Last news in Fakti

7 Януари, 2013 16:04 1 215 3

Без застрояване на дюни

  • несебър-
  • дюни-
  • закон-
  • промяна-
  • среща
Без застрояване на дюни - 1
Снимка: Министерски съвет

Кардинални промени в няколко закона предизвика случаят с дюните в Несебър. На проведена днес среща в Министерски съвет с участието на премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на околната среда и водите Нона Караджова с представители на екологични неправителствени организации бяха взети четири важни решения.

Пълна забрана за застрояването на дюни и в зона „Б”

а не само в зона „А”, както предвижда в момента Законът за устройство на Черноморското крайбрежие. Това се отнася за всички видове собственост – публична държавна, общинска и частна.

Да се даде ясна дефиниция какво е „дюни”

Това ще се наложи промяна в Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Има едногодишен срок, през който да бъде направен списък на всички защитени територии, заедно с прилежащите им територии. „Всички тези дюни, след като бъдат описани, ще бъдат вписани в кадастралните карти, за да може оттук нататък да не се разрешава строителство върху такива територии и върху държавни и частни имоти”, обяви министър Павлова след срещата.

Пълна забрана за промяна на предназначението на горски и земеделски територии

е друга промяна, която беше решено на срещата да бъде въведена. Това ще стане възможно след като се променят два закона – Законът за защитените територии и Законът за биологичното разнообразие.

„Много важна промяна в тези два закона е прекратяване на започнатите, но недовършени сделки или процедури по промяна на тяхното предназначение. Досега можеше в процедури както за спорния имот в Несебър, където процедурата е започнала 2007 г. и се завършва в години, тъй като тези два закона (за горите и за земеделските земи) позволяваше това, което ще предложим е това да не е вече възможно. Започналите процедури да бъдат прекратени по стария ред и да могат да бъдат само по новия ред, съответно да се забрани промяна на предназначение на защитени територии и дюни”, допълни министър Павлова.

Активно участие на неправителствените организации и гражданите

в процедурите по за одобряване на подробните устройствени планове, общи устройствени планове и разрешения за строеж. Целта е да има по-голяма прозрачност от гл.т. на инвестиционни намерения и планове.

Националната агенция за приходите започва проверки на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър. Инспекторите ще проверят счетоводната отчетност и спазването на данъчните закони при всички субекти от момента на първото прехвърляне на собствеността, допълват от приходната агенция. Освен конкретните сделки данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физически лица, свързани със случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дудук

    0 0 Отговор
    E, чи, досега това не се ли подразбираше, че е забранено? Е.аси пушека, а далаверите ще продължат след 3 дни.
  • 2 policia

    0 0 Отговор
    ne moito mom4e taka biaha napraveni zakonite ot minalite 4erveni grabiteli 4e da mogat da si prodavat zameniat i privatizirat kvoto iskat s cel ograbvane na durjavata i poradi fakta 4e vur6enoto storenoto i prietoto za 23 godini niama kak GERB da opravi za 3-4 godini zatova se polu4avaha takiva ne6ta no ve4e GERB 6te prieme zakonite koito triabva i 6te priklu4i vsi4ko!!
  • 3 Bossman

    1 0 Отговор
    Според мен ГЕРБ дори да приеме необходимите закони,ще останат вратички и пак ще могат да се правят заменки и да се строи.