Last news in Fakti

7 Септември, 2021 16:55 3 492 2

Най-ниски наеми от 1960 година насам

  • нидерландия-
  • жилища-
  • наем

Правителството на Нидерландия временно замрази цените

Най-ниски наеми от 1960 година насам - 1
Снимка: Shutterstock

През юли на текущата година наемните нива на жилищата в Нидерландия отчитат най-ниските си нива от 1960 г. насам, сочат данните на Националния статистически институт на страната (CBS). Правителството временно замрази наемите на социалните жилища и ограничи възможността за повишаване на нивата в частния сектор.

Наемните нива през юли са се повишили с 0.8% спрямо същия месец на миналата година. В социалния сектор рентата отчита ръст от 0.3%, а в частния - 2.2%. През 2020 г. увеличението е било, съответно 2.7% и 3%.

През юли тази година наемите на социалните жилища вече не могат да бъдат променяни за срок от 1 година. През месец май е бил установен максимален ръст на наемите за частния сектор, който е не повече от 2.4% за текущата година.

На собствениците им е било разрешено да повишават наемите, в случай, че отдават имота си на нови наематели. В този случай наемателите са плащали със 7.2% повече спрямо юли на миналата година.

Наемните нива се различават в зависимост от града и провинцията, в които се намират. Така например, в Оверейсел наемът се е повишил средно с 1.4%, а във Фризия отчита спад от 0.1%. От четирите най-големи града на Нидерландия наемите най-малко са се повишили в Хага - 0.8%, а най-много в Утрехт - 1.6%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    2 2 Отговор
    ету вишдати ли а саму ривети чи ви е скъпу
  • 2 Реантиер Углу

    2 1 Отговор
    Тука в БГ са ужасно ниски. Възвращаемост над 20 години. Нз, ние нямаме никакъв съвет на рентиери. Да си купиват жилища първенютата - не ми пречи. Ама не може за без пари да живеят и отделно претенции. Трябва баланс.