28 Октомври, 2024 09:45 819 12

Пазарът на жилища продължава да се измества към големите градове

  • жилища-
  • сделки-
  • цени-
  • българия-
  • александър бочев-
  • нсни

Евентуалното влизане на България в еврозоната обърква играчите на пазара на имоти

Пазарът на жилища продължава да се измества към големите градове - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на имоти през 2024 г. ще е аналогичен на този през миналата година, поне по отношение на брой реализирани покупко-продажби, прогнозират специалисти. Миграцията на населението от по-малките към по-големите градове продължава и това отчетливо се отразява на пазара на жилища – най-вече в столицата и морските ни градове Бургас и Варна.

През първите три тримесечия на текущата година бяха сключени почти същия брой сделки както през същия период на 2023 г. Ако това се повтори и през последните три месеца на годината, то ще приключим 2024-та с около 215 000 сделки с имоти.

Липсата на промяна в темпа на брой реализирани покупко-продажби се отразява и върху цените на имотите – ръстът на годишна база през 2024-та спрямо 2023-та ще е около 10% или малко над 10%, прогнозират анализатори.

„В момента пазарът е в очакване. Застиналият пазар говори, че основните играчи са объркани заради неяснотата около присъединяването на страната към еврозоната. Най-вероятно ще има завишаване на цените след влизането на България в еврозоната, а ако това не се случи, по-вероятно е пазарът да остане на същите равнища“, прогнозира председателят на НСНИ Александър Бочев.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазара се срина

    12 2 Отговор
    Всичко свърши
  • 2 Продавачка

    8 2 Отговор
    Май закъснях
  • 3 Немците вракраха насила в концлагерите

    8 1 Отговор
    Сега всеки сам си купува кафез в матрицата концлагер наречен град..даже се надпреварват кой колко повече ше земе🤣🤣🤣🤣🤣народа си заслужава съдбините
  • 4 Аз Кочо

    10 0 Отговор
    "Евентуалното влизане на България в еврозоната обърква играчите на пазара на имоти"

    По принцип играчите на пазара са объркани от постоянната пропаганда че влизането в Ез ще изстреля цените нагоре. Така беше и 2007 когато ни приеха в ЕС а цените се сринаха две години по-късно. Цените на имотите нямат нищо общо с Ез, защото и сега всеки гражданин на Ез и извън Ез и ЕС може да си купи имот тук. Влизането в Ез ще помогне на кокорчо да бутне валутния борд за да може да тегли кредити на воля. Също така транспортното лоби- бившото ЦК на БКП ще си спести разходи без да намалява цените. Ето това е цялата игра и само вуи не я разбира или се прави че не я разбира.

    Коментиран от #5

  • 5 Аз Кочо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    Забравих да допълня че хилядите строителни фирми, брокери, продавачи, банки, адвокати, нотариуси, мебелни къщи, вик, фирми за ремонти и т.н печелят от страха които насаждат медиите, платени от тези чиляци, защото паникьосания купувач е мана небесна за техните печалби. Когато пазара тръгне надолу медиите просто ще отразят събитието но загубата на пари ще е за сметка на манипулирания и паникьосан купувач. Така стоят нещата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мнението на брокерите

    5 0 Отговор
    не ни интересува. Статиите на тази са едностранни, тип реклама, така че - в канала
  • 8 иво

    0 2 Отговор
    Не се ли чувстват тъпи тия, които купуват един апартамент с цена 80 000 евро през 2021, а сега за 160 000 евро...

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 160 казваш

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "иво":

    е продажната цена, жалко че и на 80 няма кой да купи. Ти май си хартиен нинджа
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "иво":

    Нали това обяснявам от години, че е глупаво да се купи нещо за което продавача иска 100 + пр. горница начислена само за 2 години, при нормално поскъпване на имота от 2-3 пр. на година
  • 12 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Еврика...