Last news in Fakti

31 Декември, 2012 14:13 3 784 1

Спряха съмнителен строеж край Несебър

  • строеж
Спряха съмнителен строеж край Несебър - 1
Снимка: Фейсбук

По разпореждане на премиера Бойко Борисов в първите работни дни след празниците  ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата процедура по продажбата на 29 дка земи от горския фонд край Несебър. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на извънредна пресконференция в Министерството на земеделието и храните.

Багери унищожават защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. За това алармира природозащитникът Тома Белев във Facebook. Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой – Равда - Несебър от мрежата Натура 2000. Според Белев, държавата е загубила най-малко 3,5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието в края на годината. Новият собственик е фирмата "Сле Груп" ООД, зад която стои несебърският бос Чавдар Александров. В последния работен ден преди коледните празници, фирмата получава от община Несебър разрешително за строеж. Върху терена ще се строи комплекс от двуетажни жилищни сгради. ДНСК в Бургас обеща проверка по случая на 2 януари.

Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това мълниеносно препродадени на шест пъти по-висока цена.

Според директора на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев и главния архитект на Несебър Валентин Димов това място близо до Несебър никога не е било категоризирано като пясъчни дюни.

"И двамата имат подходящо образование да дискутират фитоценологични теми, само, че на маса и без свидетели. За единия дюните са дюни, ако са категоризирани като такива. По кой закон се "категоризират" дюните едва ли може да каже. Като какво местообитание определят двамата "специалисти" тези тревни съобщества върху пясъчен субстрат не става ясно. Ясно е само - не са дюни", коментира още Тома Белев.

От регионалната екоинспекция обясниха са обяснили, че ще проверят случая в първия работен ден на новата година. „РДНСК са ходили на проверка извънредна, така че с тях комуникирах, имат си строително разрешение, което още не е влязло в сила. Но те още не са почнали строителна дейност, а само подравняват терена. С две думи това там не е дюна и никога не е било дюна”, зави Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ- Бургас.

Ако по време на проверката бъдат установени нарушения на длъжностни лица, те ще бъдат наказани. За да има пълна прозрачност в комисията ще влязат също и представители на неправителствените организации, сред които и от Коалиция „За да остане природа в България”. С доклада от тази проверка, ще бъде запознат премиерът, както и медиите, увери министър Найденов.
Процедурата за този имот е започнала през август 2007 г. със заповед на кмета на община Несебър за одобряване на подробен устройствен план.  Тогава теренът е включен в подробния устройствен план като урбанизирана територия за застрояване. След това, през декември 2008 г. имотът е изключен от Държавен горски фонд. Той не е част от НАТУРА 2000. Теренът е зет с храсти и ниска растителност.

„Това, което излезе в медиите, че теренът е продаден доста под данъчната оценка, не отговаря на истината”, категоречин беше министър Найденов. Според документацията по сделката за имота са представени две данъчни оценки. Първата е направена през юни 2009 г., когато е пуснато заявлението за закупуване на имота и е на стойност 11 320 лв. След указание на министър Найденов, е направена повторна данъчна оценка, която вече е на стойност 540 729 лв.

Определената цена за закупуване на имота е 581 212 лв. без ДДС. Отделно са платени такса за изключване на имота от горския фонд в размер на 405 479 лв., режийни разноски в размер на 11 624 лв., компенсаторно залесяване в размер на 7 530 лв., местен данък от 17 436 лв. и др. разходи, с което цялата сума по продажбата възлиза на 1 141 849 лв.,

„Строителство на тези територии към момента няма”, каза на пресконференцията инж. Милка Гечева, началник на Дирекция „Национален строителен контрол” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя уточни, че на 21 декември е било издадено разрешение за строеж на 38 жилищни сгради. В момента се извършва проверка на строителните книжа. Тя подчерта, че Устройствения план за тази зона е приет през 2007 г. и изрази учудване защо чак сега се реагира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    Е КАК ИМА ЛИ ОЩЕ ТАКИВА СЪМНИТЕЛНИ СТРОЕЖИ ПО МОРСКИЯ БРЯГ ? НАЛИ УЖ БАТЕ КОНТРОЛИРАШЕ НЕЩАТА ИЛИ ... ?