DE=WC
  • 14 ицо

    17 2 Отговор
    Аз имах наемател германец, истински германец, а не натурализиран. Дотук добре, но този се оказа много, много, ама много нагъл тип. Едвам го изгоних. Той използваше имоти ми за склад и почти не живееше в него. Плащаше си тока и водата, но никаква общи части. Накрая си тръгна като ми дължеше почти 10 наема. Обеща да ми ги изплати...още чакам.
    Така, че на чужденец имот - никога повече.

    Коментиран от #15, #21

  • 15 Пацо

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "ицо":

    Всеки народ си има черни овце ицо. Ама някой народи имат повече черни овце от други.....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Galya

    15 0 Отговор
    Жилището е мое на когото сака душа на него ке дам ТОЧКА ПО ВЪПРОСА
  • 18 Грух

    13 2 Отговор
    И замириса на гнил неолиберален комунизъм.

    Вони на соросоидна мазна либерастия.
  • 19 bobby

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ако не знаеш турски в Германия":

    За цяла Германия или само Берлин мислиш?
  • 20 Глупак си ти

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ако не знаеш турски в Германия":

    Българин ,архитект съм, работещ в Мюнхен. Завършил във Виена. Не знам турски. Но пък знам 3 други езика, професионално ниво. Дали умирам от глад? Точно заради такива като вас, трябва да успеем да стигнем до среща, за да разберат ,че има и БЕЛИ българи. Дали съм имал проблем да си взема истински апартамент под наем? Как мислиш?
  • 21 Чичо Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "ицо":

    Късно си го изгонил. Вече ще знаеш
  • 22 Европа

    5 0 Отговор
    Наемателите определят облоика на сградата и квартала. Оттам и цените на имотите. Така че всеки наемодател трябва да мисли какво ще получи в краткосрочен и в дългосрочен план. Наематели от етноси, далеч от цивилизационните ценности на страната домакин, само съсипват имота и квартала. Едно е да имаш съсед немец, друго е да имаш съсед от мургав етнос, който не говори немски и се ходи в джамия!
  • 23 dsсса

    0 0 Отговор
    Това не е дискриминация. Даваш си жилището под наем и се надяваш, когато го освободи наемателят, да не ти се налага да плащаш за ремонт повече, от наема който си събрал. Също така се надяваш, съдът да не наложи някакъв запор върху жилището ти, докато тече някакво дело за престъпления извършени в него, а делото може да се проточи с години. Аз също не бих си дал под наем жилището на някой от онези, чийто етнос е забранено да изговаряме или пишем.