8 Юли, 2021 10:09 3 738 4

Събарянето на имот и подкопаването на съседен предизвика напрежение

  • пловдив-
  • изкоп-
  • къща

Канализационната тръба на съседния имот е прекъсната

Събарянето на къща в пловдивския квартал „Кючук Париж“ предизвика сериозни тревоги у пловдивчани, собственици на сграда в съседния двор. Съседите твърдят, че по време на строителните дейности са извършени множество нарушения, докато от администрацията на „Южен“ увериха, че такива няма.

Историята на сградите датира още от средата на миналия век, когато двама души изграждат една обща постройка с два отделни входа. През 1973 г. въпросните разделят имота и прилежащата дворна част на две идеални части. През 2018 г. обаче наследници предявяват желание да съборят техния имот, за да постоят нова сграда. Тогава съседи - собственици на прилепения имот, започват дела и претендират по законен ред, че по сега действащия ПУП не се позволява събаряне само на половината имот, тъй като къщата е с плитки основи и може да не издържи на напрежението, пише Trafficnews.bg.

След дълги дела в Административен съд-Пловдив се отменя строежа и наследниците продават земята си на сегашните ѝ собственици. Делото не стига до Върходен съд. В началото на 2020 година обаче историята се повтаря.

Костадинка Димова, която е собственик на триетажната постройка, определя случилото се като кошмар. Тя разбира за инвестиционното намерение едва когато в двора на прилепената до нейната къща пристига строителна техника.

„Никой не ни уведоми по надлежния ред, че ще се строи, че ще се събаря сградата, която на практика е къща близнак с моя имот. Тогава се започна борбата ни, тъй като след събарянето къщата ми е неизползваема“, споделя пред TrafficNews едната страна.

Нейно основно притеснение е, че със събарянето на половината сграда се създава сериозна предпоставка за пропадане на нейния дом, чийто основи по нейни думи са подкопани едва 80 сантиметра в земята.

„Къщата ни е старо строителство, когато е правена, не е предвидено тя да бъде делена на две и събаряна. Сега, когато къщата е на половината, се притеснявам да живея тук. Притеснявам се да си легна, пренесох се да спя в другата част на къщата“, разказва Костадинка.

Тя разказва още, че по време на строителните дейности канализационната ѝ тръба, която е била свързана с тази на прилепената сграда, е била прекъсната. Оттам в почвата на имота, в който се строи, са започнали да се изливат отходни води. А за да се справят с проблема, майсторите са запушили тръбата на канализацията ѝ с найлони и колове.

„Нямам думи, всички води започнаха да се връщат обратно към моята къща и с това оправия няма. Мирише на тоалетна навсякъде, не мога да вляза у нас. Неколкократно сме им казвали да отпушат тръбата ни, те обаче казват, че така водите ще се изливат в почвата на техния имот. Заради напоената почва се компрометира основата на къщата ми започнаха да падат парчета кал с големина над 1 метър “, разказва разтревожено собственичката на имота.

Тя на няколко пъти се е опитвала да си уреди среща в администрацията на район „Южен“, където да получи отговор на въпроса „Защо след като през 2019 година Административен съд спира събаряне на прилепения имот, сега през 2021 година това се допуска?“. По нейни думи обаче уговорените срещи все пропадали и по неясна за нея причина тя и съседите ѝ са останали нечути.

„С това отлагане на срещите ни и отношението на служителите в администрацията, у нас се оставаше чувството сякаш ние сме криви, че търсим отговори на въпроси, които ни засягат. Най-малкото сме заинтересовани лица?!“, коментира пловдивчанката.

Все пак след дълго упорство те успели да си уредят среща с райкмета Костадин Язов, който ги уверил, че всичко е законно и обещал да разговаря с възложителите, за да се намери решение по въпроса с тръбата.

TrafficNews потърси позицията и на фирмата, извършваща строителен надзор на обекта на ул. „Дамяница“. Оттам обясниха, че документацията им е изцяло изрядна и не са на лице нарушенията, за които съседите пледират.

„Имаме доста обекти, които се намират в подобна ситуация. Това са стари постройки и много от тях са строени без да отговарят на каквито и да е съвременни изисквания. Винаги има риск нещо да се случи, да се напукат стени, да поддаде сграда, а когато има къщи на калкан, става още по-сложно. За сградата на улица „Дамяница“ констативен протокол не е бил изготвян“, поясниха пред TrafficNews от „Елстрой Консулт“ ЕООД.

На въпроса по каква причина не е бил направен предварително констативен протокол получихме обяснение, че самите възложители не са намерили за необходимо такъв да се изготвя.

„Това се случва по желание на възложителя, не е в нашите отговорности и се случва, ако се прецени, че съседната сграда би имала проблем. Цялата документация е проверена и всичко е наред. Канализационната тръба на съседа, която минава през имота, в който строим, не отговаря на никакви норми и законови правила. Тяхната тръба трябва да се отведе към канализацията, тя няма как да стои в съседния имот. Знам, че предстои тя да бъде оправена, но до мен още не е стигнало по какъв начин ще се случи това“, заяви управителят на фирмата по строителен надзор.

Оттам коментираха, че предстоят още няколко допълнителни огледа на място във връзка с оплакванията на собственици на съседните сгради.

От РДНСК-Пловдив и администрацията на район „Южен“ съобщават, че предварително е бил изготвен план за безопасност, при спазване на нормативните уредби. Оттам посочват и че 8 месеца след събарянето на сградата никой не обжалвал.

В отговора на „Южен“ се посочва още, че сградите са две отделни, което е в противовес с казаното от собствениците на съществуващата сграда. Като още един довод се дава позицията на инженер-строител, които преди 3 години показват, че конструкциите на сградите са две отделни и всяка от тях поотделно поема натоварването. Те посочват още, че огледите правени към момента сочат , че сградата не е компрометирана. Направени са и допълнителни преписки за укрепване на основите ѝ.

През 2019г. експертно лице от Административен съд-Пловдив заключва, че се касае за една единствена сграда и съществува риск, ако някоя от тях бъде разрушена. Именно това е причината страната на съседите категорично да не бъде съгласна с твърденията на „Южен“ и РДНСК. Съседи коментираха, че ще продължат да търсят правата си.

"Не искаме да съдим никого. Настояваме просто да бъде извършена проверка по нещата, които подозираме, че се извършват незаконно", коментира съседът Пейчо Иванов.

При огледа на място служители на общинската администрация установили, че на етап частичен изкоп няма прекъсване на канализационната мрежа. Там, посочват още от Южен, е открита нерегламентирано заустена бетонова тръба, от която се изливат отпадни води директно в почвата, която е тази зона била тинеста и мека.

„На основание на тези констатации и на предоставените изходни данни от подземната инфраструктура допускаме , че въпросната тръба представлява преливник на нерегламентирани ями за отпадъчни води в съседни имоти. Районната администрация ще предприеме незабавни действия за изясняване на случая“, посочва се още в становището на общината.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядеитн

    0 12 Отговор
    На тая сигур са и давали добри пари, ама я са е запънала, я е сакала ептен много. Ся ша риве.
  • 2 комшията

    12 1 Отговор
    Строителна мафия и корупция = герб
  • 3 Гост

    7 0 Отговор
    Трябва изискването за отстояние между сгради да е минимум 8 м. Трябва законът да се промени, за да върши работа. Ако съм на тези хора, почвам да п.кая, да с.ра и да си хвърлям боклука в изкопа на тези наглеци.
  • 4 Oziris

    7 0 Отговор
    Сега се строи без никакви нормативи!!!! Трябва да има отстояние от сградаограда,в зависимост от височината на новата постройка.Но,в БГ няма такива работи.....