4 Февруари, 2013 20:31 5 838 16

Повече работа за наемодателите

  • наем-
  • данък-
  • наемател-
  • наемодател-
  • нап

Да отдаваш под наем имот в днешно време е професия. Освен, че трудно се намира наемател, след като намерите такъв (физическо лице), ще трябва вече да подавате данъчна декларация за получените по този начин доходи не един, а три пъти годишно. Сроковете за подаване са до един месец след всяко тримесечие, с изключение на последното. Така на практика, наемодателите ще трябва да подават декларации за получените суми през първо, второ и трето тримесечие, съответно през април, юли и октомври. „За ІV-то тримесечие, данък не се дължи и съответно декларация не се подава”, съобщават от НАП.

По отношение на физически лица, които са отдали имотите си на фирми, промяна няма. Те трябва да декларират придобитите от тази дейност доходи до април 2014 г. Друга промяна, гласи че от тази година фирмите, които се помещават в офиси, собственост на физически лица, няма да издават служебни бележки за изплатения доход на собствениците на наетия имот. Служебна бележка ще се издава веднъж годишно със сумата, която наемодателят е получил за цялата година. Фирмите-наематели също така ще внасят не всеки месец, а на три месеца удържания авансово данък. „За последното тримесечие на 2013 г. платците на дохода не следва да удържат и внасят авансово данъка”, уточняват от НАП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Bossman

    1 0 Отговор
    Чудят се как да бръкнат по-надълбоко в джоба на хората.Жива лакомия.
  • 3 Мария

    1 0 Отговор
    какво да кажа освен че вместо да ни улесняват още повече ни затлачват в бюрокрация и вместо веднъж да подаваме декларации ще го правим ТРИ ПЪТИ
  • 4 dieli

    1 0 Отговор
    Докато търпим да ни ограбват ще подаваме и дневни декларации.
    Излизайте на бунт и премахнете освен депутатите и общинарите.
  • 5 Izvrat

    1 0 Отговор
    Държавата вместо да улеснява и облекчава, създава все повече административни абсурди с едничката цел - да направи всички нарушители. Макар че "благотворната цел" е да пълни бюджета, както и контрол върху всичко що може да бъде обложено, таксувано или да му бъде събрана глоба - иде една граница, след която човек все повече започва да си задава въпроса:
    Каква е целта на тази държава?
    Дали подпомага с нещо населението /активно или пасивно с услугите си/ и в това да е лоялно или населението заедно с територията не е превръщано в един модерен „вакъф”, от който трябва да се събират както може само данъци, такси и глоби!?

    Всъщност не е ли време да се спре веднъж за винаги да се събират ПРЕКИ данъци /да останат само косвените/ и да се освободи една излишна администрация, която ги обслужва и обезсмисля приходите от ниско ликвидни занимания, като освободи повече свободното време на активното население и да престане да бъде унижавано с Лондонския маниер /събиращ Роялити данъци... / и превръщането му в поданици дето живеят с едничката цел, да са производители на ДАН... / т.е. поданици, а не свободни и горди граждани/!
    Ако гледаме в бъдещето и сме му съпричастни „хазната или бюджета” следва да се пълни само с косвените данъци - който повече потребява - плаща повече. Т.е. който пести – да пести и от администрация. И да няма излишен стрес и „чумна, самовъзпроизвеждаща се и прехвърляща на населението задълженията си администрация”. Просто косвените данъци ще се събират "междувременно". И тогава може и да стигнат до достатъчния Десятък /или размер – не повече от 10 % от приходите/, а не както е в момента: като събереш бездействието и безумието на администрацията с всички данъци, такси глоби и рушвети – работиш винаги НАПОЛОВИНА за т.нар. обществена „бюрократична чума”.
    И да има КВОТА ЗА МАКСИМУМ АДМИНИСТРАЦИЯ: на толкова територия с толкова население да няма повече от толкова данъци и толкова администрация или както народя любезно ги е наричал „храненици”.
    Защото увеличаването не само на задълженията, но и ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО АДМИНИСТРИРАНЕ като ангажимент за всеки води до едно - отказ от инициатива, отказ от желание за активност /за пасивна или активна заетост/, т.е. отказ от все по-непосилната бяла икономика и отказ в крайна сметка и от правителството, което не е обуздало административния ИЗВРАТ!

    Коментиран от #12

  • 6 дрянчо

    1 0 Отговор
    Да не забравите да му благодарите на Дрянката на изборите с един шут и еднопосочен билет!
  • 7 голд

    1 0 Отговор
    Истината е, че държавата е опоскана. дребният бизнес е смачкан, а мултинационалните компании не са плащачи на данъци и се опира до спестяванията и разни дребни доходи от наеми. Самия факт, че се иска преждевременно да се внасят данъците от наем, лихвите по депозитите говори колко са зле приходите на държавата. Банките започват да изкарват загубите си на яве, което ще уплаши и вложителите през следващите месеци и ще се завърти порочният кръг..
  • 8 хаана

    1 0 Отговор
    вместо да ни улесняват още повече ни затлачват в бюрокрация! Браво на хората моментирали тази статия! Тези решения нашите пак копират от германците. Тук в Германия сме затънали до гуша и средната класа е направо смазана от бюрокрация и данъци. Цяла година събирам бележки и касови бонове, ако някой ме види ще умре от смях. Така сме всички тук, направиха ни сами да си говорим! За 10% данък може само да мечтаем! Преди години не беше така, но става все по зле, незная до кога. Намирам тази бюрокрация анти човешка и стрес за всеки. Защо толкова декларации, ами ако някой ходи на работа какво ще стане_ Той няма време за подобни глупости.

    Коментиран от #10

  • 9 гост

    0 1 Отговор
    Като разберете колко данъци са укривани през годините, ще ви стане ясно защо са тези промени. Българина се превърна в данъчен измамник. В главата му се въртят само далавери и схеми, но при всяка промяна вдига шум.
  • 10 Ал

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "хаана":

    Ами върни се на хубавото де, защо се мъчиш?
  • 11 Владимир Павлов

    0 0 Отговор
    Значи само една забележка имам към статията - наемодател от работа не се плаши! Ето това е истината:))
  • 12 Владимир Павлов

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Izvrat":

    Коментар №5 ме радва, че съм българин. Има здравомислещи хора тук, не всичко е загубено...
  • 13 Бай Кър

    0 0 Отговор
    Държавата (власт узурпаторите) озверява със всеки ден, иска да ЛАПА и да п.рди ако може още повече.
    Робите да го Д.хат.
    .... Всеки ден ти зимислят наква селска (Правешко - Банкянска) Хотрина.
    Вчера отивам да си пълня газовата бутилчица и гледам лепнали една табелка - ТАКСА ЗА РАЗХОДИТЕ ЗА ПЪЛНЕНЕ?!??! - 0.30 лв/лит.
    Защо милата ни държава ни краде от 2007 насам - ГАЗТА ЗА БИТОВИ НУЖДИ - ТРЯБВА ДА СЕ ПРОДАВА БЕЗ АКЦИЗ

    Викам му на цървула ами мойта такса да дойда до кирливата ти бензиностанцийка е 2.50 лв/км, щото си хабя дрехите, обувките и колата, ще ти ги приспадна от сметката. - имаш да ми даваш вече 10 лв.
    Очакваме скоро в магазинита на ДРУГАРИТЕ такса ВХОД, КАНТАР и ИЗХОД.
    Имам и други идеи - но ще трябва да ми платите -
    "ДРУГАРИ, И след мъгалта - ХА МЪГЛА"
  • 14 АНА

    1 0 Отговор
    Вярно е ,че българина се опитва да хитрува, но какво му остана. Топлофикация-крадци, ЧЕЗ - крадци, софийска вода - крадци, администрация - крадци, държава-мащеха. Абе да ти е гот да си лоялен. Да си даваш имота който си придобил със собствени средства под наем , плащаш данък сгради и такса смет, ремонтираш и прочие и след това да платиш и данък печалба. Е това ако не е рекет, здраве му кажи.
  • 15 Ал

    0 0 Отговор
    Ами давайте ги на заем тогава. Хем е законно, хем де дължиш нищо!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.