Last news in Fakti

16 Февруари, 2021 06:32 8 761 16

Валентин Златев: Няма да променям вида на Къщата с ягодите

  • валентин златев-
  • къщата с ягодите

Готов съм да дам банкова гаранция за това, заяви бизнесменът

Валентин Златев: Няма да променям вида на Къщата с ягодите - 1
Снимка: БГНЕС

Готов съм да дам банкова гаранция, с която се ангажирам да не променям вида на Къщата с ягодите.

Това пише в изявление на Валентин Златев, който е собственик на емблематичната сграда, цитиран от Епицентър.бг.

Изказването на Златев е във връзка с коментари в социалните мрежи, че къщата ще бъде демонтирана и изградена наново или разрушена, за да се превърне в търговски център.

"Винаги съм искал единствено да възстановя този прекрасен паметник в оригиналния му вид, за да може имотът още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда", твърди бизнесменът.

Той е провел редица контакти с компетентните институции с цел да се установи реалното състояние на сградата и възможностите за нейното реставриране.

"Категорично няма нищо вярно в спекулациите в публичното пространство, че сградата ще бъде „обезобразена“, за да се превърне в офис сграда или търговски център. Твърдото ми намерение е „Къщата с ягодите“ да запази автентичния си вид. Цялата процедура по изготвяне и съгласуване на проектната документация съгласно всички законови изисквания и процедури ми отне около 4 години.

Въпреки огромната и отлично свършена от проектантите работа, разгледана и приета от експертни съвети, към настоящия момент съм върнат в начална позиция", се казва още в изявлението на Валентин Златев.

Къщата с ягодите се намира на столичната улица „Сан Стефано” 6. Красивата сграда в стил сецесион е обявена за паметник на културата през 1978 г. Тя носи това име заради декоративните ягоди, посадени в двора ѝ.

Архитект на къщата е Георги Кунев, който завършва образованието си във Виена и Карлсруе. Построена е през 1927-1930 г. за банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович. Сградата е с обща приблизителна площ от 500 кв.м. Има три входа, като главният представлява впечатляващо извита колонада с външно стълбище.

Не по-малко удивителни са и двата странични входа, които са специално проектирани за карети и файтони.

Към момента от интериора на този паметник на културата не е останало много. Двуетажната къща е с подземна изба, пет спални, салон за прием на гости, сцена за музиканти, кабинет и стаи за прислугата. Сред малкото запазени вещи е камината. Тя е от червен мрамор и се намира в приемния салон. Мраморната камина е украсена от стилен метален релеф, който изобразява семейна картина. Вратите са с дървена ламперия и кристални стъкла. Нищо от мебелировката не е запазено.

Имотът е национализиран през 1944 г. Първоначално в него се помещава румънското посолство. По-късно къщата става търговско представителство на СССР в България.

През 1990 г. Къщата с ягодите е върната на наследника на първия собственик, за когото е строена – Димитър Иванов.

През 2001 г. в къщата е заснет българският филм „Опашката на дявола” с Мариус Куркински и Самуел Финци.

От 2004 г. тя е собственост на Валентин Златев.

Съдбата на това архитектурно бижу все още не е ясна, а следите на времето, както и липсата на поддръжка, си личат с всеки изминал ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    2 44 Отговор
    Тая съборетина отдавна трябваше да бъде строшена

    Коментиран от #7, #16

  • 2 Предполагам Валентин

    40 1 Отговор
    поЗлатев изчаква от 2004 г къщата да се самоподдържа и саморемонтира с фамилно предназначение? На този човек и една дума не е вярна!
  • 3 Активист на БКП

    36 7 Отговор
    И откъде един обикновен директор на фирма има толкова пари ,че да купи тази скъпа къща и да хвърли милиони за реставрация?! Може би,защото е близък на ГЕРБ или я купува за Бойко Методиев Борисов?
  • 4 Дедо Пенс

    31 3 Отговор
    От 2004г е собственост на тоя мушмурок Златев и сега ЩЯЛ да я превърне в дом за живеене! Вярвате ли му ??? Ще бъде ОФИС!
  • 5 Аноним

    4 21 Отговор
    Радев крал с Корнелия дали на Златев да я купи за Станишев,той щял да назначи Виденов за портиер

    Коментиран от #6

  • 6 Активист на БКП

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Аноним":

    Очаквай в скоро време ,,Красните бригади ,, на гости !

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Кажи къде живееш да бутнем твоята . Това е културен паметник.
  • 8 Аноним

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    Очаквай чекменджето по телешката
  • 9 Софиянец

    6 4 Отговор
    И Киро Японеца така казваше...
  • 10 Боки съм пак

    3 8 Отговор
    Предлагам къщата да стане офис на дпс или чалготека
  • 11 Ввв

    6 2 Отговор
    Да бе,хиляди години му трябват на Златев да я реставрира,с едно обаждане на Тулупа е задвижил процедурата,но не иска да го прави!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И кво чака до сега

    0 1 Отговор
    Да се върнат немците или рубашките ?
  • 14 Новобогаташите

    4 1 Отговор
    много обичат да пазаруват и се настаняват в къщите на софийския хайлайф от преди девети. Мислят, че като седнат в бюрото на Буров ще изглеждат по-малко парвенюшки. А да не говорим за стила на новите им постройки, някакъв капиталистически необарок, интериора задължително с елементи взаимствани от египетските пирамиди. Понякога за цвят умалено копие на Праксител, за да се намекне, че са се отъркали в античността.

    Коментиран от #15

  • 15 дадада

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Новобогаташите":

    Парвенюта.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.