22 Октомври, 2002 00:00 1 425 0

Адът да имаш топломер

  • счетоводство-
  • фирмите-
  • които-
  • топлофикациите-
  • топлинно-
  • хората-
  • практика-
  • около-
  • защото-
  • топлинно счетоводство
Въвеждането на топлинното счетоводство е задължение на потребителите на топлофикациите съгласно Закона за енергетиката и енергийната ефективност. В него депутатите записаха, че хората са длъжни да монтират на радиаторите си в жилищата си разпределители за разхода на отопление и термостатични вентили. Даден е задължителен срок до 30 септември тази година. Ако задължението не се изпълни - следва глоба от 100 до 500 лв. По последни творчески четения на закона от отговорни фактори в топлофикациите въпросното наказание ще зависи от кубатурата на жилището и ще се налага след 30 октомври.
Според топлофикационните дружества чрез уредите изразходваната от всеки клиент топлина щяла да се изчислява по-прецизно, щели да спрат споровете около сметките, хората сами щели да регулират колко да им е топло и дори да спестят по някой друг лев. Разбивал се монополът на топлофикациите, хората щели да бъдат доволни. Това само по себе си звучи прекрасно, но пренесено

на наша почва, придобива гротескни измерения
Българската практика поражда основателни съмнения за нередности, защото се касае за милиони левове, които всички абонати на топлофикациите са длъжни да извадят веднага или в краен случай на разсрочено плащане, но в рамките на отоплителния сезон.

Въпросите са още много
По какъв начин са избрани дузината фирма, на които е дадено правото да се занимават с топлинно счетоводство? Как са били лицензирани, какви са условията, на които е трябвало да отговорят? Защо фирмите в София например са само 16, след като се вижда, че не могат да покрият в срок цялата територия? Вярно ли е, че устройствата, които се продават в България са 2 пъти по-скъпи от продаваните в западноевропейските страни? Защо законът не изяснява как трябва да се отчита потребената топлинна енергия, както и начина, по който тя ще се заплаща? Поради каква причина не е предвидена никаква отговорност за фирмите за топлинно счетоводство? Имат ли представа депутатите, полицията и прокуратурата колко пари печелят тези фирми? А на практика не носят ни най-малка отговорност. Част от жилищата в столицата имат топломери от 1 година - хората са доволни от някой фирми, но срещу други се вдигна доста и то основателен шум. Няма данни някоя фирма да е загубила лиценза. Вече има достатъчно недоволство и конкретни оплаквания и в пресата, и във Федерацията на потребителите, абсолютно наложително е да започне масирана проверка и на топлофикациите, и на фирмите за топлинно счетоводство.
Всички съмнения и въпроси без отговор са гарнирани обилно с неразбории около иначе задължителното поставяне, свързани с доскорошната практика на фирмите за топлинно счетоводство да не си дават особен зор да бързат с поставянето на иначе поръчаните и платени от гражданите уреди. За да си поставиш топломер, трябваше да си вземеш отпуск, защото по правило техниците посещаваха домовете в рамките на работното време. Едва напоследък те почнаха да правят “компромиси” с работното си време и работят и в събота и в неделя.
Като прибавим неразбориите около т.нар. отчитане, не е трудно да се предскаже предстоящият хаос в края на този отоплителен сезон. Сметките, които предявяват фирмите, не могат да бъдат контролирани, защото са така сложно написани, че само те си ги разбират. Ясно е само, че във фирмите за топлинно счетоводство се въртят по закон огромни суми. И по всичко личи, че печалбите им няма да секнат скоро.

Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА