16 Юли, 2021 11:37 3 016 10

Ниски лихви по ипотечните заеми поне още една година

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • тихомир тошев-
  • лихви

Наблюдаваме свръхликвидност в банковата система

Ниски лихви по ипотечните заеми поне още една година - 1
Снимка: Shutterstock

Несъмнено лихвите по жилищните кредити са на исторически ниски нива. Това продължава вече трета поредна година и основният въпрос, който вълнува потребителите е докога това ще е така. Единствено на първо място повишаването на цената на заема зависи от определения от Европейска централна банка. Засега няма индикация оттам да предприемат корекция. Според български анализатори промяна няма да има и през 2022 г., тъй като най-малкото няма подобна индикация и на българския пазар.

Депозитите нарастват – вече са над 65 млрд. лв. – в същото време раздадените ипотечни кредити са под 13 млрд. лв., потребителските кредити също са под 13 млрд. лв. Т.е. имаме свъхликвидност в банковата система, доста конкурентна среда и не се очаква през следващата година движение на лихвите в посока нагоре. Естествено, те невинаги ще останат толкова ниски. Лихвите по депозитите невинаги ще стоят нула. Напоследък се говори и че ще трябва да плащаме такси, ако държим по-големи суми като депозити.

„Но сегашната пазарна ситуация, с голямата ликвидност, с голямото търсене и конкурентност между банките – очаквам лихвите да останат такива и през следващата година. Не виждам нищо обезпокоително в пазарната ситуация. Засега пазарът е изключително стабилен. Виждаме в един наистина много активен, доста горещ пазар на имоти, и търсене на ипотечно кредитиране, но все още това не изглежда като балонно търсене и не е притеснително“, коментира Тихомир Тошев, управител на „Кредит Център“.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 user

    10 17 Отговор
    Бедният и изтрадал народ по времето на кръволака Боко е скътал 65 милиарда в банките и е накупил имоти. Ах ти лош Боко. Къш къш!

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Съмнително

    14 2 Отговор
    Шансът ФЕД да вдигне лихвите до декември 2022г. е 90%, поне според Ройтерс.

    Коментиран от #4

  • 4 бл.134 в Зап. парк

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Съмнително":

    Умник Гюро. Титан на мисълта !
  • 5 Умен

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "user":

    Всъщност не е накупил имоти със спестените пари, защото те(спестените) продължават да нарастват. Имотите се накупиха от герберастите с откраднатите пари!
  • 6 Гост

    9 4 Отговор
    Да видим, докога може да се надува балона? Българите бърза работа нямат. Почти всички са с осигурени жилища, а и населението намалява и свободните жилища се увеличават. Банката все някога ще иска да си прибере кредитите от строителните апапи.
  • 7 Умник

    1 0 Отговор
    Тихомир Тошев - Титан на мисълта
  • 8 Texas

    6 1 Отговор
    ситуацията с лихвите е не естествена,,първо показва огромно количество напечатани пари,второ парите са стока и имат стройност да бъдат поне на 3-4% нива на лихвата,това е здравословната среда.
  • 9 Брокер

    2 4 Отговор
    С тия лихви няма как имотите да не са нагоре

    Коментиран от #10

  • 10 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Брокер":

    За да се покачват цените на имоти заради лихвите, то те(лихвите) трябва да падат постоянно а те стоят на едно равнище. Т.е покачването се дължи на други причини(спекула).