Last news in Fakti

13 Май, 2021 09:21 4 157 12

Най-добрите гари в Европа

  • гара-
  • европа-
  • класация

Първите три места са за Германия, Австрия и Великобритания

Най-добрите гари в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ.

Consumer Choice Center публикува за втора поредна година европейски железопътен индекс, който класира най-удобните за пътниците гари в Европа. Под внимание са взети критерии като чистота, достъп до дестинации и брой пътници на пероните.

Впечатляващият Хауптбанхоф в Лайпциг, който служи и като търговски център, е класиран на първо място с оценка 116. Централната гара на Виена е сравнително нова, отваря врати едва през 2012 г. и е на второ място със 108. St. Pancras в Лондон, център за услуги на Eurostar за континентална Европа, беше на първо място през миналата година, а през тази пада с две позиции до трета със 106 точки. Наскоро той претърпя реновиране, което струваше 800 млн. паунда. Вече разполага с търговски център, перон за автобуси и хотел. Германия има още две гари в ТОП 10 - Франкфурт и Мюнхен.

Най-добрите гари в Европа

Източник: Statista.com


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    15 2 Отговор
    На Горна Оряховица гарата :)
  • 2 BigBulgarianBoss

    6 2 Отговор
    800 милиона паунда за ремонт на гара?? Стига де
  • 3 тимур

    6 3 Отговор
    централна гара София

    Коментиран от #10

  • 4 Germany

    13 1 Отговор
    Нищо общо нямат гарите нито влаковете, нито мисленето на хората там с датчията или голфа на Ганьо .Вклакът в Германия се движи с 300км/ч на места, а цената на друпосочен билет е колкото месечна заплата в източна Европа

    Коментиран от #5

  • 5 Няма ли ги вече

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Germany":

    специалните билети - за групи до 5-6 човека, вохенендтикет и прочие? В студентските ми години бяха добра и изгодна възможност за пътуване.

    Коментиран от #6

  • 6 Es gibt noch solcher Ticket.

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Няма ли ги вече":

    Има си ги още ,преди 2 години пътувахме с такива,цената беше наполовина. Вохенендтикет в NRW за един човек е 44 евро,за двама 50 евро.
  • 7 българин

    9 0 Отговор
    Е ние можем да се похвалим, че въобще нямаме гари. Въобще нямаме жп транспорт, защото го унищожиха още преди години, за да може да се развива автобусният транспорт и "някои хора" да пълнят гуши /сега вече и него го няма/.А иначе жп транспорта е застъпен даже в централните части на много градове в ЕС. Там той е собственост на съответната държава и тя го потдържа и се грижи за него.

    Коментиран от #11

  • 8 един от многото

    4 0 Отговор
    Каспичанската гара!
  • 9 PSG FR

    6 0 Отговор
    Странно, не виждам Франция, а в страната влаковете са прекрасни. Прави впечатление това, че Москва я има 2 пъти.
    Аааа, май са пропуснали гарата в Ихтиман :)))
  • 10 KENEPHBG

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "тимур":

    Там в дупката на упиканото под графитити. Излизаш от метрото и влизаш в KENEPНай-Най-вЕвропа!
  • 11 KENEPHBG

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "българин":

    450 км от Лондон до Париж за 2 часа и 15 минути
  • 12 Гост

    1 1 Отговор
    Там не се краде така юнашки