Last news in Fakti

11 Май, 2020 18:22 2 970 4

В този елитен град живеят на тясно

  • франция-
  • жилища-
  • семейство-
  • пренаселеност

Близо 2 милиона парижани обитават малки жилища

В този елитен град живеят на тясно - 1
Снимка: Shutterstock

Париж – градът на любовта, се оказва тясно място за живеене на близо 2 милиона негови жители. Данните сочат, че на малка площ живеят не само многодетните семейства, но и домакинствата, които се състоят от по един член. Принципът на изчисления е броя на живущите е по-голям от броя на стаите. По данни на статистическия институт INSEE във Франция броят на тези домакинства е 5 млн. души, а по данни на Парижката агенция по урбанизация (Apur) в Голям Париж (столицата плюс големите предградия) живеят близо 2 млн. души от общо 7 млн. Това е съпоставимо с населението на Париж, като не се брой населението в предградията. В Ил дьо Франс 19.2% от населението живее на тясно.

Най-често жилищна площ не достига на двойки с деца – 39% от тях живеят в пренаселени апартаменти. 46% от работещите и 31% от служещите също живеят в по-малки имоти. Близо 40% от имигрантите изпитват недостиг на жилищна площ, спрямо 16% от местното население. Над 30% от наемателите също живеят в по-малки жилища спрямо 13% при тези, които имат собствен дом. Хората, които живеят сами не са по-малко засегнати от този проблем. По данни на INSEE 25% живеят на тясно, а именно на площ под 25 кв.м.

Що се отнася до наемите, то малки жилища обитават семейства и то за период между 5 и 9 години. “Към момента на наемане или покупка на жилището, то броят на стаите в 73% от случаите съответства на броя на хората в домакинството”, посочват от Apur. След това броят на членовете в семейството започва да се увеличава и апартаментът става доста малък. Добавянето на още една стая към жилище, т.е. продажбата на съществуващото и покупката на по-голямо, често е непосилна от финансова гл.т., тъй като цените на имотите непрекъснато растат. След това децата порастват и напускат семейството на родителите си. Но независимо от това 15% от жилищата в Голям Париж са препълнени дори след 20 години живот в тях на едно и също семейство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    5 0 Отговор
    Всичко е въпрос на пари!
  • 2 Да да

    8 0 Отговор
    В Кула се живее на широко.
  • 3 Дайте стая

    1 0 Отговор
    няма да я върна
  • 4 1122

    0 1 Отговор
    Като им е тясно в Париж,те села нямат ли,че да отиват по селата на широко.