Last news in Fakti

22 Януари, 2021 09:21 8 335 20

Собственици сами унищожават къща архитектурен паметник

  • пловдив-
  • къща-
  • архитектура-
  • реставрация-
  • ремонт

Лепят стиропор върху историческа фасада

Къщата се намира на ул. "Цанко Дюстабанов", строена е в началото на ХХ век. Макар и неподдържана от години, тя привлича погледите на минувачите в Пловдив. Имотът има нов собственик, който е решил да я "реставрира", използвайки строителни материали, които по никакъв начин не кореспондират с визията на сградата. Двете странични фасади са облепени с дебел стиропор и покрити със замазка, съобщава TrafficNews. Предната фасада е недокосната.

Проверка в район "Централен" установи, че къщата не е единичен паметник на културата, но е част от историческата зона "Филипопол- Тримонциум - Пловдив" и всяка намеса изисква проект, съгласуван с Националния институт по паметници на културата към Министерството на културата.

Незабавна проверка, изпратена от кмета Георги Стаменов, е установила на място намесите и е изпратила писмо до собствениците в най- кратки срокове да представят документацията, въз основа на която са започнали ремонта. Няма съгласувани документи, които да позволяват подобна намеса. "Нашите експерти ще се запознаят със случая. Ако действително няма необходимите документи, изолацията ще трябва да бъде премахната и за по-нататъшна реконструкция, собствениците да изпълнят всички предписания. Тези къщи са истинско богатство за Пловдив, те носят европейският му дух и затова трябва да бъдат съхранени в максимална степен в автентичния им вид" коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Собственици сами унищожават къща архитектурен паметник

Собственици сами унищожават къща архитектурен паметник

Собственици сами унищожават къща архитектурен паметник


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    22 1 Отговор
    Не този който реже, а този който прави баницата трябва да се попита...Защо баницата не е вкусна!?
  • 2 Аз40🏴‍☠️

    41 19 Отговор
    Не е виновен собственика за нищо, а гнусното управление на Пловдив. Като не им отърва нещо защо не му помогнат те с ремонта? Хората изнемогват, бедни са, студено им е.

    Коментиран от #5

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    33 3 Отговор
    Ей не се научиха . Клошар, заспал с фас, пожар, клошаря неизвестен, паметника изгорял, вече не е паметник и .... " дай вар!"
  • 4 2423

    22 6 Отговор
    тия от нинкн са най големите мошеници от всички институции в българия.едно посещение от техен представител само да ти снимет паметника ти излиза не по малко от 1000 лева.и оттам нататък почват мъките.

    Коментиран от #20

  • 5 Гоуст

    24 17 Отговор

    До коментар #2 от "Аз40🏴‍☠️":

    Спасението на давещите се е дело на самите давещи се. Като нямат пари да поддържат къща на центъра, да я разменят с доплащане за такава на село или гарсониера в Прослав и да си живеят с останалите пари нормално. Ама не, хем нямат пари, хем съборетина, хем на центъра. Ми не става, майна.

    Коментиран от #6, #18

  • 6 Аз40🏴‍☠️

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гоуст":

    Да бе, да се махал, защото бил беден. Какво като е центъра? Голям праз. Цялата страна е съборетина. Пиниза е да лепнат поредната кооперация от строителното мехурче. Да не мислиш, че им пука за някаква архитектура? Колко събориха през годините и колко още събарят, ехее!

    Коментиран от #7

  • 7 Гоуст

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "Аз40🏴‍☠️":

    Дали е беден или не няма значение, стига да си изпълнява задълженията към обществото и държавата. Да си оправи фасадата както трябва и никой няма да го закача. Ама не, нЕма кинти, 'щото е проС и/или мързелиФ, лепнАл грозната 'изолацийка', ма никой нищо не може да му каже. И да, цялата страна е съборетина предимно заради такива индивиди с криворазбрано чувство за собственичество.

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Аз40🏴‍☠️

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "Гоуст":

    Айде, "задължения към обществото". Това което си написал са като гадките на политиците. Никой не дължи нищо на обществото освен парламента/кметство, който прибира, а не дава. Другото се оправя не чрез преследване, а чрез помагане. Нали е собственика, защо да няма "чувство за собственичество"? Пак пиша, че не е редно приближени фирми да могат да бутат и строят години наред, където им падне и върху, каквото могат, а сам човек да не може да си ремонтира, както може, с каквото може. Просто на някой не му пасва, майна.

    Коментиран от #10

  • 9 Аматьор

    8 3 Отговор
    Това ми е любимо навсякъде в България е така не съм архитект но са ми харесват старите сгради и се възхищавам на красотата им. 90% от старите сгради тук от тези които не са били съборени са опаковани в стиропор и ПВЦ дограма това е отвратително то си е до културата на хората не се изучава в училище. В Италия има сгради на по 500 години без да се пипа нищо нито се опаковат в България ако едно дървено стълбище му скърца едно стъпало се изкъртва цялото и се прави бетонно
  • 10 Гоуст

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Аз40🏴‍☠️":

    Не, че ще ме разбереш, но всяко общество се основава на права и задължения. Без едното просто няма как да съществува другото. Тук всички сме царе да ревем как са ни нарушени правата, но няма проблем да си излюем дъвката на улицата - 'Голямата работа', или да си резнем катализатора на TDI-то - 'Еко глупости, найш' как върви сега'.

    А това 'не чрез преследване, а чрез помагане' ми звучи супер, само че е толкова идеалистично, че няма на къде. Ми хайде да помогнем на Доган да си узакони оранжерийката?
  • 11 Гостн

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гоуст":

    На същото мнение съм. Твърдо за поддържане на сградите от собствениците, даже бих наложила и глоби за непочистени дворове. Да се научат. Живеят като клошари, превърнали домовете си в гето, иначе на центъра. Затова центъра на София е толкова грозен
  • 12 ИЯО

    1 3 Отговор
    Общината какво се меси и тя. Такава е била волята на строителите още навремето.
    "След 100 години върху фасадата стиропор да налепите. "
  • 13 незнайко

    1 4 Отговор
    Къща с ПВС дограма !!! Това ли е автентичния вид ??? Направо се излагат с тези КЪЩИ паметници . Защо е продадена а не се стопанисва от държавата като е паметник ???
  • 14 Пловдив

    6 0 Отговор
    Онзи ден до зала СИЛА, на две преки от нас, за два дни сринаха стара красива масивна къща на близо 100 години, за да вдигнат поредната лъскава безлична сграда... Не казвам, че не трябва да има такива здания, но ми е тежко да гледам как старите квартали на Пловдив все повече изгубват своята идентичност, за сметка на стъклото и алуминия...
  • 15 Хасан

    2 3 Отговор
    Що е майна,се е лай.а

    Коментиран от #19

  • 16 Един

    0 3 Отговор
    Тези дето милеят много за културата защо не плащат за ремонта а изнудва собствениците
  • 17 hanini

    1 0 Отговор
    запознайте се с дейностите и материалите, които са използвани по фасадата "Публикувано във факти.бг: стиропор и покрити със замазка"
  • 18 Баро

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гоуст":

    А ти пък кой си да казваш кой какво да прави Гледай някой да не ти смени долната челюст с имплант
  • 19 Тигърът на Седемте тепета

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Р...зак или къвто си там боклук: Само едно ще ти кажа, както и на онанистите, дето са ти сложили плюсове - Пловдив е тук от 8 хил. години. Преди Рим, Париж, Лондон, Атина. И ако причината за това е, че хората в него са "л...на", нямам нищо против да съм такъв цял живот, ясно ли ти е? Като е така, стойте си по гладните чукари край Кърджали и Смолян, че всяка четвърта кола в Пловдив е с такава регистрация!
  • 20 xaxaxaxa

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "2423":

    А не рева 'га йеди кифтетата, а Мунчо?

    Първо се биете да ви направят съборетината "архитектурен паметник", за да не плащате данъци, а после почвате за друго да ромънеете.
    Хахахахахаха