Last news in Fakti

1 Март, 2021 21:56 12 235 18

Поредният български абсурд

  • сатовча-
  • обществена поръчка-
  • боклук-
  • бандероли-
  • печалба

Обществена поръчка за 210 лв. с евентуална печалба 20 лв.

Поредният български абсурд - 1
Снмика: БГНЕС

Община Сатовча го закъса с обществена поръчка на „невероятната стойност” от… 210 лв. От ноември миналата година кметът Арбен Мименов не може да намери кой да ѝ отпечата и достави 7000 бандерола за отчитане на броя обслужени кофи за битови отпадъци, пише struma.bg.

Нищожната поръчка е по европейски проект, наречен „Наше село за нулеви отпадъци“, одобрен за финансиране по приоритетна ос №2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансиран от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие. Поради строгите изисквания на финансиращите органи бандеролите задължително трябва да минат през обществена процедура, но до момента нито една фирма не си е прежалила времето да попълва тежката документация, да пише становища, да прави калкулации и да ходи до Сатовча, за да подава оферта за около 200 лв., от които печалбата ѝ едва ли ще е повече от 20-30 лв. След първия провален търг на община Сатовча отказа дори нарочно поканената софийска фирма „РОЕЛ-98“ ООД, представлявана от Роберт Левиев.

Самите изисквания към бандеролите и фирмата, която ще ги достави, са изредени върху доста на брой ситно изписани страници. Хартията за тях например трябва да е устойчива на въздействие на неблагоприятни атмосферни условия, със самозалепваща се задна част, която позволява промушване на бандерола около дръжката на кофата за отпадъци и залепване сама за себе си, бандеролът трябва да е точно с размери 20 на 5 см, а текстът върху него да е отпечатан в поле 10 см на 5 см.

Изискванията към фирмата са строги точно колкото и към дружествата, участващи в процедури за милиони левове – собственикът ѝ не трябва да е осъден с влязла в сила присъда, да няма данъчни задължения, да има подходящ екип за изпълнение на поръчката, да не е обявяван в несъстоятелност, да не попълва в документи с невярна или заблуждаваща информация, и не на последно място – да се съгласи да получи 210-те лв. за бандеролите до 30 дни, след като ги е доставил.

Обществената поръчка е част по-голяма, по която 200 домакинства в Сатовча, съгласни да участват в демонстрационния проект, трябва да получат кофи за разделно събира на смет заедно със стойки за заключване и фиксиране, както и злополучните бандероли, чрез които трябва да се отчита броят на изпразването им. Първата част от поръчката ѝ нямаше проблеми да намери изпълнител, вероятно заради цената от 91 669,12 лв. Тя бе спечелена от софийското дружество „Идеал сервиз“ ЕООД с управител Христо Найденов, след като преди това комисията по избор отстрани други двама участници в процедурата. Без бандероли, осигурени по бюрократичните европейски изисквания, Сатовча все още е в категорията на бъдещите „села с нулеви отпадъци“, защото Европа със сигурност ще откаже финансирането, ако контейнерите не са облепени с ценните книжа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    20 0 Отговор
    СМЕТАЙ!
  • 2 Мдааа

    49 0 Отговор
    Нема далавера, нема поръчка
  • 3 нашия

    26 1 Отговор
    изкривяването води до изваждане на по кусен етап...защо изобщо трябва да се обявяяа обществена поръчка за такива дребни неща-държавата трябва да е способна да ги изпулнява сама чрез държавни предприятия

    Коментиран от #4

  • 4 Ами

    35 0 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    Те държавни предприятия не останаха, раздадохме ги на наши и чужди хора, а това което не успяхме, го унищожихме

    Коментиран от #11

  • 5 y54wy54y

    27 2 Отговор
    жалко смешно крадливо недоразумение мухобойко
  • 6 Ганьо

    19 2 Отговор
    Нашата работа е: сам съм в цеха и пак се краде...! Нова окупация ни трябва, но мераклии няма...., Колко сме напред само...
  • 7 Пунта Мара

    14 2 Отговор
    Това е за Бойко
  • 8 Врачка

    22 1 Отговор
    Кмете,а останалите 199 790 лв. от тази поръчка кой ги усвои?В Сатовча сте само помачори,там Българи няма.Та кой е той?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Напълно

    19 2 Отговор
    ... те подкрепям!!! Тук за пореден път се виждат противоречията на капитализма!!! Няма печалба няма и работа!!! Има печалба има и работа!!!! От друга страна, защо не се обединят няколко общини за да усвоят поръчката!!! Нали имаше някакво сдружение на общините!!! Или то е само на хартия!!! Няма да ги занимаваме с някакви си 20лв!!!
  • 11 нашия

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    пари за бонуси в администрацията има ..заначи не е проблем да се започне със създаването на държавни предприятия,които да обслужват нуждите на администрацията

    Коментиран от #13

  • 12 Бай Шиле

    11 3 Отговор
    В Брюксел всички боклукчийски кофи имат WI FI връзка с Общината.За погрешно изхвърлена дамска превръзка - глоба 100 евро.Кога ще ги стигнем?
  • 13 Ами

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "нашия":

    Проблем е, от държавно предприятие не може да се краде на едро, няма как една табелка тип Масларова да струва 800 лева или една чешмичка 8000, или пейка за 3000.
  • 14 qwerty

    2 0 Отговор
    така ще стане кмете като не си “разделил” поръчката, скочил си в играта с открита процедура и сега искаш не искаш продължаваш в същия дух. да беше отворил профила на купувача на някоя община с над 200х души население
  • 15 Гост

    2 0 Отговор
    Какво общо има това с имотите? Защо не е в раздел бизнес, България или просто в любопитно?
  • 16 Петър

    2 0 Отговор
    Дали в Брюксел са луди или кмета не знае как да получава пари под масата?
    Кметът да си поръча "Балтон" без копчета и после да търси кои да му ги зашие.
  • 17 Историята

    4 2 Отговор
    Това са част от ценностите на Европейския съюз - пълна простоти.я!
  • 18 гост

    0 0 Отговор
    Да се оплаче на големия Толуп!Оня ще му свърши веднага работа!Нали "работи"?