Last news in Fakti

1 Юли, 2021 09:53 1 821 1

Нерегламентирани действия с исторически имот

  • пловдив-
  • свети лудвиг-
  • католическа църква

Топлоизолират сграда паметник на културата без разрешение

Скеле огражда католическата църква "Свети Лудвиг" в Пловдив, а част от фасадата на сградата е облепена с фибран. Очевидно сградата, която е паметник на недвижимото културно наследство, се подготвя за топлоизолация. Действията на строителите обаче не са съгласувани нито с администрацията на район "Централен", нито с НИНКН, каза кметът на района Георги Стаменов, цитиран от Plovdiv24.

Опитите да се свържат с представител на църквата са били неуспешни, а в администрацията на района няма документи, с които да е искано или разрешавано подобно действие. За случая е уведомен и новоназначеният директор на НИНКН арх. Петър Петров, който до скоро беше главен архитект на района. Той е изпратил представител на инспектората на института за проверка на място. Очаква се намеса за спиране на започнатите ремонти.

Утре сутринта от район "Централен" ще връчат констативен протокол на строителната фирма и ще изискат цялата документация по случая. Срокът за предоставянето е 14 дни. Дотогава дейностите на обекта трябва да се преустановят.

Катедралата е построена по проект на римския архитект Алфонсо, който е един от най-добрите познавачи на готическия стил и архитектура. Основите ѝ се поставят през 1858 г. от брациговския майстор Иван Боянин, а е осветена на 25 март 1861 г., когато е и окончателно завършена. Камбанарията ѝ, известна като Кула Леонтиана, е изградена през 1898 г. по проект на архитект Мариано Пернигони с архитектура във флорентински стил. Тя е оборудвана с 5 камбани, изработени в германския град Бохум. Камбаните са подарък от папа Лъв XIII.

Чирпанското земетресение (1928) силно поврежда църковната сграда. През 1931 г. тя е поразена и от стихиен пожар, който унищожава органа, главния олтар и дърворезбения таван на средния кораб. След пожара цялата църква е преустроена и украсена с живопис от художника Кръстьо Стаматов. Сградата е възстановена в днешния си вид от архитект Камен Петков, който я проектира в ансамбъл с митрополията, енорийската канцелария и първоначалното училище "Свети Андрей“. Обновената църква е открита от Анджело Ронкали, който е нунций на Ватикана в България по това време, а през 1958 година става папа Йоан XXIII.

През 1995 г. храмът е обявен за архитектурно-художествен паметник на културата и до днес остава най-голямата католическа катедрала в страната с капацитет от 600 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел пенев

    1 2 Отговор
    Големи грижи полагате към църквата на католиците педофили, а владиката Николай си кара БМВ-то и нехае,чакайки кончината на Неофит за да стане Патриарх.