15 Октомври, 2021 12:59 5 266 17

Как чужди граждани и фирми могат да придобиват право на собственост върху земя в България?

  • имоти-
  • земи-
  • покупка-
  • чужди граждани-
  • фирми-
  • сделки

Темата коментира пред БНР нотариус Камен Каменов

Как чужди граждани и фирми могат да придобиват право на собственост върху земя в България?  - 1
Снимка: expert.bg

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи?

Темата коментира в “Законът и Темида“ по БНР нотариус Камен Каменов, консултант на предаването. Той е и автор на книгата “Нотариусът и правото“.

Кои са нормативните актове, които определят реда и правилата за правото на собственост на земеделска земя от чуждестранни физически и юридически лица?

“Въпросът е уреден най-напред от член 22 от Конституцията на Република България. Там е казано, че чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз, или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.

Чужденците и чуждестранните юридически лица могат да придобиват право на собственост върху сгради и ограничени вещни права върху недвижим имот в страната, освен ако със закон е установено друго.

Чужда държава или междуправителствена организация може да придобива право на собственост върху земя, сгради и ограничени вещни права върху недвижим имот в страната, въз основа на международен договор на закон или на акт на Министерския съвет.

Също така чужда държава не може да придобива право на собственост върху недвижим имот в страната по наследство. Според Закона за собствеността и ползването на земеделските земи не могат да придобиват и да притежават право на собственост върху земеделски земи търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Търговски дружества, в които съдружници или акционери са чужденци извън физическите лица, граждани на държавите членки на ЕС и на държавите страни по Споразумението за европейското икономическо пространство, или чуждестранни юридически лица, извън посочените, както и еднолични търговски дружества, учредени от такива физически или юридически лица. Акционерни дружества, които са издали също така акции на приносител.

Чужденци, които придобият право на собственост върху земеделски земи при наследяване по закон, не отговарят на условията, предвидени в договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, или друго не е предвидено в международен договор, ратифициран по реда на споменатия член 22-ри, алинея 2-ра от Конституцията на Република България, са длъжни в 3-годишен срок от откриване на наследството, да прехвърлят собствеността на лица, които имат право да придобиват такива имоти.

Важно уточнение е, че в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, през май месец 2014 г. се въведе разпоредба, съгласно която право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, пребивавали или установени в Република България повече от 5 години.

Юридическите лица с регистрация по българското законодателство по-малко от 5 години, могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество отговарят на горепосочените изисквания.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къде го чукаш

    11 1 Отговор
    Двойните граждани от близката до сърцата ни съседка не са чужди и изкупуват територията като за последно, пу, пу, пу...
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    10 2 Отговор
    Правилният въпрос е не КАК, а ЗАЩО ‼️

    Коментиран от #11

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    8 2 Отговор
    Справка как е закупена земята на остров Манхатън, как е закупена земята на Израел ...
  • 4 Благо Пинъса

    13 2 Отговор
    много лесно - като подхвърлят на местните мамуни банан.
  • 5 EФРЕЙТОР

    9 2 Отговор
    Вижте как с тези закони ни водеше към третият свят.До сега сме на половината.няма ли кой да се погрижи за БЪЛГАРИЯ-умираме прави.
  • 6 Лудница

    7 2 Отговор
    Тя кога е била наша земята, всеки който дойде и ни клати.
  • 7 Настев

    7 2 Отговор
    Продавайте си наследствената земя и си купувайте апартаменти ,таралясници ,после питайте,кой ми с.а в гащите.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 5 Отговор
    Единственото спасение от културното и национално обезличаване на България е ВЪЗРАЖДАНЕ ЦАРСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ - т.е. конституционна монархия. По този начин ще се ЗАПАЗИМ КАТО НАРОД.За комунистите с гренясъл мозък, цирковете с избора за президент са любимата им забава, а Ламбо беше техен кумир. Санкюлоти са и такива ще си умрат, нещастни. Като държава, която поне 2000 души в света могат да я изкупят до последния клозет, ние нямаме друга алтернатива за оцеляване, освен КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ. БЪЛГАРИЯ трябва един път за винаги да скъса с комунистическите изроди и да възстанови суверинитета си, като върне Търновската(сребърна) Конституция.

    Коментиран от #15

  • 11 Kaiba

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Как защо? Ако човек реши да ходи да живее и развива в бизнес в чужбина да не може да си купи къща ли? Голяма логика..

    Коментиран от #13

  • 12 Димов

    2 0 Отговор
    По-голямата мистерия в България е, как държавни терени и природни паркове стават частни земи.
  • 13 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Kaiba":

    Само в община Несебър има няколко десетки хиляди жилища, собственост на руснаци. Всичките ли развиват бизнес тук?
  • 14 Димов

    1 0 Отговор
    Сещам се за един, който придоби огромни имоти в Бистрица..
  • 15 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Според тебе сменяш формата на държавно управление и държавата разцъфва?! Ако беше така, то нямаше да има друго, освен монархии. Проблемът е в ниските доходи и в малката икономика - някъде около 40%от средноевропейските. Ако чакаш бърза "оправия", заплата за общак от 2000 лв - няма да е днес! Грабвай се в ръце и бачкай, направи си собствен бизнес и печели много повече от 2000 лв.

    Чуждите инвестиции са хубаво нещо. Това са пари в строителство, продажби, екскурзии, ресторанти, дрехи, дискотеки, храна... Добре би било да имаме и инвестиции в технологии, работещи заводи и научно-развойна дейност, в суперкомпютри и т.н., за да посрещнем бъдещите предизвикателства. В момента се носим зад всички останали с огромно изоставане. И ни трябва икономически растеж от над 15% годишно, за да догоним поне долната средна част на ЕС. Възможно е, но невероятно трудно.
  • 16 икономист

    2 0 Отговор
    Интересното е , че в България никой не продава земеделска земя вече.
  • 17 бай Спиро

    0 0 Отговор
    Чужденец иска да купи земеделска земя, въпреки забраните няма проблем. Свързва се с българска фирма, тя изкупува земята. След това фирмата заедно със земята се прехвърля в офшорна зона и така по този начин турците изкупиха над 50% от добруджа.