Last news in Fakti

8 Юли, 2020 10:21 3 354 6

Тук продавачите диктуват цените

  • франция-
  • париж-
  • жилища-
  • купувачи-
  • цени

Жилище в Париж струва средно 550 000 EUR

Тук продавачите диктуват цените - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо от кризата цените на жилищата в Париж, а и в цяла Франция, продължават да растат. „Ако лихвените проценти по ипотечните заеми останат ниски, пазарът ще продължи да функционира с възстановяване на баланса между търсене и предлагане. Още през втората половина на текущата година пазарът ще заработи на пълни обороти“, казва президентът на Century 21 Лоран Вимон.

Имотите във Франция стават все по-скъпи. Средната цена за къщите в страната за първото полугодие на текущата година е 241 505 EUR, което е с 2.3% повече спрямо същия период на миналата. При жилищата увеличението е още по-голямо – 3.1%. Апартамент вече се продава средно срещу 214 123 EUR. В Париж средната цена вече е 550 000 EUR.

„Причината за ръста е, че броят на купувачите се увеличи, но продавачите не са повече. Последните нямат причина да смъкват от цената. Разликата в цената, която предлагат собствениците и тази, която са готови да дадат купувачите намаля от 5.6% на 5.1%. Купувачите са все по-малко склонни да се пазарят, тъй като рискуват да им бъде отказан кредит, ако поискат такъв от банките след няколко месеца“, казва Вимон.

Цената в Париж на квадратен метър още в края на миналата година премина психологичната граница от 10 000 EUR и вече е 10 671 EUR. Това обаче явно не плаши купувачите, тъй като въпреки това те купуват по-големи имоти – средно с 10 кв.м повече днес спрямо 2019 г. В страната обаче се наблюдава обратния процес. Клиентите придобиват средно с 1 кв.м по-малки имоти. Покупателната способност там се е понижила от 59.1 на 57.8 кв.м.

Друга изненада е, че 30-годишните купувачи вече доминират на пазара. В Париж 37% от сделките са с хора около тази възраст, а за Франция – 28%. Повечето от тях са купувачи на първи дом, макар тази група купувачи сериозно да пострада от въвеждането на нови изисквания по отношение на ипотечното кредитиране. Ако преди половин година можеше да се вземе кредит без първоначална вноска, то днес се изисква сума от поне 21 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Именно

    10 2 Отговор
    Аман от платени публикации!
  • 2 Еее

    7 2 Отговор
    Забравете за имотен пазар тая година.
  • 3 Гладен брокер

    5 2 Отговор
    Клиента ми вика, че щял да чака. Как да го накарам да купи? За София става въпрос
  • 4 Умен

    6 2 Отговор
    Б.Б. официално потвърди, че криза ще има до края на годината и че ще е много тежка. Ще има гладни брокита.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Инвеститор

    1 0 Отговор
    А в барцилона как вървят имотите?