Last news in Fakti

1 Април, 2020 14:45 3 435 11

Строителите не искат държавна помощ, а да продължат работа

  • строителство-
  • насп-
  • коронавирус
Строителите не искат държавна помощ, а да продължат работа - 1
Снимка: М. Богданова ©

Безспорно медицинският аспект на проблема възникнал в следствие на пандемията от коронавируса е най-важен в момента, защото става въпрос за човешки животи, но не трябва да се забравят и икономическите и социалните ефекти за обществото. „При спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен. Този негатив ще се изстрада както в обществен, така и в личен план. Ще се появи огромна маса от безработни граждани, за които държавата няма да има ресурс за социални помощи и осигуряване. Само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на над 500 000 човека”, пише в писмо до държавните институции Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

От там обясняват, че така поради така създалата се картина хората няма да могат да обслужват потребителските кредити, което ще доведе до блокиране в банковия сектор. Ще фалират много производства и стопански дейности, което драстично ще намали приходите към бюджета. Той от своя страна няма да може да изплаща пенсии и заплати. Няма да могат да се финансират жизнено важни сектори като здравеопазване, образование и вътрешна сигурност. Това ще доведе до истинска и комплексна криза в обществото - нещо, което заедно не трябва да позволяваме.

С оглед на гореизброените рискове, от НАСП предлагат:

1. Създаване на експертен икономически съвет. В него трябва да вземат участие доказани икономисти, администратори и производители. Основна задача на съвета трябва да бъде анализ на текущата икономическа ситуация и предлагане на адекватни мерки за оцеляване на икономиката.

2. Продължаване ефективната работа на администрацията, обслужваща стопанския живот. Това е възможно, защото банките работят ефективно при пълно спазване на предписанията. Според нас от НАСП сега е моментът дигитализация на административния процес, в частност въвеждане на електронното разрешително за строеж. Както се видя в образованието, това е възможно при воля от страна на държавата и всички участници в процеса.

3. Продължаване на кредитирането от страна на банките под контрола на БНБ. За разлика от частния капитал, банките работят с нашите пари, на гражданите и бизнеса, поради което в тази ситуация те трябва да проявят особено голяма социална отговорност. Изключително важно е да не бъде стопирано банковото финансиране за населението и бизнеса, защото това би било пагубно за икономиката на страната.

4. Създаване на условия и възможност от страна на държавата производствата да продължат да работят при спазване на определени мерки.

От НАСП заявяват, че няма да пестят ресурси и средства за участие в мероприятия и дейности, помагащи в ситуацията. „Ние като браншова организация не искаме държавна помощ, която в тези времена ще е много по-необходима другаде. Ние искаме да ни се позволи да продължим да работим и по този начин да сме полезни на държавата в тези трудни времена”, допълват от Асоциацията.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жорж

    5 3 Отговор
    Пушенето е блага работа, но Не може да се строи.
  • 2 Ама разбира се

    15 2 Отговор
    Най - вече тези "специалисти - майстори " на обществени поръчки с пеликански гуши , действащи с милиарди от ЕС !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бай Шиле

    13 1 Отговор
    За покупка на жилище "нов строеж",банките ще дават кредити с 2% лихва.Валидно е само от 1 април до 1 април.
  • 5 Колю

    11 0 Отговор
    В строителството е неприложима системата 60 на 40... Дори не знам къде е...освен в администрациите. Този щаб трябва да реши кои сектори от икономиката ще работят и при какви условия. Карантината би трябвало да помага на икономиката а не да я блокира.
  • 6 а туй то

    14 1 Отговор
    Много ясно, че не искат помощи. 90% от строителите, по договор са на минимална заплата, другото в пликове. Ако вземат да им изчисляват помощите в/у минималната, са я втасали.
  • 7 Ганай

    8 0 Отговор
    Защо ли не искат помощ? При тези маржове, как ще искат....!?
  • 8 Майна

    2 0 Отговор
    От алчноста на банките става всичко.
  • 9 гост

    5 0 Отговор
    Да не спират кредитирането банките,ами те няма да го спират ,но когато има несигурност,безработица и т.н. нали не мислите че ще се купуват кутийките за живеене на всяка цена.Хората ,които ще купуват ще са тези с пари в кеш предимно и на които им е нужно жилище,а те ще искат завършено с добра локация инфраструктура около него и квадратура и то на нормални цени....
  • 10 бай Ганя

    1 0 Отговор
    не мисля че трябва да им се дава каквато и да била помощ, особено за обществените поръчки!!! Все пак сумата за магистрала Хемус коята даде държавате е 3 000 000 000 лева пребройте хубаво нулите ;)
  • 11 Чибурашка

    3 0 Отговор
    Един месец всеобща карантина не може да се равнява на жертвите които биха изгубили живота си от подценяване на ситуацията , безхаберие , алчност........
    Всички сме поставени пред угрозата да изгубим несметни човешки животи , без значение бедни или богати!