23 Април, 2020 17:41 3 189 11

България в ТОП 3 по ...

  • жилище-
  • пренаселеност-
  • нашироко-
  • европа-
  • граждани-
  • данни

Държавите с най-претъпкани жилища

България в ТОП 3 по ... - 1
Снимка: Shutterstock

Малко над 17% от гражданите на държавите членки са принудени да живеят в препълнени жилища. Данните на Eurostat и са за 2018 г. Това означава, че въпросните хора живеят на площ по-малка, отколкото им е необходима. В същото време 33% от жителите на Алианса разполагат с повече на брой стаи (предимно спални), отколкото им е нужно, изхождайки от броя на живущите

Румъния е държавата с най-висок процент на хората, които живеят в пренаселени апартаменти – 46.3%. Латвия е на второ място – 43.4%, а България е на трета позиция с 41.6%. В ТОП 5 влизат още Хърватия и Полша, съответно с 39.3% и 39.2%. В сравнение с 2017-а въпросният показател се е понижил във всички държави, с изключение на Латвия, където отчита ръст от 1.5%. Най-нисък процент на живущите в пренаселени домове е в Кипър – 2.5%, Ирландия и Малта, съответно 2.7% и 3.4%.

Интересно е да се отбележи, че делът на младите хора и деца, които живеят в пренаселени имоти е значително по-висок от този на възрастните. През 2018 г. 24.1% от жителите на ЕС на възраст от 18 години и по-млади са живели натясно, докато при хората на възраст над 65 години този показател е 6.9%.

Първото място в класацията на държавите, които живеят нашироко, е за Малта – 73.4%. Втора е Ирландия със 71.4%, а на трета позиция – Кипър – 71.4%. Следват Белгия и Испания, съответно с 58.6% и 56.3%, Нидерландия и Люксембург, съответно с 53.9% и 53.7%.

В България едва 11.5% от населението живее нашироко, а в съседна Румъния този процент е 7.3%. За Гърция – 10.4%.

Близо 47% от жителите на възраст над 65 години живеят в просторни жилища. Най-висок е техният процент в Ирландия – 92.8%. Втори и трети са Кипър и Малта, съответно 87.4% и 86.7%, а най-малко в Румъния – 12%, както и в Латвия (13.3%), Хърватия (16.9%) и Полша (17.8%).

България в ТОП 3 по ...

България в ТОП 3 по ...


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде сега

    7 0 Отговор
    да чуя кой колко жилища имал как било на запад и как е в България. Испания от таблицата се вижда, че са в топ 5 заедно с Холандия да се живее на широко плюс въпросните 2 държави хората там имат най-много собствени жилища на глава от населението. На другя е полюс е любимата на българина Германия с най-малка лична собственост-дори пенсионира голяма част тан живеят под наем. Масово жилищните сгради там са без тераси!

    Коментиран от #7

  • 2 Шекспир

    5 1 Отговор
    РИдактура бе.Малко по долу си го пуснал тва бе
  • 3 Мисирка кълве шибаняк по яйцата

    4 2 Отговор
    Вярно е живеят на много широко на запад бе направо на улицата , пред улицата на спален чувал или на кашони до улицата , много е на широко да знаете ....питайте румънските роми там.
  • 4 Българин

    6 3 Отговор
    Българина е топ 1 по идиотизъм конспирация мафия и фалшиви новини
  • 5 Идиот съм

    3 0 Отговор
    Не разбрах какво е пренаселено жилище!
  • 6 Обичам свинска пържола

    1 4 Отговор
    Най на широко българинът е живял по турско. Дори т.нар. ни освободители са се чудели от какво всъщност ни освобождават.
  • 7 Йозеф

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Айде сега":

    Не ме интересуват германците. Имат тераси, но на по-нови постройки. Старите къщи нямат тераси, но се излиза директно на двора и имат прозорци. Блокове и кооперации също са с тераси. Нямат стълбове и кабели по улиците. Но пък имат залепени дъвки където се сетиш.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 дсд

    1 0 Отговор
    В другите страни хората имат надежден и редовен странспорт, живеят в къщи в предградията и най-вече живеят повече под наем. У нас е практика да се бута цялата рода в панелка, вместо младите да изязат на квартира и да се справят сами, все трява да се дондурка, да не се дават едни 200-300лв за гарсониера, ама не се разбира, че истинския живот и осъзнаване започва чак след като си основеш отделно домакинство. Така на Запад има много, които живеят дълги години под наем в хубави жилища, просторни, на хубави места, защото не могат да си позволят си купят.
  • 10 Един

    1 0 Отговор
    Циганите ни надигнаха и в тази класация!
  • 11 Пазарджик

    3 1 Отговор
    Хаха статията все едно е писана от някое имотно брокерче! Та те в България хора не останаха! Била ни малко жилищната площ! Това отдавна отмина. Жилищата по- малки градове, села, махали и паланки пустеят и падат!
    Давам пример с улицато на която живея. Понеже къщите по- план са 2-а типа : едноетажни къщи със застроена площ от 80 и 120кв.м., общо 14 бр.,е много лесно да пресметна средната квадратура на жил. площ.
    През годините някой са надградени с по- още 1-н етаж. В много от дворовете има доп. изградени едно и двуетажни къщи и летни кухни, чиито квадратури няма как да знам, затава не ги взимам под внимание в изчисленията си.
    Та така: общата жилищна площ на улицата ни е 1700кв.м.. Населяващи ги сме 31бр., шестима да са живи и здрави са над 77-78г.
    Средна жилищна площ 54,8кв.м
    А затова, че тези хора имат още минимум 14 бр. селски къщи и/ или вили не ми се и мили колко жилищна площ на човек ни се събира!
    М/у другото продавам стара тухлена къща- гредоред с площ от 90кв.м., има ток, вода и канализация. Двор 900кв.м., на центъра на село Мухово, Софийска област.